19 Aralık 2000 22:00

Üniversitede kameralı denetim!

Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü kameralarla donatıldı. Tüm koridorları gözetleyen kameralardan öğrenciler kadar, öğretim üyeleri de rahatsız. Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, bunun öğrencileri potansiyel suçlu olarak görme anlamına geldiğini dile getirdi.

Paylaş
Üniversitede kameralı denetim!
Neslihan Demir
Marmara Üniversitesi (MÜ) Haydarpaşa Kampüsü'nün koridorlarına ve çeşitli yerlerine 32 adet kamera yerleştirildi. Okulun içine ve dışında bulunan kameralar, tüm koridorlara giriş çıkışları kontrol edebiliyor. Öğrenciler ise, her an izlenmekten rahatsız olduklarını ifade ediyorlar.
Okula kameraların bir hafta sonu kurulduğunu belirten öğrenciler, daha önce tesisat döşemeye gelen kişilerin öğrencilerin müdahalesi sonucu gitmek zorunda kaldığını anlattılar. Okula geldiklerinde kameralarla karşılaştıklarını söyleyen öğrenciler, rektörlüğün hafta sonu güvenlik şirketine kameraları kurdurduğunu belirttiler. Okula girerken de elektronik aletten geçirildiklerini, çantalarının didik didik arandığını söyleyen öğrenciler, "Sürekli izlendiğimizi hissediyoruz. Geleceğin avukatlarını bu şekilde mi yetiştirecekler" diye soruyorlar.
Bütün anfilerin giriş çıkışlarını kontrol edebilen kamera sisteminin üniversiteyi cezaevlerine benzettiğini anlatan öğrenciler amacı bilim üretmek olan üniversitelerin bu şekilde bilim üretemeyeceğini belirtiyorlar. Okulda yapılan hiçbir şey fikirlerini alınmadığını vurgulayan öğrenciler "Neyi sordular ki bunu sorsunlar" diyerek tepkilerini gösteriyorlar.
Kaboğlu: Öğrenciler potansiyel suçlu değildir
Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku Profesörü İbrahim Kaboğlu da, uygulamaya karşı. Fakülte koridorlarında bu tür gözlem aygıtlarının bulunmasının karşı durulması gereken bir durum olduğunu ifade eden Kaboğlu, koridorlara konulan kameraların öğrencileri potansiyel suçlu olarak görmek anlamına geldiğini kaydetti.
Avukatlara uygulanan baskı ile örtüşüyor
Geçtiğimiz yıl şubat ayında fakültede satırlarla, sopalarla öğrencilere yapılan faşist saldırıyı hatırlatan Kaboğlu, kameraların caydırıcı amaçla konulmuş olabileceğini ancak elektronik alet varken ikinci bir gözetim aracının yükseköğrenim veren bir okulda düşünülemeyeceğini vurguladı. Uygulamanın hukuk fakültesinde yapılmasının son zamanlarda avukatlara uygulanan baskıyla örtüştüğünü ifade eden Kaboğlu, avukatların cezaevlerine girerken bir çok engelleme ile karşılaştıklarını, hatta cezaevlerine girmelerinin engellenmeye çalışıldığını anımsattı. Uygulamanın bir çeşit baskı olduğunu söyleyen Kaboğlu, üniversitelerde bu tür uygulamaların kaldırılması gerektiğini dile getiriyor.
ÖNCEKİ HABER

Tersane işçisi sessizliğe öfkeli

SONRAKİ HABER

Havanda su dövüyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa