18 Aralık 2000 22:00

Esnaf eylem istiyor

Küçük esnafa kazanmasa dahi vergi vermeyi zorunlu kılan yasanın iptal edilmesini isteyen esnaflar, üye oldukları odaları da eleştiriyor.

Paylaş
Esnaf eylem istiyor
Ali Rıza Kılınç
Esnafları kazanmasa dahi vergi ödemeye zorunlu kılan yasaya tepkiler sürü- yor. "Türkiye'de esnaftan 181 çeşit vergi alınarak zulüm yapılıyorsa biz de kendi haklarımızı almak için her türlü eyleme hazırız" diyen Diyarbakır Esnaf Sanatkârlar Odaları Birliği Başkan Vekili Ahmet Elbahadır, Diyarbakırlı esnafların hayat standardı esasına dayalı vergi yükünü kaldıramayacağını vurguladı.
Esnaf "kelle vergisi" olarak adlandırdıkları hayat standartı konusunda odaların ve birliklerin tutumunu eleştiriyor. Diyarbakırlı esnaflar da, bağlı oldukları odaların, herhangi bir çalışma başlatmamalarına tepki göstererek, "Aidat almaktan başka iş yapmıyorlar" diyorlar. Esnaflar, hayat standardı uygulamasının son bulması için merkezi bir eylem kararının alınmasının gerekli olduğunu vurgulu- yorlar.
Devletin küçük esnafın tam anlamıyla boğazını sıktığını söyleyen Elbahadır, esnafın hükümetin getirdiği bu hayat standardı yükünü, "Bir insanın kilosu 70 kilo ise sen o insana 100 kilo yüklersen o insan o kilonun altında kalkabilir mi?" di- yerek tarif edip, "Adımımızı atıyoruz vergi, yatıyoruz vergi, kalkıyoruz vergi, yani hayatımızın her yanı vergi. Biz nasıl canımızdan bezmişsek o kadar da hükümetten bezmişiz" diyerek tepkisini dile getirdi.
900 esnaf iflas etti
Elbahadır, kendilerine bağlı odalara üye 900 esnafın 2000 yılı içinde kazandıkları kazancın giderleri karşılayamamasından esnafılığı bırakmak zorunda kaldıklarını belirterek, götürü usulünden, basit usüle geçmiş olan küçük ölçekli esnafların bu yasanın sonucunda toplu bir şekilde dükanlarını kapatmak zorunda kalacaklarını belirtti. Elbahadır, "Hükümet bizi zorlarsa kepenkte kapatırız bir çuval un ile 30 günde idare ederiz. Ama bu derdi çekmeye razı değiliz" diye konuştu.
Diyarbakır Bakkallar Odası Başkanı Mustafa Bayuk ise, devletin hayat standartıyla küçük esnaftan vergi almaya hakkı olmadığını ifade ederek, "Esnafın bu hayat standartı vergisine hükmü olması için hayat standartının üzerinde bir kazancı olması gerekir" dedi. TESK'in alacağı her türlü eyleme destek vereceklerini söyleyen Bayuk, "Benim dükkanımda bir gıda maddesi varsa ve ben bunun için vergi adı altında elimde avucumda ne varsa ödeyip aç kalcağıma bugün iş bırakırım aç kalırım daha iyi olur" dedi.
OHAL engeli
Diyarbakır Kahveciler Oda Başkanı Aziz Şin de, ek vergi yasasıyla esnafın canını almaya niyetli olan hükümete tepkisini dile getirerek, Diyarbakır'da OHAL sınırlamalarından dolayı eylemlerde pek etkili olamayacaklarını savundu.
Terzicilik yapan Abdullah Berent ise, şu anda mevcut olan vergileri bile ödeyemediklerini belirterek, "Günlük kazancım ortalama 3 milyon lirayken bunun vergi, kira, elektirik, su prasını çıkarttığın zaman geriye hiçbirşey kalmıyor. Hükümet bize ek vergi yasalarını çıkarırken bir taraftan da mezarımızı hazırlıyor. Esnafın sırtına yüklenmeye çalışan hükümete karşı harekete geçilmeli. Odaların ve genel merkezin bu konuda duyarlı olmaları gerekir" dedi.
Devlete vergi vere vere, vergi çeşitlerini unuttuklarını belirten kundura dükkanı sahibi Ercan Önen de şimdi de hayat standartı adı altında kazanç dışı doğrudan gelir vergisine tabi tuttuklarını ifade etti.
Odalar duyarsız
Hamit Kara da, odaların bu konuda sessiz kaldığını belirterek "Olan yine küçük esnafa oluyor. Durumu iyi olan esnaflar işyerlerini şirkete çevirerek bu durumdan kurtuluyorlar" diyerek odaları eylem yapmaya çağırdı.
ÖNCEKİ HABER

İkinci Bush dönemi

SONRAKİ HABER

Cezaevlerinde ölüm engellensin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...