17 Aralık 2000 22:00

Bush'un ölüm hastanesi

George W. Bush ABD başkanı seçildi ama, kirli geçmişi yakasını bırakmıyor. Bush'un ortak olduğu bir hastaneler zincirinin, psikiyatri hastalarının ölümüne yol açan uygulamalar içine girdiği anlaşıldı.

Paylaş
Bush'un ölüm hastanesi
ABD'nin yeni başkanı George W. Bush, daha görevine başlamadan bir skandalın başkahramanı oldu. Bush'un ortak olduğu bir şirketin, hastaların şüpheli biçimde öldüğü bir psikiyatri hastaneleri zincirini yönettiği, korkunç koşullar nedeniyle bunlardan birçoğunun kapatıldığı öğrenildi.
Charter Davranış Sağlık Sistemleri adlı hastaneler zincirindeki ölümler, ilk kez geçen yıl CBS kanalında yayınlanan özel haberle kamuoyuna duyuruldu. CBS'in gözler önüne serdiği yanlış teşhis sonucu ölümler, müfettişler tarafından da doğrulandı. Şirket hakkında açılan soruşturma halen devam ediyor.
Rainwater bağlantısı
İngiliz Observer gazetesinde dün yayınlanan habere göre, Charter hastaneleri, Crescent adlı şirkete kiralanmıştı. ABD'nin yeni başkanı Bush, 1994 yılında bu şirkete ortak oldu. Charter bağlantısı, Bush'un Teksas eyaletindeki şirketler zincirine kadar uzanıyor. Crescent adlı şirket, Bush'un en yakın iş ortağı ve onu zengin eden adam olan milyarder Richard Rainwater tarafından kuruldu. Bush, babasının ABD başkanı olduğu dönemde, Rainwater ile birlikte Texas Rangers beyzbol takımını satın almıştı. 1989'da alınan bu takım, daha sonra 15 milyon dolar kârla satıldı ve daha sonra Rainwater, Bush'un en yakınındaki isimlerden biri haline geldi.
Bush, 1994'de Teksas Valisi seçilmesinden önce, Crescent'teki hisselerini 114 bin dolar kârla sattı. Charter skandalı, Bush'un Crescent şirketindeki yatırımı ile "ölüm hastanesi" arasındaki bağı oluşturuyor. Skandal, Bush'un Teksas Valiliği sırasında uyguladığı "serbest piyasa" politikalarının sonuçlarını da gözler önüne seriyor.
'Serbest piyasa'nın sonuçları
ABD'li tekellerden büyük destek gören George W. Bush, valiliği döneminde sağlık sisteminin özelleştirilmesinde yeni adımlar atmış; çevre, enerji ve silah konularında sermayedarlara "tam serbesti" getirmişti.
Bush yönetimi altında Teksas eyaletinin kazandığı "başarı"lar şöyle sıralanıyor:
  • Sağlık sigortasından yoksun çocuk sayısı açısından birinci (600 bin çocuk).
  • Hava kirliliği ve sanayi sisi açısından birinci.
  • ABD'nin en yoksul eyaleti.
  • En çok genç doğum sayısında birinci.
  • Doğum öncesi bakım alan anne sayısında 45'inci.
  • Halk kütüphanesi sayısı ve içme suyu koruma tesisleri açısından 46'ncı. Çevre koruma harcamaları açısından 49'uncu.
  • Öğretmen maaşları açısından 50'nci.
    Bu arada, ölüm hastanelerinden sorumlu olan Charter şirketinin bu yıl başında iflasını ilan ettiği öğrenildi.
    Bush'un yardımcısı olan ve "gölge başkan" olarak adlandırılan Dick Cheney, seçim kampanyası sırasında devletin sağlık sistemindeki rolünü azaltacaklarını ilan etmişti. Charter hastanelerinde yaşanan ölümler, insan sağlığını kâra endeksleyen bu politikanın ilk sonuçları olarak niteleniyor.
  • ÖNCEKİ HABER

    Umut onların ekmeği olmuyor

    SONRAKİ HABER

    Binlerce kişi işsiz kalacak

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...