16 Aralık 2000 22:00

Genel ve 'eşit' bir af çıkarılsın

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in şartla salverme yasasını iade etmesinin ardından hükümet ve Meclis cephesinde yeni bir karmaşık durum ortaya çıktı.

Paylaş
Genel ve 'eşit' bir af çıkarılsın
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in şartla salıverme yasasını veto etmesinin ardından gözler yeniden hükümete ve Meclis'e çevrildi. Bu durum, eski cumhurbaşkanı Demirel'in vetosundan sonra, uzun pazarlıkların ardından yeni bir af yasasını güç bela hazırlayabilen hükümeti zora sokarken, ayrımsız genel affı da yeniden olanaklı hale getirdi. EMEP ve İHD, Meclis'in hızla genel af çıkarmasını isterken, Prof. Dr. Kayıhan İçel de eşitliğin sağlanabilmesi için tüm suçlarda 10 yıl ceza indirimine gidilmesini istedi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise, yeni af tasarısının "insanlık dışı suçların failleri, bankaların içini boşaltanlar ve işkenceciler" dışındaki herkesi ve özellikle de devlete karşı işlenen suçları da kapsayan bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirtti.
Emeğin Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Memet Kılınçaslan ayrımzsız bir genel affın mutlaka çıkarılması gerektiğini söyledi. Kılınçaslan, yaptığı yazılı açıklamada, af yasasının veto edilmesiyle 'sorumsuzca sürdürülen' af tartışmalarına yeni bir halka eklediğini belirtti.
Hükümet yetkililerinin ve düzen partilerinin başlattıkları af tartışmalarıyla onbinlerce mahkûmun ve yakının umutları ve özlemleriyle adeta dalga geçtiklerini belirten Kılınçaslan, ayrımsız genel af talebinin ise karşılıksız bırakıldığını vurguladı.
"Bu süreçte kamuoyunda oluşan tepki sonucu hükümet şartla salıverilme yasası adı altında kısıtlı bir af yasası hazırladı ve Meclis'te onayladı. Bu kez de Cumhurbaşkanı Necdet Sezer günlerce beklettikten sonra, yeni bir sorumsuzluk örneği sergileyerek yasayı veto etti" diyen Kılınçaslan, 'hukuk ve siyasette ilkelilik' adı altında umutların sömürüldüğünü anlattı.
Kılınçaslan, gelinen noktada asıl sorgulanması gerekenin, yönetenlerin af konusundaki bu yaklaşımları olduğunu ifade ederek, bu yaklaşımın bir an önce terk edilmesini ve vetonun vesile yapılarak Meclis'in hızla siyasi mahkûmları da kapsayan, ayrımsız bir genel af yasasını mutlaka çıkarması gerektiğini aktardı.
DİSK: Devlete karşı suçları kapsamalı
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi yazılı bir açıklama yaparak af yasasının veto edilmesini olumlu karşıladığını açıkladı. Çelebi, "Kamu vicdanını rahatsız etmeyecek, demokrasi ve toplumsal barış için ileri bir adım olabilecek bir kanun çıkarılmalıdır" dedi. Veto edilen yasanın ihtiyaçlara cevap vermekten uzak olduğunu ifade eden Çelebi, söz konusu bir affın, 'insanlık dışı suçların failleri, bankaların içini boşaltanlar, işkenceciler' dışındaki herkesi ve özellikle de devlete karşı işlenen suçları da kapsayan bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirtti.
İHD'den genel af çağrısı
İHD İstanbul Şubesi vetonun yeni bir şansa dönüştürebileceği ve ayrımsız genel affa gidilebileceği düşüncesinde olduklarını kaydetti. İHD, TBMM'de bulunan partileri ayrımsız genel bir af yasası hazırlamaya çağırdı.
Prof. İçel: İndirimden herkes yararlanmalı
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kayıhan İçel de AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanaatine göre, hazırlanan şartla salıverilme yasasında "eşitlik kuralına uygun olmayan durumların bulunduğunu" bildirdi. Yasanın zorunlu şartla salıvermeyi öngördüğünü ve böyle bir salıverme durumunda kişinin iyi halinin aranmayacağını belirten Prof. Dr. İçel, "Böyle olunca 10 yıllık süre dikkate alınmak suretiyle tüm mahkûmların bu haktan yararlanmalarının esas olması gerekir" dedi.
Yasanın bir yandan 10 yıllık süre için koşulsuz salıvermeyi öngördüğünü, diğer yandan şartla salıvermeden söz ettiğini ve buna da birtakım kısıtlamalar getirdiğini belirten Prof. Dr. İçel, şunları söyledi: "Bu şekilde hem anlaşılması güç bir uygulama öngörmüş, hem de Anayasa'nın öngördüğü eşitlik kuralına aykırı davranılmıştır. Şartla salıverme ve erteleme açısından istisnalar söz konusu olamaz. Sayın Cumhurbaşkanı'nın bu konuya işaret etmesi çok yerinde olmuştur."
ÖNCEKİ HABER

Otuz yılın fotoğrafları

SONRAKİ HABER

Eğitimci sürgün değil hak istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa