16 Aralık 2000 22:00

Otuz yılın fotoğrafları

İngiliz The Guardian gazetesi, son otuz yıl içinde bastığı fotoğrafları sergiledi.

Paylaş
Otuz yılın fotoğrafları
Herhangi bir gazetenin otuz yıllık arşivini taramak; o gazetenin yayınlandığı ülke, o ülkenin tarihi, kültürü ve toplumsal yaşamı hakkında pek çok bilgi sağlar insana. Gazetede yayınlanan fotoğrafları eskinden yeniye doğru yan yana sıraladığınızda dahi, tarihin nasıl ilerlediğini görebilirsiniz. Söz konusu gazete, bir de yelpazenin "biraz solunda" yer alıyorsa, arşivde toplumsal muhalefetin ve emek hareketinin izlerine de rastlamak mümkün olur.
İngiliz The Guardian gazetesi, son otuz yıldır yayınladığı fotoğraflardan oluşan bir sergi düzenledi. "Left A Bit - Biraz Solda" adıyla geçtiğimiz ekim ayında açılan sergide yer alan fotoğraflar, şimdi gazetenin internet sitesinde de yayınlanıyor. Guardian, görsel malzeme kullanımı açısından Avrupa'nın iddialı gazetelerinden biri. Sergide yer alan fotoğraflar, halen gazetenin fotoğraf editörlüğünü yapan Eamonn McCabe tarafından seçilmiş.
Gazete fotoğrafları, genellikle yanlarındaki haber ile bir anlam kazanır. Ancak haber yakalama ve haber yetiştirme telaşı içinde çekilmiş olsalar da bazı fotoğraflar, haberin çok daha ötesinde anlamlar taşıyabilir. Guardian'ın seçkisinde yer alanlar, işte bu türden fotoğraflar.
Ted Hamilton West'in çektiği 1971 tarihli fotoğrafta kente karşı dinlenen bir adam görüyoruz. Fotoğrafları yorumlayan McCabe, bu karede yer alan botların sahibi bedeni de merak ettiğini, bu merakın fotoğrafı daha da ilginç hale getirdiğini söylüyor. 1984'te Garry Weaser tarafından çekilen evsiz fotoğrafı ise yüzlerce benzerinin iyilerinden. McCabe, adamın el arabalarının intizamına dikkat çekiyor. Aynı yıl Don McPhee'nin çektiği fotoğraf bir madenci grevinden.
Frank Martin'in 1991 tarihli resmi İngiltere'de değil, Bangladeş'te bir sel felaketinin ardından çekilmiş. Chris Thomond'un koyunları ilginç bir karede yakalamış.
Sergide Liverpool liman işçilerinin direnişinden, ırkçıların öldürdüğü Güney Afrikalı bir zencinin resmine dek çok sayıda önemli kare bulunuyor.
ÖNCEKİ HABER

Bergamalı, yabancı sermaye için

SONRAKİ HABER

Genel ve 'eşit' bir af çıkarılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa