16 Aralık 2000 22:00

Her saniye önemli

Adalet Bakanlığı'nın, odaların 18-20 kişilik olması önerisini kesin bir dille reddetmesinin ardından cezaevlerinde görüşmeler kesilirken, kamuoyu baskısı artarak devam ediyor.

Paylaş
Her saniye önemli
Ölüm oruçlarının sona erdirilmesi için başlatılan görüşmeler askıya alınırken, endişeli ve her an ölüm haberlerinin gelebileceği bir sürece girildi. Cezaevlerinde incelemelerde bulunan hekimler, 59 gündür ölüm orucu yapan tutukluların 15-21 kilo kaybettiklerini ve ölümlerin yaşanabileceğini söylüyorlar. Adalet Bakanlığı ise "Görüşmeler böyle süremez. Oda sisteminden vazgeçmeyiz" diyor.
DİSK: Eylem bitirilsin
Günlerdir sokakta eylem yapan tutuklu yakınları ile çeşitli kurum ve kuruluşlar, artık her saniyesi bile değer kazanan zamana karşı yarışıyorlar. Yapılan eylemlerle kamuoyu oluşturulmaya ve ölümlerin önüne geçilmeye çalışılıyor. Girilen kritik evreyle birlikte görüşlerini daha yüksek bir sesle ifade etmeye başlayan sendikalar, ölüm oruçlarının bir an önce sona erdirilmesini ve ortak bir çözüm bulunmasını istiyorlar.
DİSK'ten yapılan yazılı açıklamada, cezaevlerinde sürdürülmekte olan ölüm oruçlarının bir an önce sona erdirilmesi talep edildi. DİSK Yönetim Kurulu önceki gün yaptığı yazılı açıklamada, hükümet tarafından yapılan açıklamaların önemli adımlar olduğunu, konfederasyon olarak verilen sözlerin takipçisi olacağını duyurdu.
Açlık grevleri
Türk-İş ve DİSK'e bağlı bazı sendikaların temsilcileri de dünden itibaren 2 günlük açlık grevine başladı. Belediye-İş'teki açlık grevi, Belediye-İş İstanbul 2 No'lu Şube Başkanı Hasan Gülüm'ün yaptığı basın açıklamasıyla başladı.
Ölüm oruçları sorununun çözümüne yönelik olumlu bir adım atılmadığını belirten Gülüm, F tipi cezaevlerine ve yetkililerin duyarsızlığına karşı iki günlük açlık grevi başlattıklarını belirtti. Limter-İş Sendikası, Nakliyat-İş Sendikası, Belediye-İş Beyoğlu Şube, Belediye-İş 1, 2 ve 3 No'lu Şube ve Tüm Bel-Sen 1, 3 ve 6 No'lu şube yöneticileri ile Tüm Sosyal- Sen Örgütlenme Sekreteri'nin katıldıkları açlık grevi 48 saat sürecek.
DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası İstanbul 2 No'lu Bölge ve Şubeleri de, tutuklu ve hükümlülerin taleplerinin kabul edilerek ölümlerin yaşanmaması için iki günlük açlık grevine başladı. Aralarında şube yöneticileri ve temsilcilerin de bulunduğu 60'a yakın Genel-İş üyesi dün bir basın açıklaması yaparak 2 günlük açlık grevine başladıklarını duyurdular.
Tepkiler çığ gibi
Lüleburgaz Petrol-İş Şubesi'nde yapılan basın açıklamasında ise, hükümetin cezaevlerindeki açlık grevlerine bir an önce çözüm bulması gerektiği belirtildi. Lüleburgaz Demokrasi Platformu, Kristal-İş Sendikası, Petrol-İş Sendikası, Çorlu deri işçileri, Eğitim-Sen, ÖDP ve EMEP'in ortak imzasının bulunduğu açıklamada, tutukluları eylemlerinden vazgeçirmenin devletin elinde olduğunu belirtildi. İHD Çorum Şubesi, insan hakları savunucuları olarak ölümleri izlemek istemediklerini açıkladılar. Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Başkanı Hürriyet Uğuroğlu, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin kabulünün 52'inci yılında Türkiye'de F tipi cezaevleri uygulamasına geçilmek istenmesinin bireyin bütünlüğünün elinden alınması anlamı taşıdığını bildirdi. Aydın Elektrik Mühendisleri Odası ile Genel-İş, İHD, EMEP ve Sivil İnsiyatif'in yaptığı açıklamada da, ölüm oruçlarına karşı duyarlı olunması ve hükümetin üzerine düşeni yapması istendi. Kocaeli İHD Grişimi, ÖDP, Halkevleri, HADEP, SES, Tüm Bel-Sen, EMEP, Tunceliler Derneği ve Kocaeli Tabip Odası da, ortak bir çözüm bulunarak, ölümlerin önüne geçilmesi çağrısında bulundu.
Bu gelişmelerin yanı sıra, İzolasyon Hücreleriyle Mücadele Komitesi üyeleri önceki akşam Hürriyet gazetesinin Londra Bürosu'nu işgal etti. Eylem, İngiliz özel timlerinin büroya operasyon düzenlemesi üzerine aynı akşam sona erdirildi. Eylemi gerçekleştiren 5 kişinin Londra'daki Charing Cross polis istasyonunda gözaltında tutulduğu öğrenildi.
ÖNCEKİ HABER

'Hükümet görüşmelere yeniden başlasın'

SONRAKİ HABER

Bergamalı, yabancı sermaye için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...