16 Aralık 2000 22:00

'Hükümet görüşmelere yeniden başlasın'

Ölüm oruçlarının 58. günü olan dün de tutuklu yakınlarının ve kitle örgütlerinin F tipi cezaevlerini protesto gösterileri devam etti.

Paylaş
'Hükümet görüşmelere yeniden başlasın'
Cezaevlerindeki açlık grevleri devam ederken, tutuklu ve hükümlü yakınları, kitle örgütleri ve bazı siyasi partilerin, hükümeti tutukluların taleplerine karşı duyarlı olmaya çağıran eylemleri İstanbul, İzmir, Ankara ve Gaziantep'te devam etti.
Ankara Sakarya Caddesi'ne dün öğle saatlerinde bir araya gelen tutuklu ve hükümlü yakınları ile onlara destek veren gruplar, topluca Yüksel Caddesi'ne yürüyerek, burada basın açıklaması yaptılar. HADEP Ankara İl Örgütü'nün destek verdiği ve 500'e yakın kişinin katıldığı eylemde, konuşan tutuklu annesi Fatma Şahingöz, insan hayatına önem verdiğini söyleyen devletin 50-60 yaşındaki kadınları yerlerde sürüklediğine dikkat çekerek, antidemokratik yasaların kaldırılmasını talep ettiklerini dile getirdi. Şahingöz, ölüm oruçlarının talepleri kabul edilene kadar anneler olarak dışarda eylem yapmaya devam edeceklerini ifade etti. Eylemde, ölüm oruçlarına karşı suskun kalanlara tepki olarak fotoğraflarını yakan F Tipi Cezaevlerine Karşı Aydın ve Sanatçı Girişimi'nden Mehmet Özer, "Sizi bağışlamayacağım" dedi. SES Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ise insanca yaşam isteyenlerin hücrelere kapatılmak istendiğini belirterek, insanları tek kişilik hücrelere kapatarak tecrit etmenin sağlıklı hiçbir yanının olmadığını vurguladı. Üçlü protokolün iptalini isteyen Tombul, ölüm oruçları konusunda bir çözüm bulunmazsa yaşanacak ölümlerden hükümetin sorumlu olacağını söyledi.
Tutuklu yakınları İstanbul'da yürüdü
F tipi cezaevi uygulamasını protesto etmek ve cezaevlerindeki ölüm oruçlarına destek vermek isteyen tutuklu yakınları bu hafta yine Galatasaray Lisesi önündeydi. Tutuklu yakınları, burada yaptıkları açıklamada, ölüm oruçlarında artık ölüm sınırına gelindiğini ve hükümetin talepleri kabul etmesi gerektiğini belirttiler. İstiklal Caddesi'nde saat 12.00 sıralarında bir araya gelen tutuklu yakınları ellerindeki "F tipleri kapatılsın, hücreler ölümdür" yazılı dövizlerle Galatasaray Lisesi önüne yürüdüler. Yaptıkları açıklamada F tipi cezaevlerinin kapatılmasını isteyerek slogan attılar. Protesto eylemini yürüyerek sürdürmek isteyen tutuklu yakınlarının önü çevik kuvvet tarafından kesildi. Kısa bir süre yaşanan tartışmanın ardından grup alkışlarla Taksim Meydanı'na doğru yürüdü.
'Çaba gösterin'
İHD İzmir Şubesi'nin geçtiğimiz perşembe günü Konak Meydanı'nda başlattığı acil eylem masası sessiz protesto ve oturma eylemi devam ediyor. İHD İzmir Şube Başkanı Günseli Kaya, oturma eyleminin yapıldığı Konak Sümerbank önünde dün yaptığı basın açıklamasında bilim ve hukuk çevrelerine seslenerek, görüşmelere devam edilmesi yönünde çaba göstermelerini ve çalışmaları sürdürmeleri gerektiğini vurguladı.
'Hükümet bakış açısını değiştirsin'
EMEP, HADEP, ÖDP Gaziantep il örgütleri, ildeki adliye binası önünde bir araya gerek F tipi cezaevleri ve ölüm oruçlarıyla ilgili basın açıklaması yaptılar. 350 kişinin katıldığı basın açıklamasına İHD, Eğitim-Sen, Tüm Bel-Sen ve SES yöneticileriyle üyeleri de katılarak destek verdiler. HADEP Gaziantep İl Başkanı Abdullah İnce, yaptığı açıklamada, hükümetin cezaevlerine bakış açısını değiştirerek ölüm oruçlarının bitirilmesini sağlamasını istedi.
ÖNCEKİ HABER

Üretici sendikası çalışması hızlandı

SONRAKİ HABER

Her saniye önemli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...