16 Aralık 2000 22:00

Üretici sendikası çalışması hızlandı

Kurultay Düzenleme Komitesi üyelerinin Kurultay Sonuç Bildirgelesi'ni dağıttığı kahvelerde bulunan ve kurultaya katılanlarla yapılan sohbetlerde, bu kişilerin kurultay öncesine göre daha umutlu oldukları hemen göze çarpıyor.

Paylaş
Üretici sendikası çalışması hızlandı
Bülent Falakaoğlu
Düzenledikleri Trakya Üretici Köylü Kurultayı'nın ardından sadece bir gün dinlendikten sonra tekrar çalışmalara başlayan kurultay düzenleme komitesi üyeleri, kurultayda alınan "üretici sendikası" kurulması kararının hayat bulması için köy köy dolaşıyor. Kurultay öncesi gidemedikleri köylere giden komite üyeleri buralarda sendika girişimcileri belirliyor.
Üreticinin doğrudan söz sahibi olduğu, tarım politikaları üzerinde söz söyleyebilen, fikir üretip onların belirlenmesinde dolaysız rol oynayan, taban fiyatlarını belirleyen, en geniş üreticiyi, onların talep ve çıkarları üzerinde bir araya getirebilen bir üretici örgütü kurmada kararlı olduklarını ifade eden komite üyeleri bu nedenle çalışmalarına ara vermelerinin mümkün olmadığını vurguluyor.
Kurultay öncesine göre üreticilerin çalışmalara olan güvenlerinin artmış olmasının kendilerine güç verdiğini belirten komite üyeleri, çalışmaları provoke etmeye yönelik girişimlerin yarattığı olumsuz havanın gittikçe dağılıyor olmasının da kendileri için ayrı bir motivasyon unsuru olduğunu vurguluyorlar.
Şüpheler ortadan kalkıyor
Kurultay Düzenleme Komitesi üyelerinin Kurultay Sonuç Bildirgelesi'ni dağıttığı kahvelerde bulunan ve kurultaya katılanlarla yapılan sohbetlerde, bu kişilerin kurultay öncesine göre daha umutlu oldukları hemen göze çarpıyor. Kurultay'a katılan üretici Şerif Duran, kurultaya katılmasının sebebini ve sonrasındaki izlenimlerini şu şekilde ifade ediyor:
"Tarlam müşterek, tapum üzerime değil. Hiçbir şekilde kredi ve destek alamıyordum. Desteksiz üretimi devam ettirebilmem mümkün değildi. Tüm bunların yanında hükümetin üreticileri iyice biterecek olan politikaları hayata geçirmesi sonucu güç birliği yapılmasının kaçınılmaz olduğunu düşündüm. Bu duygularıma tercüman olan ve çok haklı talepler üzerinden düzenlenen üretici kurultayına bu nedenle katıldım. Kurultayı çok olumlu buldum. Köylüleri uyandırabilecek ve köylülerin birlikte hareket etmesini sağlayabilecek nitelikte. Bu nedenle bundan sonra kurultay düzenleme komitesinin çalışmalarına destek vermeyi düşünüyorum. Onlarla köy köy dolaşmaya hazırım."
Kurultaya katılmamasına rağmen kurultayın olumlu geçtiğini duyup da destek verenlerin sayısı az değil. Yenibedirli köy kooperatifi kurucularından Şerif Dikenceli bu kişilerde biri. Kendisinin, kurultay öncesi Babaeski Kaymakamı'nın muhtarları toplayıp olumsuz bir hava estirdiğini duyduğunu, bunun dışında duyduğu başka söylemlerin de kurultaya katılmasını engellediğini ifade ediyor Dikenceli. Artık bu çalışmaların üretici için güzellik getireceğine inandığını belirten Dikenli bundan sonraki çalışmalara destek vereceğini vurguluyor.
Desteklemeyen üretici olamaz
Bundan önceki çalışmaları duymadığını söyleyen Köy Koop. Yenibedirli Birim Başkanı Vedat Üstünbaş ise, "Bu girişime destek vermeyen birinin üretici olamaması lazım. Konuşmalar masalardan kurtulmalı ve bu çalışmaların sağlıklı olması için bütün üreticilerin destek vermesi gerekiyor" diyor.
Kurultay'a katılanlardan Mustafa Yay, kurultaya katılan kitleyi az bulduğunu, fakat kurultayın nitelikli ve konuşmaları çok kaliteli olduğunu vurguluyor. Kendilerinin Ankara'ya seslerini duyuracak seviyeye ve güce gelmemeleri halinde Ankara'nın Cottarelli'yi dinlemeye devam edeceğini ifade ederek, artık kapıdan kovulsalar bacadan girerek mücadele edeceklerini kaydediyor. Meclis'teki milletvekilerinin köylüler lehine son dönemlerde hiç parmak kaldırmadığını, bu nedenle kaderlerini artık kendilerinin ellerine alacaklarını, kurultay kararlarının bu yönde sağlam bir adım olduğunu söylüyor.
ÖNCEKİ HABER

Türkiye ikna edilemedi

SONRAKİ HABER

'Hükümet görüşmelere yeniden başlasın'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...