15 Aralık 2000 22:00

Sadece Çernobil kapandı

Çernobil Nükleer Santrali dün devredışı kaldı. Ancak pek çok ülkede nükleer santraller hâlâ faaliyette.

Paylaş
Sadece Çernobil kapandı
Çernobil Nükleer Santralı'nın faaliyeti, dün işletmedeki son reaktörün de kapatılmasıyla son buldu. 1986'daki büyük facianın ardından, halen Ukrayna'daki radyoaktif topraklarda, bir milyonu çocuk olmak üzere 3,5 milyon insan yaşamakta. 380 bin kadar çocuk ise kankanseri, tiroid sorunları ve anemiye yakalandı. Türkiye'yi de yoğun biçimde etkileyen Çernobil felaketinin Türkiye açısından sonuçlarını kestirmek güç. Çünkü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ve yetkililer, Çernobil'in etki ve sonuçlarına ilişkin gerçekleri, üniversitelerdeki bilimsel araştırmaların sansürlenmesiyle sistemli bir biçimde halktan gizlediler. Türkiye halkına tonlarca radyasyonlu çay, fındık gibi gıdalar tükettirildi.
Yine nükleer santral
Çernobil'in kapatılması, uzayan görüşmeler ve tutulmayan sözlerle geçirilen yılların ardından, Ukrayna ve G7 ülkeleri arasındaki 1995 tarihli İyi Niyet Mektubu'na dayanıyor. Ukrayna'nın elektrik enerjisi sektöründeki reform ve Çernobil lahdinin onarımı için G7 ülkeleri, kredi vermeyi kabul etmişti. Bu anlaşma aynı zamanda, Çernobil'in yerini alacak enerji seçenekleri paketinin bir parçası olarak, "K2R4" diye bilinen Khmelnitsky-2 ve Rovni-4 adlı yapımı yarım kalmış reaktörlerin tamamlanmasını da içeriyor.
Çernobil'in yerini alacak herhangi bir enerji yatırım planının, en düşük maliyetli seçenek olmasını ve bağımsız uzmanların en iyi önerisi olmasını şart koşan katı kurallara karşın, Avrupa Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası (EBRD), geçen Perşembe günü K2R4 reaktörlerinin tamamlanması için 215 milyon dolarlık bir krediye onay verdi. Bundan yalnızca altı gün sonra ise Avrupa Komisyonu da 585 milyon dolarlık bir Euratom kredisini onayladı.
Ukrayna karar aldı
Ukrayna parlamentosu, dün devre dışı bırakılan Çernobil nükleer santralinin Nisan ayında kapatılması çağrısı yapan, ancak bağlayıcılığı olmayan bir karar aldı. Ukrayna Devlet Başkanı Leonid Kuçma da Rusya Başbakanı Mihail Kasyanov ile nükleer santrali ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, G-7 ülkelerinin anlaşmayı tam anlamıyla yerine getirmediklerini kaydetti. Rusya Atom Enerjisi Bakanlığı da, Çernobil'in kapatılmasına karşı olduğunu açıkladı.
Greenpeace, Çernobil'in kapatılmasını, "Çernobil, nükleer enerjiden vazgeçilmesinin gezegenimizi korumak için "bir numaralı öncelik olduğunu dehşet verici bir biçimde ortaya koymuştur" sözleriyle yorumladı ve kapanmanın "nükleer gücün sonunu simgelediğini" söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Peşkeşe karşı ortak direniş çağrısı

SONRAKİ HABER

Türkiye ikna edilemedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa