15 Aralık 2000 22:00

Kelle avcısı Kuçma!

Ukrayna Devlet Başkanı Leonid Kuçma'nın adı, korkunç bir cinayete karıştı. Kuçma'nın, başı kopuk olarak bulunan muhalif bir gazeteciyi öldürttüğü suçlaması yapılıyor.

Paylaş
Kelle avcısı Kuçma!
Ukrayna, bugünlerde Devlet Başkanı Leonid Kuçma'nın adının karıştığı bir skandalla sarsılıyor. Parlamentoda kurulan özel bir komisyon, Kuçma'nın bir gazetecinin öldürülmesi için emir verip vermediğini araştırıyor. Cinayetin kanıtları ise gizlice kaydedilen bir kaset ile gazeteciye ait olduğu tahmin edilen, kafası kopuk bir ceset.
Parlamento komisyonu, önceki gün boyunca Kuçma'nın koltuğunun altına dinleme cihazı yerleştirdiğini iddia eden koruma görevlisini dinledi. Kasetleri kamuoyuna duyuran muhalefetteki Sosyalist Parti lideri Oleksandr Moroz oldu. Moroz, internette yayınlanan Ukrainska Pravda gazetesinin editörü Georgy Gongadze'nin yolsuzlukların üzerine gittiği için ortadan kaldırıldığını söyledi.
Kuçma ise, kasetteki sesin kendisine ait olmadığını savunuyor. Kuçma'nın sözcüsü, basına yaptığı açıklamada, "Büyük ölçekte bir provokasyon yürütülüyor" dedi. Kaseteki sesin Kuçma'ya ait olduğunun kanıtlanması zor görünüyor. Ancak Holandalı uzmanlar, kasedin üzerinde oynanmış gibi görünmediğini söylüyorlar.
İstihbaratçı şahit
Gazeteci Gongadze, 16 Eylül'de kaybolmuştu. Artan baskılar sonucu Kuçma, Gongadze'ye ilişkin soruşturmayı bizzat üzerine almıştı. Bugün halen yurtdışında saklanan eski güvenlik hizmetleri yetkilisi Mykola Melnichenko, hükümetin üst düzeyinde rastladığı suiistimallerden sonra devlet başkanını dinlemeye başladığını açıklamış, amacının "rejimin suç faaliyetlerini sona erdirmek" olduğunu söylemişti.
'Gongadze piçi'
Kasette, Kuçma'nın sesini andıran bir ses "Gongadze piçinden kurtulmanın en iyi yolunu" tartışıyor. Kasette cinayetten bahsedilmiyor ancak bir kaçırma operasyonu üzerine anlaşılıyor. Ses, "Size söylüyorum, kurtulun ondan; atın onu. Çeçenlere verin... (anlaşılamıyor) Soyun onu, allahın belası, pantolonlarını çıkarın. Oturtun. Yapın işte" diyor.
Başsız ceset 3 Kasım'da Kiev'de bulunmuştu. Uzmanlar, parmak izinden kimlik tespiti yapılamasın diye elleri aside batırılmış bir halde bulunan cesedin kimliğini tespit etmenin imkansız olduğunu belirtiyorlar. Ancak Gongadze'nin ailesi, cesedin gazeteciye ait olduğundan emin. Aile cesetle birlikte bulunan bir mücevherin gazeteciye ait olduğunu ve elindeki bir şarapnel parçasının röntgende göründüğünü ifade ediyor. Gongadze'nin bu yarayı savaş muhabirliği yaptığı dönemde aldığı belirtiliyor. Bazı yorumcular, gazetecinin büyük patronlar hakkında yazdığı yazıların ölümüne yol açmış olabileceğini belirtiyorlar.
ÖNCEKİ HABER

Genetikte yeni adım

SONRAKİ HABER

'IMF ne diyorsa yapın'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...