14 Aralık 2000 22:00

Abuzer, OHAL mağduru!

Diyarbakır'da çalışmalarını yürüten Tiyatro Arayış tarafınan sahneye konulmak istenen Vatandaş Abuzer isimli oyun OHAL Valiliği tarafından engellendi.

Paylaş
Abuzer, OHAL mağduru!
Ali Rıza Kalıç
Bilimsel Sanat Merkezi'ne bağlı Tiyatro Arayış gurubunun hazırlayıp yorumladıkları Vatandaş Abuzer adlı tiyatro oyunu Valilik tarafından engellendi. Tiyatro Arayış yönetim kurulu üyesi Yücel Sarpdere'nin romanından uyarlanan Vatandaş Abuzer oyunun yönetmeni Feyzullah Öztep, oyunun sahnelenmesine bir saat kala Diyarbakır Vali Yardımcı'sının emniyeti arayıp oyunun oynatılmaması yönünde talimat verdiğini söyledi.
Öztep, bir süre sonra da Diyarbakır güvenlik Şube Müdürü Ayhan Acar'ın sözlü tebligatta bulunup oyunun OHAL yasalarından dolayı oynatılamayacağını bildirdiğini ifade etti.
12 gün önceden oyun için gerekli evrakları tamamlayıp emniyete verdiklerini belirten Öztep, Emiyetin "biletlerinizi satın, afişlerinizi asınız" diyerek gerekli izni verdiklerini aktardı. Öztep, bundan sonraki süreçte sessiz kalmayacaklarını oyunu oynamakta ısrarcı olacaklarını bunun için gerekli herşeye başvuracağını kaydederek, iki bölüm halinde oynanacak oyunun ilk bölümüne gelen izleyicelerin oyunun oynatılmadığını duyduklarında "bölgede keyfi bir uygulamalar artık son bulsun" şeklinde tepki gösterdiklerini belirtti.
Oyun için izin alınmadı
Tiyatro Arayış'ın Yönetim Kurulu Üyesi Eyüp (........) ise konuyla ilişkin gazetemize yaptığı açıklamada, Vatandaş Abuzer adlı romanı yorumlarken romanın yazarı Yücel Sarpdere'den herhangi bir izin almadıklarını belirterek, romanın yazarının ve "Evrensel Basım" yayının samimiyetine güvenerek romanı yorumladıklarını ifade etti. Vatandaş Abuzeri oyuna çevirme isteyişinde Abuzer'in insanlığı anlatması, doğruluğu anlatması, sevgiyi, dürüstlülüğü ve emeği anlatması, birazda bölge halkına hitap etmesinin büyük etkisinin olduğunu vurgulayan (....), tiyatrolarını "mevcut sosyal yaşamda insanların ortak sorunlarını onların onların özlem ve isteklerini vermeleri gereken tepkileri dolayısız bir şekilde izleyicilerimize vermeyi amaçlıyorruz" şeklinde değerlendirdi.
Türkiye'de halk Abuzer
"Dünyada iyiler ve kötüler var. bu dünyanın yaşanılır hale getirilebilmesi için iyiliklere sevginin hakim olması gerekir. Sevgisiz bir dünya yaşanılacak bir dünya olamaz." diyen (....) Türkiyede yaşayan insanların Vatandaş Abuzerin yaşadığı süreci geçirdiği sosyolojik dönemi, nereden nereye geldiğini verdiği dolayısız mesajlarla anlattığına işaret ederek, "bölgede uygulanan keyfi uygulamalarla etkinliklerimizi gerekçe göstermeden sürekli engelleyerek bizleri toplumu aydınlatma yönündeki faliyetlerimize engel olmaya çalışıyorlar ama biz inatla ısrarla etkinliklerimizi engelleyen zihniyete yaptığımız sosyal faliyetlerin peşini bırakamayacağımızı söylüyoruz." diye konuştu.
OHAL'in mantığı bu
Vatandaş Abuzer romanını yayınlayan Evrensel Basım Yayın Yönetmeni Hayri Erdoğan ise, romanın 1992 yılında yalınlandığını ve bugüne kadar altı basımının yapıldığını hatırlattı. Erdoğan, kitap hakkında bugüne kadar herhangi bir davanın açılmadığına dikkat çekerek söyle konuştu; "Vatandaş Abuzer'in sahnelenmesine izin verilmemesi anlaşılır gibi değil. Ancak yönetimdeki keyfiyet hele OHAL sözkonusu olunca katlanan keyfiyet göz öüne getirilirse bu durum anlaşılır, hatta kanıksanır bir durumdur."
Oyunu yaskalanmasının yeni Vatandaş Abuzer'ler yazdıracak komik bir durum olduğunu aktaran Erdoğan, "Roman okuyucuyu güldürmüştü, yasaklama ise tüm toplumu güldürecek cinsten" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

DGM basına sansür koydu

SONRAKİ HABER

Anayasa değişikliği beklemede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...