14 Aralık 2000 22:00

Seçim maskaralığı nihayet bitti

ABD başkanlık seçimi tartışmaları, mahkemede bitti. Al Gore'un çekildiğini duyurduğu açıklamasının ardından Bush, ABD Başkanı olarak ilk konuşmasını yaptı.

Paylaş
Seçim maskaralığı nihayet bitti
ABD'nin yeni başkanı, Federal Yüksek Mahkeme tarafından belirlendi. Hukuksal sürecin sona ermesinin ardından dün sabaha karşı birer açıklama yapan Cumhuriyetçi ve Demokrat Partili liderler, seçim sonrası zedelenen "demokrasi" imajını onarmaya çalıştılar. Seçim, biçimsel olarak Al Gore'un yarıştan çekilmesi ile sonlanmış oldu. George Bush da halka seslenmek için Demokrat liderin açıklamasını bekledi. Sayılmayan sandıklardaki oylar tarihe gömülürken, Gore'un toplamda yeni başkandan yüzbinlerce oy fazla alması da ABD seçim sisteminin bozukluğunun göstergelerinden biri oldu.
Çeşitli ülkelerde yayınlanan gazetelerde yapılan yorumlarda, gelişmelerin sadece seçim sistemindeki değil, hukuk sistemindeki gedikleri de ortaya serdiği belirtildi. Dünya basını, böylesine şaibeli bir şekilde iktidara gelen yeni başkanının ABD içinde ve dışında bir iktidar sorunu yaşayacağını yazdı.
İlk önce Gore konuştu
Federal Yüksek Mahkeme'nin dörde karşı beş oyla, yeniden sayım için yeterli süre olmadığını kararlaştırmasının ardından ilk açıklama yapan Al Gore oldu. Gore, çekildiğini açıkladığı konuşmada uzlaşma mesajları verdi. Gore'un açıklamaları, siyahların seçim sonuçlarına karşı sokağa çıkmaya hazırlandığı şu günlerde büyük önem taşıyor.
Al Gore, konuşmasında, Bush'un başkanlığı altında bütün ülkeyi birleşmeye çağırırdı, ancak Federal Yüksek Mahkeme'nin kararına şiddetle karşı olduğunu da ifade etti. Gore, Bush'u telefonla arayarak çekildiğini bildirdiğini ancak bu kez, sözlerini geri almak için yeniden aramayacağına dair söz verdiğini belirterek başladı.
Gore, başkanlık seçiminin yapıldığı 7 Kasım gecesi, televizyonlarda Florida'nın ve seçimin galibi ilan edilen Bush'u telefonla arayarak tebrik etmiş ve kendisinin yarıştan çekildiğini açıklamıştı. Ancak daha sonra Florida'da durumun birbirine çok yakın olduğu açıklamaları üzerine, Bush'u yeniden telefonla arayarak, konuşmasını geri aldığını bildirmişti.
Gore, aralarındaki farklılıkları ortadan kaldırmak için Bush'a, mümkün olan en kısa zamanda buluşmayı önerdiğini de ifade ederek, birleşme mesajını pekiştirmiş oldu. Gore, "Kesinlikle ikimiz de bunun olmasını istemedik. Ancak olaylar böyle gelişti, sonuçlandı ve çözülmesi gerektiği gibi, demokrasimizin onurlandırdığı kurumlar aracılığıyla çözüldü" dedi.
Bush: Başkanlık büyük ayrıcalık
George Bush ise valisi olduğu Teksas eyaletinin yerel Temsilciler Meclisi'nde konuşmadan önce, uzlaşma mesajına uygun olarak meclisin Demokrat Partili başkanı Pete Laney tarafından takdim edildi. Laney, "Elbette iki parti aynı fikirleri paylaşmıyor. Ancak Teksas kongresinde biz amaçlarımıza uzlaşarak ulaşabiliyoruz. Vali Bush, burada uzlaşmayı sağladı, millet için de aynı şeyi başaracaktır" dedi.
Bush, konuşmasında tahminlerin ötesinde uzun bir seçim sürecinden geçildiğini belirterek, Gore ve kendisinin kampanyaya kalplerini koyduklarını, bu yüzden, şu anda Gore ve ailesi için, içinde bulunulan durumun ne kadar zor olduğunu anlayabildiğini söyledi. George W. Bush, gelecek hafta başında Gore ile buluşma konusunda anlaştıklarını da bildirdi. ABD Başkanlığı görevinin, kendisi için büyük bir ayrıcalık olduğunu, karısı Laura Bush'un da, Teksas'ta olduğu gibi mükemmel bir First Lady olacağını ve yardımcısının Dick Cheney olmasından büyük gurur duyduğunu kaydeden Bush, konuşması için Teksas Temsilciler Meclisi'ni özellikle seçtiğini, çünkü bu kurumun, partizan olmayan bir işbirliği sergilediğini söyledi. Bush, "Bu işbirliğini Washington'da da görmeli, siyasi çekişmeleri arkada bırakmalıyız. Washington'daki acı havayı değiştireceğimiz konusunda iyimserim" diye konuştu.
Seçim sistemi tartışılıyor
Seçimde verilen oylarla belirlenen "Seçici Kurul"un 18 Aralık'ta biraraya gelerek, ABD Başkanı'nı resmen ataması tasarlanıyor. ABD halkı, son seçimlerin etkisiyle seçim sistemini sorgulamaya başladı. ABD'li seçmenler, karmaşık seçim sistemi nedeniyle Başkan için doğrudan oy kullanmıyor. ABD seçim sistemine göre, her eyalette seçmen, Başkanı seçecek ve siyasi partiler tarafından atanmış seçici delegeleri belirlemek için oy veriyor. 50 eyalet ve başkent Washington'da toplam 538 seçici delege bulunuyor. Bu sayı, Temsilciler Meclisi'nin 435 üyesi, Senato'nun 100 üyesi ve başkent Washington'ın 3 seçici oy hakkı toplamından oluşuyor. 538 oyun 270'ini alan ABD Başkanı olacak.
ÖNCEKİ HABER

Dünya çocuklarının durumu

SONRAKİ HABER

Hızlı özelleştirme için düğmeye basıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...