13 Aralık 2000 22:00

Dünya çocuklarının durumu

UNICEF, "Dünya Çocuklarının Durumu - 2001" başlıklı raporunu açıkladı. İnsan yaşamının en önemli dönemi olarak tabir edilen 1-3 yaş arası çocuklara ayrılan rapor, çocukların karşı karşıya oldukları tehditleri gözler önüne seriyor.

Paylaş
Dünya çocuklarının durumu
BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) "Dünya Çocuklarının Durumu-2001" raporu yayınlandı. Raporu, UNICEF İcra Direktörü Carol Bellamy, UNICEF özel temsilcisi Susan Sarandon'un da aralarında bulunduğu bir grup temsilciyle birlikte New York'ta düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı.
İnsan yaşamının en önemli dönemini oluşturduğu bildirilen 1-3 yaş arasındaki "ilk çocukluk çağına" ayrılan raporda, bu dönemin çocukların yürümeyi ve konuşmayı öğrendikleri, ayrıca çevrelerini tanımaya başladıkları dönem olması açısından taşıdığı önem irdeleniyor. "Bu dönemde gerek bebeklerin, gerekse onları yetiştirmekle görevli anne ve babaların özellikle savaşlar, yoksulluk ve AIDS gibi hastalıkların tehdidi altında bulunduklarına" dikkat çekilen raporda, bu tür olayların çocukların geleceğe yönelik tüm umut ve hayallerini yok ettiği vurgulanıyor.
Çocuğun ilk 3 yaş döneminde aldığı eğitimi "erken çocukluk dönemi gelişmesi" olarak adlandıran raporda, Türkiye'deki duruma da yer veriliyor. Raporda, Türkiye'nin 189 BM üyesi arasında, bebek ölümleri, beslenme, sağlık ve eğitim açısından 77. sırada bulunduğu kaydediliyor.
BM'de özel toplantı
BM Genel Kurulu, 2001 yılı Eylül ayında New York'ta dünya çocuklarıyla ilgili olarak özel bir oturum yapacak. BM Genel Sekreteri Kofi Annan, bu toplantının, "dünya çocuklarının geleceklerini daha iyi ve güvenli hale getirme açısından önemli kararların alınacağı bir toplantı" olacağını söyledi.
Her gün 30 bin çocuk ölüyor
UNICEF Almanya bölümü başkanı Reinhard Schlagintveit da, bir basın toplantısı düzenleyerek, dünyada her gün 30 bin çocuğun öldüğünü belirterek, her yıl 130 milyon çocuğun doğduğunu, yeni doğan çocukların çoğunun farklı nedenlerle hayatta kalma şansı bulunmadığını söyledi. Schlagintveit, çocuklarda ilk 36 ayın çok önemli olduğuna işaret ederek, geçen yıl HIV virüsüne yakalanan bebek sayısının 600 bin olduğunu bildirdi. Schlagintveit, 170 milyon çocukta yetersiz beslenme görüldüğünü de belirtti.
ÖNCEKİ HABER

TEKEL işçisi 'işe geç kalacak'

SONRAKİ HABER

Seçim maskaralığı nihayet bitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...