13 Aralık 2000 22:00

TEKEL işçisi 'işe geç kalacak'

TEKEL işçileri, yemekhanelerinin taşeronlaştırılmasına ve özelleştirmeye karşı bugün ve yarın işe geç

Paylaş
TEKEL işçisi 'işe geç kalacak'
Sinan İmrek
TEKEL'de yemek boykotu ile başlayan eylem süreci, üretimi durdurmaya doğru gelişerek devam ediyor. İşçiler bugün ve yarın işe geç başlayacak. Pazartesi günü toplanacak olan Tek Gıda-İş Sendikası Genel Merkezi'nin bu eylemden sonra daha etkili eylem kararları alması bekleniyor.
Geçtiğimiz hafta TEKEL Genel Müdürlüğü ile görüşerek, taleplerine olumlu yanıt verilmesini isteyen Tek Gıda-İş, yemekhanelerin taşeronlaştırılmasına son verilmemesi halinde üretimden gelen gücün kullanılacağını bildirmişti. Ancak bu hafta başında toplanan TEKEL yönetiminden taleplerine olumlu yanıt gelmeyen işçiler, bugün ve yarın, yarımşar saat işe geç başlamaya karar verdiler. Aynı eylem akşam vardiyasında da uygulanacak.
Öte yandan 9 Kasım'da başlayan yemek boykot eylemi Cevizli TEKEL'de devam ediyor. Diğer fabrikalarda ise Ramazan ayı nedeniyle durduruldu.
'Boykot sınavdı'
TEKEL'deki gelişmelerle ilgili düşüncelerini gazetmize anlatan Tek Gıda-İş Genel Mali Sekreteri Korkut Güler, şimdiye kadar yaptıkları eylemlere tüm işçilerin birlik içinde katıldığını belirterek, Güler, "Yapmış olduğumuz eylem bunların ilgisini çekimiyor, ilgilerini çeken şeyler yapmasını da biliriz. Yemek boykotu eylemi aynı zaman da işçi arkadaşlarımızın da bir sınavıydı. İşçi arkadaşlarımız bu sınavdan beklentimizin çok ötesinde başarıyla çıktı. Bu bütünlüğümüzü üretimle ilgli de kullanmak kararındayız" dedi.
'İş barışı dinamitleniyor'
TEKEL'in özelleştirilmesi öncesi Genel Müdürlük'ün kendilerini sınamaya çalıştığını düşündüklerini belirten Güler, "İşletmecinin dikkat etmesi gereken şey, işyerinde çalışma barışının sağlanmasıdır. TEKEL yetkililerine ise adeta çalışma barışının altına dinamit koyan davranışlar görüyoruz" diye konuştu.
Taşeronun daha iyi ve ucuza yemek çıkartacağı iddialarına cevap veren Güler, şunları söyledi: "Ortalama 3500 kişiye yemek çıkıyor, ihaleyi kazanan firma 635 bin liraya 12 ay boyunca sabit fiyatla 2000 bin kalorili üç çeşit vermeyi taahhüt ediyor. Burası Türkiye, bunun hiçbir inandırıcılığı yok, bu hesap mümkün gözükmüyor. 100 gram etin 500 bin lira olduğu bir ülkede, 635 bin liraya, şartnameye göre de 56 tane personel de çalıştırarak üç çeşit yemek verecek, mümkün değil."
Yemek geleneği sürecek
Paşabahçe'de yapılan ve aynı firmanın kazandığı ihaleye de değinen Güler, şöyle devam etti: "Paşabahçe'deki ihaleyi aynı firma 1.175.000 liraya kazandı. Bir ay önce Cevizli'deki ihaleyi 635 bin liraya kazanan firma, ne olduda bir ayda Türkiye'de 1.175.000 liraya TEKEL'in başka bir işyerindeki yemek ihalesini kazanıyor. Biz TEKEL'deki yemek geleneğimizin devam etmesini istiyoruz. Yani kendi yemeğimizi kendimiz pişiririz. TEKEL kurulduğu günden bu yana böyleydi. Yemeği beğenmeyiz, şu olur bu olur, ama katlandığımız bir şey vardır ki o bizim yemeğimizdir, arkadaşlarımızın pişirdiği yemek. Ama bu şartlarda müteahhidin pişirmiş olduğu yemeğin kalitesini, şuyunu buyunu bırak, şu kadarcık bir şey gördüğümde tepki göstermek için bahane arayacağım, Bunlar işyerinde çalışma barışıyla ilgili sıkıntılar getirir."
ÖNCEKİ HABER

FP zaman kazandı

SONRAKİ HABER

Dünya çocuklarının durumu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...