13 Aralık 2000 22:00

FP zaman kazandı

Anayasa Mahkemesi bazı ara kararlar alarak, FP davasını görüşmeyi erteledi. Böylelikle, parti kapatmayı zorlaştıran Anayasa değişikliği tasarısının "FP'nin imdadına" yetişmesi ihtimali belirdi.

Paylaş
FP zaman kazandı
Anayasa Mahkemesi, FP'nin kapatılması istemiyle açılan davada, bazı ara kararlar vererek, bunlar yerine getirilene kadar davayı görüşmeyi erteledi. Böylece, FP davasının iktidar partileri tarafından TBMM'ye sunulan ve parti kapatmayı zorlaştıran Anayasa değişikliği tasarısının yasalaşması anına kadar bitmemesi ihtimali arttı. Bugün Anayasa Komisyonu'nda görüşülmeye başlanacak Anayasa değişikliği tasarısı FP davası bitmeden yasalaşırsa, bu davayı da etkileyecek.
Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Haşim Kılıç, heyetin yaklaşık 2.5 saatlik toplantısından sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kılıç, dün sabahki görüşmede, alınan bazı kararlar bulunduğunu, belirterek, kararları açıkladı.
Kararlar oybirliğiyle
Kılıç'ın verdiği bilgiye göre, Yüksek Mahkeme, FP Genel Başkanı Recai Kutan tarafından Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na verilen 23 Kasım 2000 tarihli dilekçenin, görüşü alınmak üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine karar verdi.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca dün bir yazıyla gönderilen video kasetlerin çözdürülerek, Başsavcılık görüşü ile birlikte gönderilmesini de isteyen Yüksek Mahkeme, FP'nin 14 Mayıs 2000 tarihinde yapılan FP 1. Olağan Kongresi'nde hükümet komiseri tarafından tutulan raporun onaylı örneğinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan istenmesini de karar altına aldı.
Anayasa Mahkemesi, bunların gereği yerine getirildikten sonra, başkanlık tarafından belirlenecek bir günde devam etmek üzere, görüşmeyi erteledi. Anayasa Mahkemesi, söz konusu ara kararları oybirliğiyle aldı.
Savaş'ın yeni kasetleri
Kılıç, bir soru üzerine, Kutan tarafından verilen dilekçede, 2820 Sayılı Siyasi Partiler Yasası'nın 104. maddesinin uygulanmasıyla ilgili bir düşünceye yer verildiğini bildirdi. Haşim Kılıç, kendilerinin de bu konuda başsavcılığın görüşünün alınmasını kararlaştırdıklarını söyledi.
Başsavcılık'tan gelen kasetlerin içeriğinin sorulması üzerine de Haşim Kılıç, görüş istenen kasetlerin kendilerine dün ulaştığını ifade etti. Kılıç, "Biz de henüz incelemedik. Ancak, Sayın Başsavcı'nın yazısından bunun FP'nin 1. Olağan Kongresi'ne ilişkin kasetler olduğu anlaşılıyor. Onların çözdürülerek ve o konudaki düşüncesinin de açıklanarak, istenmesine karar verildi" dedi.
Ne zaman devam edileceği belirsiz
Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Kılıç, davanın görüşülmesine ocak ayından önce devam edilip edilemeyeceğine ilişkin bir soruyu yanıtlarken de, "Onu şimdiden söylemek mümkün değil. Başsavcı'nın bunları ne zaman göndereceğini biz bilemeyiz. Gönderdiği zaman, görüşmelerimize, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'nca belirlenecek bir günde devam edeceğiz" diye konuştu.
Siyasi Partiler Yasası'nın dün iptal edilen 103. maddesi 2. fıkrası ile ilgili gerekçeli kararın yazımının başlayıp başlamadığının sorulması üzerine de Kılıç, bunun için bir kişinin görevlendirildiğini, en kısa zamanda yazılarak yayımlanacağını söyledi.
Kılıç, FP ile ilgili davanın görüşme gününün belirlenmesinde gerekçeli kararın yayımının gözönünde bulundurulup bulundurulmayacağı şeklindeki bir soru üzerine ise "Sanıyorum o tarihe kadar yayınlanır" dedi.
Savaş: Belgeler en kısa zamanda gönderilecek
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, en kısa zamanda kasetlerin çözümü yaptırılarak diğer istenenlerle birlikte Anayasa Mahkemesi'ne gönderileceğini söyledi. Savaş, AA muhabirinin Anayasa Mahkemesi'nin "FP'nin Kapatılması Davası"nda aldığı ara kararlar konusundaki sorularını yanıtladı.
Başsavcı Savaş, Anayasa Mahkemesi'nin isteği doğrultusunda, video kasetlerin en kısa sürede çözdürüleceğini söyledi.
Kutan'ın Siyasi Partiler Yasası'nın 104. maddesinin uygulanmasına ilişkin düşünceleri hakkında da görüş hazırlayacaklarını belirten Vural Savaş, FP'nin 1. Olağan Kongresi'nde hükümet komiseri tarafından tutulan raporun onaylı örneğinin de temin edileceğini ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

Geleceği geçmişte aramak

SONRAKİ HABER

TEKEL işçisi 'işe geç kalacak'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...