13 Aralık 2000 22:00

THY'nin özelleştirme seferi başladı

Hükümetin IMF'ye verdiği söz gereği hızlandırılan THY'nin çoğunluk hisselerinin blok satış yoluyla özelleştirilmesi süreci bugün yayınlanan ihale ilanlarıyla başladı.

Paylaş
THY'nin özelleştirme seferi başladı
Özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova, THY'nin, çoğunluk hisselerinin blok satış yoluyla özelleştirme sürecinin bugün yayınlanan ihale ilanlarıyla başladığını bildirdi. Yalova, THY'nin özelleştirilmesi ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, özelleştirmenin nasıl yapılacağını anlattı. Aylardır yoğun olarak sürdürülen özelleştirme çalışmalarının tamamlandığını ve THY ile ilgili pek çok düzenleme yapıldığını anlatan Yalova, bunları şöyle açıkladı: "Öncelikle THY ana sözleşmesi değiştirilip ve yeniden düzenlenerek, şirketin bir küresel havayolu kimliğini geliştirme, yurtiçi hava taşımacılığında lider konumunu muhafaza etmek, teknik bakım ünitesini önemli bir bölgesel üs haline getirmek, her türlü sivil havacılık hizmeti alanında hizmet sağlayıcı kimliğini geliştirmek olarak şirket misyonu yeniden belirlenmiş ve bunun sürdürülmesi imtiyazlı hisse ile güvence altına alınmıştır.
Sadece bu ihale değil daha sonra yapılacak özelleştirme çalışmaları da bir bütün olarak değerlendirilmiş Türkiye'nin 79 ülke ile yaptığı ikili anlaşmalar çerçevesinde THY'nin ulusal hava taşımacısı olarak tayin edilmiş kimliğinin devamı, THY'nin ulusal havayolu olarak faaliyetini bundan sonra da sürdürebilmesi, yurtiçi ve yurtdışında sahip olduğu trafik hatlarının korunması amaçlarıyla, yabancı ortak hissesinin doğrudan veya dolaylı olarak şirket sermayesinin yüzde 40'ını aşmaması ve şirket yönetim ve kontrolünün Türk uyruklu gerçek ve tüzel kişilede kalması sağlanmıştır."
İhale için düzenlemeler
İhale ile THY'nin toplam sermayesinin yüzde 51'i satışa konu edilmiş, yabancıların sahip olabileceği azami hisse oranı ise toplam sermayenin yüzde 24'ü kadar olacak. Yabanclar ancak Türk özel ve tüzel kişileri ile ortak girişim kurma suretiyle ihaleye katılabilecekler. ÖYK kararı ile 4046 sayılı kanun gereğince devletin elinde kalacak azınlık hisseye söz ve onay hakkı veren 1 adet imtiyazlı hisse ihdas edildi. Bu hisse ile ana sözleşmesi yeniden belirlenen şirketin amaç ve misyonunu sürdürmesinde, ana sözleşme değişikliği yapılmasında sermayenin artırılmasında, THY'nin başka şirketlerle birleşmesi, fesih ve tasviyesinde, herhangi bir uçuş hattının kapatılmasında ve sefer sayısının belirli bir şekilde azaltılmasında ve önemli kararların alınmasında devlete nihai söz ve onay hakkı tanımaktadır.
TSK'nın yetkisi 2003'e kadar
İhale şartnamesinde yapılan düzenleme ile TSK'nın yetkisi 2003 yılı ile sınırlandı. 31 Aralık 2003 taihine kadar Türk Silahlı Kuvvetleri'nce olası bir kriz ve gerginlik durumunda ihtiyaç duyulacak hizmetin gecikmeksizin şirket tarafından tahsis edilecek. Ancak bu tarihten sonra ne olacağı yeni bir düzenleme ile belirlenecek.
Yapılan düzenleme ile Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın (KTHY), THY'den ayrıldı ve özelleştirime kapsamındaki başka bir şirketle birliştirildi.
THY'nin özelleştirilmesi proğramını anlatan Devlet Bakanı Yalova, THY'nin mevcut Hazine garantili borçlarıyla ilgili olarak, söz konusu borçların teminat altına alınması için gerekli çalışmaların, Hazine Müsteşarlığı ile birlikte sürdürüldüğünü bildirdi. Yalova, buna yönelik getirilecek düzenlemelerin, THY'nin satış sözleşmesinde yer alacağını da belirtti.
Zam muafiyeti verilecek
Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yalova özelleştirmenin ardından zm geleceğinin işaretini verdi. Geçen yıl yüzde 25 zam yapıldığını söyleyen Yalova enflasyon programı gereğince kuruluşların belirli bir oranın üzerinde zam yapamadığı hatırlatılarak, yabancı ortak tarafından alınan THY'de bunun bir soruna yol açıp açmayacağı yönündeki başka bir soru üzerine de Devlet Bakanı Yalova, Hazine'nin bu konu ile ilgili düzenlemeleri bulunduğunu hatırlattı ve "deyim yerindeyse enflasyonla mücadelede THY`ye tanınmış bir muafiyetin söz konusu" olduğunu söyledi. Yalova, belli bir tarifeye göre zam yapmanın sadece alıcı açısından sorun olmadığını kaydederek, gereken düzenlemeleri satış ihalesinden önce yapacaklarını söyledi.
THY'nin Hazine garantili dış borçlarının ne kadar olduğu sorusunu ise Yalova, bu rakamın 1.9 milyar doları bulduğu şeklinde cevapladı.
İhale sürecine ilişkin bilgi veren Yalova, tekliflerin 28 Şubattarihine kadar alınacağını, daha sonra satışa iliştkin müzakerelerin gerçekleştirileceğini belirterek, "Sanırım satış Nisan ayı içerisinde gerçekleşir" diye konuştu. Yabancı gazetelere ilan verilip verilmeyeceği şeklindeki bir soruyu da Yalova, Financial Times'a reklam verileceğini kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

ABD başkanını bir kişi belirledi!

SONRAKİ HABER

Ayaklanma gibi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...