13 Aralık 2000 22:00

ABD başkanını bir kişi belirledi!

Federal Yüksek Mahkeme, Demokratlar'ın Florida oylarının yeniden sayılması talebini geri çevirdi. Bush'un başkanlığına kesin gözüyle bakılıyor.

Paylaş
ABD başkanını bir kişi belirledi!
ABD Federal Yüksek Mahkemesi dün sabahın ilk saatlerinde başkanlık seçimlerinin galibini belirleyecek bir karar aldı. Mahkeme, Florida Yüksek Mahkemesi'nin elle sayımlara ilişkin
kararını yeniden değerlendirmesi için geri gönderdi. Federal Yüksek Mahkeme'nin açıklamasında, oyların bütün Florida eyaletinde "eşit koruma" altında bulunması gerektiği belirtilerek, bu koşul sağlanmadan elle sayımların yapılmasının sözkonusu olmadığı belirtildi. 2'ye karşı 7 oyla kabul edilen kararda, bütün oyların eşit şekilde korunma altına alınması için gereken düzenleme yapılsa bile, Seçici Kurul'un toplanmasından önce elle sayımların tamamlanmasına imkan olmadığını da ifade edildi. Bu ifade 4'e karşı 5 oyla kabul edildi.
Federal Yüksek Mahkeme, konunun federal yasaların kapsamına girip girmediği ve anayasa ihlalinin sözkonusu olup olmadığı konusunda hassasiyetini daha önce belirtmişti.
Florida'nın bazı ilçelerindeki oyların yeniden sayılmaması, Cumhuriyetçi Parti adayı George Bush'iun başkanlık koltuğuna oturması anlamına geliyor.
Gore'a baskı
Federal Yüksek Mahkeme'nin kararından sonra karardan sonra, Demokrat Partili Al Gore'a kendi partisi içinden de "artık çekilmelisin" baskısı gelmeye başladı.
CNN televizyonunda mahkeme kararını yorumlayan Demokrat Parti New Jersey Senatörü Robert Torricelli, "Artık Florida'da sayılacak oy yok. Florida'da son oy, Federal Yüksek Mahkeme'de sayıldı, bitti. Bu konuda gereken açıklamayı yapmak Al Gore'a düşüyor" dedi. Partinin Ulusal Komite Başkanı Ed Rendell da, Al Gore'un Bush'a tebrik mesajını göndererek çekilmesi gerektiğini bildirdi. Rendell, MSNBC'ye yaptığı açıklamada, "Artık bu iş bitti. Gore onurlu bir şekilde çekilmeli" dedi.
'Mahkeme aşırı sağcı'
Öte yandan, Bush kazanırsa büyük karşı gösteriler düzenleyeceğini ilan eden, siyahların önemli isimlerinden Rahip Jesse Jackson, karardan sonra bu tehdidini tekrarladı. Jackson, "Bu karar, Federal Yüksek Mahkeme'nin aşırı sağcı olduğuna işaret ediyor" iddiasında bulundu. Florida'da siyahların oy vermesinin, Florida Valisi ve Bush'un kardeşi Jeb Bush tarafından, polis zoruyla engellendiğini ifade eden Jackson, "Bush'un başkanlığının meşruiyetini asla tanımayız Gerekirse, sokaklara dökülürüz" demişti.
Bush'un sözcüsü James Baker ise, kısa bir açıklamayla karardan memnuniyetini dile getirdi. Baker, açıklamasında zafer kazandıklarını söylemedi.
ÖNCEKİ HABER

20 yıl önce, 17 yaşında...

SONRAKİ HABER

THY'nin özelleştirme seferi başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...