12 Aralık 2000 22:00

Telekom satışta Haber-İş beklemede

Telekom'un yabancı sermayeye satılması kurum çalışanlarını tehdit ediyor ancak Haber-İş ise özelleştirmeye karşı tepkisiz.

Paylaş
Telekom satışta Haber-İş beklemede
Muzaffer Özkurt
Telekom yüzde 33.5 blok satış ve yönetim devri ile yabancı sermayeye 10 milyar dolara peşkeş çekiliyor. Memurların işçi statüsünde bulunması bir yana, işçilerin ve memurluktan geçiş yapanların da işgüvenceleri tehdit ediliyor.
Gerçek değerinin çok altında satılan Telekom'un ulusal güvenlik açısından önemine değinilmesine karşın, ekonomik krizden kurtuluş olarak gösterilen Telekom'un peşkeş çekilmesini hızlandırıyor.
Haber-İş Genel Merkezi'nin bakışı ise genel olarak özelleştirmeye karşı çıkmak değil işgüvencesi sağlamak. IMF'nin direktifi ile satışa çıkartılan Telekom'un özelleştirilmesi konusunda ise Haber-İş Genel Başkanı Cengiz Teke işçi atılmadığı sürece beklemede kalacaklarını belirtti.
Telekom için söylenen 10 milyar doların gözden geçirilmesinin şart olduğunu kaydeden Teke, "Cep telefonundan ve o zamandan bugüne uydulardan gelen 4 milyarlık yeni bir değer var" dedi.
"Blok satışla ilgili olarak aslında özelleştirme olduktan sonra sendika olarak bununla ilgilenmedik. İşgüvencesi ile ilgili olarak gelecek sermayeye taviz verme durumumuz olamaz. Bunun yerli ya da yabancı sermaye olması önemli değil. En büyük sıkıntımız bu. Yoksa diğeri biz ilgilendirmez. Sendika olarak bizi ilgilendiren işgüvencesi. Bununla ilgili konularda da örgütümüz hazır ve buna müsade vermeyiz" diyen Cengiz Teke, işçi sayısının azaltılmasının söz konusu olmadığını, böyle bir uygulamanın hayata geçirilmesi halinde genel kurul kararlarını hayata geçireceklerini söyledi. "İşyeri işgallerine varacak şekilde yapacağımız kararlar 6-7 yıl evvel alındı. Yeni bir karara gerek yok" diyen Teke, şöyle devam etti: "İşçiliğe geçmeyecek olan memurların başka kurumlara geçme durumu var. Emekliliği gelenler var. Taşeron ve müteahhit var. Tüm bunlardan sonra işçi fazlalığı var denemez. Varsa neden taşeron alınıyor?"
'Ulusal güvenliği etkilemez'
Cengiz Teke çokça tartışılan ulusal güvenlik konusunda da şunları savunuyor: "Ulusal güvenlik anlamında cep telefonları özel ve bunlarla görüşülüyor. Teknoloji öyle bir hale geldiki ulusal güvenlikten bahsetmek yanlış olur. Özel kablo varsa bunun güvenliği de sağlanır. Cep telefonunda da yabancı ortak var. Bunlar ABD'de borsaya çıktı. Turkcell örnektir."
"Yönetim devri ile aslında çok büyük bir lütuf veriliyor gibi gözüküyor. Herkes eşit şartlarda temsil edilmeli. Bir de Telekom'un satışı ekonomik krizden kurtuluş olarak gösteriliyor. Ben böyle düşünmüyorum. Birçok şey satıldı ama ekonomi yine kötü durumda. Krizden kurtulmak için tasarruf yapmak, hortumculardan kurtulmak israf ekonomisinden kurtulmak gerekir. Bunu yapmadıkça ne kadar satarsan sat, bu krizlerden kurtulunmaz" diyen Cengiz Teke, yeni dönem sözleşmeleri ile ilgili olarak da, "Özelleştirmenin kamu sözleşmelerine etkisi olmaz. Yani sözleşmeler ne şekilde bağlanacaksa bitirilir" dedi.
ÖNCEKİ HABER

MHP: MİT de bölücü

SONRAKİ HABER

20 yıl önce, 17 yaşında...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...