11 Aralık 2000 22:00

Barolardan Sezer'e çağrı

Diyarbakır, Batman ve Van Barosu başkanları Çankaya'ya sunulan yasanın eşitlik ve hakkaniyet ilkelerine aykırı olduğuna dikkat çektiler.

Paylaş
Barolardan Sezer'e çağrı
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek Cumhurbaşkanlığı'na sunulan, şartla salıverilme ve cezaların ertelenmesine ilişkin yasa hakkında Güneydoğu illerinin baro başkanları görüşlerini açıkladılar. Baro başkanları, çıkartılan yasanın eşitlik ve hakkaniyet ilkelerine aykırı olduğuna dikkat çekerek, bu yasa ile barış ve huzur ortamını kurmanın olanaklı olmadığına dikkat çektiler.
Van Barosu Başkanı Avukat Hüsnü Ayhan, şartla salıverilme ve cezaların ertelenmesi yasası ile "Toplumda gerçekleşmesi arzulanan barış ve huzur ortamını tesis etmek olanaklı değildir" dedi.
Van Baro Başkanı Avukat Hüsnü Ayhan imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen şartla salıverilmenin "eşitlik" ve "hakkaniyet" ilkelerinin aykırılığı yanında, yasa tekniği bakımından da hukuka uygun olmadığı öne sürülerek, şu görüşlere yer verildi: "Toplumsal barış ve huzuru tesis etmek bakımından, ayırımsız, eşitlik ve hakkaniyet kurallarına uygun genel nitelikli bir affa ihtiyaç varken, bu ihtiyacın göz ardı edilerek, hukukun temel ilkesi olan eşitlik kurallarına aykırı bir düzenlemenin kabul edilmiş olması, korkarız ki toplumda yeni bir huzursuzluk kaynağı olacaktır."
Özer: Tatmin etmedi
Diyarbakır Barosu Başkanı Mustafa Özer, yasanın toplumun tüm kesimlerini tatmin etmediğini savundu. Başkan Özer yaptığı açıklamada, toplumsal barışın sağlanması için genel af çıkarılması gerektiğini ifade ederek, TBMM'de kabul edilen yasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yasayı onaylaması gerektiğini, aksi takdirde bu konudaki sıkıntıların artarak yeniden yaşanacağını söyleyen Özer, şöyle dedi: "Toplumda yanlış yönlendirmeler var; 'Ben affetmiyorsam, devlet affedemez' diye... Bu çok yanlış bir düşüncedir. Yasanın toplumdaki tüm kesimleri tatmin ettiğini söylemek zor. Ancak buna karşı çıkmakta çok doğru değil. Cumhurbaşkanı onaylamazsa başta cezaevleri olmak üzere bir kaos yaşanır. Bence onaylayıp eşitlik ilkesine aykırı olduğu için Anayasa Mahkemesi'ne başvurması gerekir."
Toplumsal barışı genel af sağlar
Batman Barosu Başkanı Sabih Ataç ise ülkenin uzun yıllar suçlu üreten koşullarda bulunduğunu savunarak, TBMM'nin onayladığı yasanın toplumsal barışı sağlayamayacağını ifade etti. Çıkan yasayı tasvip etmediklerini ancak, yasanın karşısında bulunmanın çok da doğru olmayacağını anlatan Ataç, "Siyasi iktidar cezaevlerinde yer açtı. Kamuoyunda oluşan af tepkisini azaltmak için ceza indirimine gittiler. Ancak; toplumsal barışı, genel af sağlar" dedi.
ÖNCEKİ HABER

İnsan haklarının sanattaki görünümleri

SONRAKİ HABER

THY'de peşkeşe eylemle yanıt

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa