11 Aralık 2000 22:00

İnsan haklarının sanattaki görünümleri

TÜYAP Tepebaşı Sergi Salonu'nda devam eden "İnsan Hakları 2000" etkinlikleri çerçevesinde, karikatür ve fotoğraf sergileri devam ediyor.

Paylaş
İnsan haklarının sanattaki görünümleri
İnsan hakları kavramının sanat etkinlikleri aracılığıyla yaygınlaştırılması amacıyla düzenlenen İnsan Hakları 2000 etkinliklerinde, günümüzün insan hakları ihlalleri farklı alanlardaki sanatçılarca farklı şekillerde dillendiriliyor. 15 Aralık 2000 tarihine kadar sürecek olan etkinliklerde sanatçılar, hak gasplarına yönelik tepkilerini, karikatürler, resimler, şiirler, fotoğraflar, tiyatro ve sinema aracılığıyla dile getiriyorlar.
Yaşamak herkesin hakkıdır
Geçtiğimiz cumartesi günü fotoğraf ve karikatür sergilerinin açılışıyla başlayan etkinliklerin ziyaretçiler tarafından en ilgi çekici olanı camdan yapılmış üç hücrenin içinden sanatçıların şiirler ve yazılar okuması, türkülerini söylemesiydi. Beş saat süren performansta sanatçılar tutukluların ve tutuklu yakınlarının 'hücre' etkinliklerinde ise 'F tipi' dedikleri yerlerdeki yalnızlığı anlattılar. Bu yalnızlık ve toplumdan uzaklaştırılma kimi zaman Adalet Ağaoğlu'nun okuduğu şiir, kimi zaman Genco Erkal'ın metni, kimi zaman da Hüseyin Turan'ın türküleriyle anlatıldı. Etkinlikler içinde bir diğer dikkat çekici olanı ise Ahmet Salman'ın "Yaşamak Herkesin Hakkıdır" diyerek hazırladığı sergiydi. Gazete haberlerinin derlenmesiyle oluşturulan sergide, deprem konusu işleniyor, depremde ölmenin kader olmadığı açıklanıyor.
Karikatür ve fotoğraf sergileri
SODEV, İstanbul Kürt Enstitüsü, Ruhi Su Vakfı, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı, Kadının İnsan Hakları Projesi, Uluslararası Af Örgütü, Türkiye Yazarlar Sendikası, Nâzım Hikmet Vakfı, AEGEE, Umut Çocukları, Umut Vakfı, '78'liler Vakfı Kuruluş Girişimi, Hasta ve Hasta Yakınları Derneği, Omurilik Felçlileri, Çepeçevre, Lambda İstanbul ve İstanbul Anti Militarist İnisiyatif'in stant açtıkları TÜYAP'ta, etkinlikler çerçevesinde Meral Madra'nın küratörlüğünü yaptığı ve 24 ressamın eserlerinin yer aldığı "Hakikat Herşeyin Üstesinden Gelir" başlıklı sergi bugün sona eriyor.
Karikatürcüler Derneği, Tan Oral, Behiç Ak ve Turhan Selçuk'un karikatürlerinden oluşan "İnsan Hakları Karikatürleri",
İFSAK'ın 'İnsan Hakları' fotoğrafları, Mimarlar Odası'nın mimari çeşitliliği konu alan, Tarih Vakfı'nın ise Türkiye'de insan hakları tarihini fotoğraflarla anlattığı sergiler de 12 Aralık'a kadar görülebilecek. İnsan Hakları 2000 etkinlikleri sadece TÜYAP'ta yapılan etkinliklerle sınırlı değil. Boğaziçi Üniversitesi Murat Dikmen Salonu, İtalyan Kültür Merkezi, Hadi Çaman Tiyatrosu, Yeşilçam Sineması, Fransız Kültür Merkezi gibi mekânlarda da birçok sinema ve tiyatro gösterimi yapılacak. Zeliha Berksoy, Rutkay Aziz, Edip Akbayram, Mazlum Çimen gibi pek çok sanatçının katılacağı "Sanat Gecesi" ise dün akşam AKM Konser Salonu'nda gerçekleştirildi.
ÖNCEKİ HABER

F tipinde acele edilmeyecek

SONRAKİ HABER

Barolardan Sezer'e çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa