11 Aralık 2000 22:00

Kepenkler kapanacak

Ankara'lı esnaflar hayat standardı vergisini protesto etmek ve yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek için kepenk kapatmaya hazırlanıyor.

Paylaş
Kepenkler kapanacak
Erdal Kara
Esnafların kazanç elde etmese de vergi ödemesini öngören, hayat standardı vergisine tepki gösteren Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin yarın yapılacak toplantısında, kepenk kapatma eylemi yapma kararı çıkması bekleniyor. Hayat standardı vergisinin birçok dükkanın kapanmasına yol açacağını söyleyen esnafların, meslek odalarına 'eylem yapalım' şeklinde baskı yaptığı belirtiliyor.
Ankara'da bulunan 300 bin esnafın yapacağı eylemin, diğer illerdeki meslek odalarının da katılımıyla tüm Türkiye'yi kapsayacak şekilde yapılabileceği ifade ediliyor. Esnafların duyarsızlığı nedeniyle tepki gösterdiği Türkiye Esnaf ve Sanatkar Odaları Konfederasyonu (TESK)'in de baskılar karşısında, eylem kararı alabileceği ifade ediliyor. Ocak ayında yapılması düşünülen eyleme, Ankara'lı esnafların yanı sıra taksi ve dolmuş şoförleri de kontak kapatarak katılacak.
Esnafların, hayat stardardı vergisinin yasalaşmasının ardından, odalar ve dernekler üzerindeki baskısı gittikçe artarken, geçtiğimiz günlerde, yaklaşık 100 kişinin oto sanayicileri odasını basıp 'harekete geçmek için daha neyi bekliyorsunuz' diyerek oda yönetimlerine tepki gösterdiği belirtiliyor.
Terzilerin toplantısı
Ankara'lı terzi ve konfeksiyoncular da önceki gün düzenledikleri bir toplantı ile 'zulüm standartı' dedikleri verginin kaldırılmasını talep ederek, her türlü eylemlere hazır olduklarını duyurdular.
Terzilerin yanı sıra birçok esnaf odası temsilcisinin de katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan Ankara Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Muhittin Köksal, hayat standardı vergisinin anayasaya aykırı olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Neden bankacılık sektörü, kaynağı belirsiz hayalici, vurguncu, talancı kara para aklayıcısı, anonim ve limited şirketler kapsam dışında tutuluyor da sadece esnaf ve sanatkar ile serbest meslek sahipleri için hayat standartı konuyor" Hayat standartı esası doğrultusunda vergi alınması uygulamasının devamı durumunda dükkanların kapanacağını, kepenklerin ineceeğini ifade eden Köksal, gerekli tepkiyi her platformda ortaya koyacaklarını duyurdu. Köksal, geçtiğimiz yıllara kadar uygulanan hayat standardı uygulamasının, Ankara'daki terzi sayısını 8900'den 2900'e düşürdüğünü söyledi.
Milletvekillerine tepki
Köksal'ın ardından kürsüye gelen Ankara Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği başkanı Ali Rıza Ercan, hükümetin vergi toplayamayınca esnafa yüklendiğini belirterek, "Politikacılar hem bizi yok ettiler, hem de timsah gözyaşları döktüler" diye konuştu. TESK'i eleştiren Ercan, eylemler için hazırlık yaptıklarını söyledi.
Konuşulanlar lafta kalmamasını isteyen terzi Mehmet Yıldırım ise "Sık sık böyle toplantılar yapılıyor. Yöneticiler konuşuyor, milletvekilleri de dinliyor ama adım atmıyor. Hayat starndardı yasası çıkarken konfederasyon başkanımız neredeydi, şimdi nerede" diye konuştu. Daha sonra söz alan terzi Memduh Demir ise salonda bulunan milletvekillerine dönerek, "Siz halkı perişan ettiniz. Bir daha o koltukları bulamazsınız. Biz de size hayat standartı uygulayacağız" dedi.
Toplantıya katılan, FP milletvekilleri Rıza Ulucak, Zeki Çelik ve Cemil Çiçek, DYP milletvekilleri Saffet Arıkan Bedük ve Cihan Paçacı'nın yanı sıra DSP milletvekili Oğuz Aygün de katıldı. Aygün dahil olmak üzere milletvekillerinin tamamı hayat standardı esasına göre vergilendirmenin yanlış olduğunu söylerken, DYP ve FP milletvekilleri ilgili yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini söylediler.
FP milletvekili Cemil Çiçek, TESK Başkanı Derviş Günday ile ilgili yolsuzluk soruşturmalarının hasıraltı edildiğini söyleyerek, "Acaba esnafları sıkıntıya sokan konulara sessiz kalsın diye mi yolsuzluk dosyaları kapatıldı" diye sordu.
DSP milletvekili Oğuz Aygün'ün "Biliyorsunuz tek başına iktidar değiliz" savunması ise, salondaki esnaflardan "Tek başına iktidar olanları da gördük" şeklinde tepkilerin yükselmesine neden oldu.
ÖNCEKİ HABER

Nice'de hassas uzlaşma

SONRAKİ HABER

IMF bütçesini onaylayacaklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...