10 Aralık 2000 22:00

Pinochet uyuşturucu kaçakçısı

Şili'de 17 yıl süren askeri diktatörlük döneminde, ordu ve gizli polisin uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı ortaya çıkarıldı. General Pinochet'nin başında olduğu kaçakçılık faaliyeti halen devam ediyor.

Paylaş
Pinochet uyuşturucu kaçakçısı
Şili'deki askeri cunta döneminde, ordu ve gizli polis örgütünün Avrupa ve ABD'ye yönelik kokain kaçakçılığı yaptığı ortaya çıktı. The Observer gazetesinde dün yayınlanan habere göre Şili diktatörlüğü, General Augusto Pinochet döneminde başladığı uyuşturucu kaçakçılığını halen devam ettiriyor.
Observer'ın bir yıl boyunca yaptığı araştırmanın sonucunda elde ettiği bilgilere göre, sadece 1986 ve 1987 yıllarında Şili'den yurtdışına 12 ton kokain çıkarıldı. Avrupa'ya giden uyuşturucu, Irak ve İran'a silah götüren ordu uçaklarıyla taşındı. İspanya'dan Avrupa'ya yayılan uyuşturucunun dağıtım işini, Stockholm ve Madrid'deki Şili büyükelçiliklerinde görevli siyasi polisler gerçekleştirdi.
Thatcher haberdar mıydı?
Pinochet'nin 17 yıllık diktatörlüğü boyunca İngiltere'den aldığı destek, uyuşturucu kaçakçılığında dolaylı da olsa İngiltere'nin payı olduğunu gösteriyor. Muhafazakâr Başbakan Margaret Thatcher döneminde, İngiltere hükümeti, Şili'ye büyük miktarlarda silah satmış, diktatörlüğün askeri potansiyelinin geliştirilmesi için yardımda bulunmuştu.
Pinochet'nin uyuşturucu işinden haberdar olmaması ise olanaksız görünüyor. 1973 darbesinden 1990 yılına dek ülkenin başında olan Pinochet bir açıklamasında "Şili'de ben kımıldatmazsam tek bir yaprak bile kımıldamaz" demişti.
"Boş vakitlerinde" uyuşturucu kaçakçılığı ile uğraşan Şili gizli polisi Dina-SNI'nin asıl görevi, diktatörlüğe karşı halk muhalefetini yok etmekti. Örgüt, binlerce insanın öldürülmesi, kaybedilmesi veya işkence görmesinden sorumlu bulunuyor. Eski Dina şefi General Manuel Contreras, iki yıl önce yüksek mahkemeye verdiği ifadede, "Pinochet'den izin almadan hiçbir şey yapmadığını" vurgulamıştı.
Kontra operasyonlara finansman
Uyuşturucudan elde edilen gelir, iki amaçla kullanıldı. Bu yolla hem diktatörlük görevlileri ve bir avuç işadamı zengin edildi, hem de Dina-SNI kontra operasyonları finanse edilmiş oldu.
Bir süre önce başkent Santiago'daki evinde göz hapsine alınan Pinochet, dünyanın en zengin diktatörlerinden biri olarak niteleniyor. CIA desteğiyle 17 yıl boyunca ülkeyi yöneten Pinochet ve eşinin, Washington'daki Riggs Bankası'nda 1 milyon dolardan fazla parası bulunuyor. 1997 itibarıyla yıllık maaşı 16 bin dolar olan diktatör, bu parayı nereden kazandığını açıklamış değil.
Kolombiya bağlantısı
Observer haberinde imzası bulunan Hugh O'Shaughnessy, geçtiğimiz yıl yayınlanan "Pinochet: İşkencenin Politikası" başlıklı kitabında, diktatörün Kolombiyalı uyuşturucu kartelleriyle ilişkisini gözler önüne sermişti. Bu ilişkiye dair yeni bilgi ve belgeler ise, "İnce Beyaz Hat" adlı kitapta yer aldı. Arjantinli gazeteci Juan Gasparini ile Şilili eski bir memur olan Rodrigo de Castro'nun imzasını taşıyan bu inceleme, ABD ve Şili resmi belgelerine dayanıyor. Kitapta, uyuşturucu kaçakçılığında yer alan eski bir ABD askerinin ifadelerine de yer veriliyor.
Bir ABD askerinin öyküsü
Frankell Ivan Baramdyka adlı Amerikan askeri, 1993 yılında Şili'den sınır dışı edilmiş ve ardından ülkesinde, uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla yargılanmıştı. Baramdyka, kendisini bir kenara atanlara kızgınlığıyla yaptığı açıklamalarda, ABD'nin uyuşturucu kaçakçılığındaki rolünü ifşa etti. Seksenli yıllarda CIA için çalıştığını ve uyuşturucu kaçakçılığı yapmaya zorlandığını, ABD'nin payına düşen gelirin ise, dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan'ın politikası doğrultusunda, Nikaragua'daki kontralara aktarıldığını vurguladı.
Küçük oğul da işin içinde
Kitapta yer alan bilgilere göre Baramdyka, Şilililerle ilk kez 1984'te, Kolombiyalı kokain üreticileri adına çalışırken temas kurdu. 2 milyon doları, kendi eliyle Los Angeles'taki Şili Başkonsolosu'na verdi. Bu para, Şili ordusunun istekleri doğrultusunda, kokain yapımı için kullanıldı. Bu dönemde, Pinochet'nin küçük oğlu Marco Antonio'nun konsoloslukta çalışmış olması da ilginç bir ayrıntı.
Baramdyka'nın Los Angeles'taki evi, 1985'te Amerikan polisi tarafından basıldı ve o da, bunun üzerine işine Santiago'da devam etti. Aynı yıl Şili gizli servisine alındı ve ordunun ihracat faaliyetlerini koordine etti.
Pinochet'ye halen destek veren İngiltere'deki Muhafazakâr Parti'nin, diktatörün uyuşturucu faaliyetleriyle ilgili ne açıklama yapacağı merakla bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

Bir başka 'aile fotoğrafı'

SONRAKİ HABER

Devletin denetlediği etler de sağlıksız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...