09 Aralık 2000 22:00

Birliklerde IMF ve DB düzeni

IMF ve Dünya Bankası'nın "tarımda yeniden yapılandırma" projeleri kapsamında açacağı 600 milyon dolarlık kredi için, istekleri, Çukobirlik yönetimi tarafından hayata geçiriliyor.

Paylaş
Birliklerde IMF ve DB düzeni
Halil İmrek
IMF ve Dünya Bankası (DB)'nın özelleştirilerek yerli ve yabancı tekellere peşkeş edilmesini istediği Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri (TSKB)'nde tasfiye sürüyor. DB tarafından hazırlanan 'birliklerin yeniden yapılandırılması programı' çerçevesinde, istihdam fazlası personel olduğu gerekçesi ile sürekli işçi atılırken, şimdiye kadar 600'ün üzerinde işçinin atıldığı Çukobirlik'te tüm kadrolu işçileri aynı sonun beklediği belirtiliyor.
Son aylarda çalışma barışı bozulan ve işçi kıyımı süren Çukobirlik'te, daha önce yapılan oturma eyleminin ardından yetkili sendika ile imzalanan protokol gereği işçi atılmayacağı belirtilmişti. Ancak IMF ve DB'nin dayatmaları karşısında imzalanan bu protokole aykırı olarak yüzlerce işçinin iş akitlerini tek taraflı fesheden Çukobirlik Genel Müdürlüğü'nün çalışan tüm işçileri çıkaracağı ve taşeron sisteme geçeceği ifade ediliyor.
İplik-dokuma, boya-basma bölümlerinde çalışan DİSK/Tekstil İşçileri Sendikası Çukobirlik Şubesi'ne üye 2000 işçinin tamamının kapı dışarı edileceği öğrenildi. İşçiler ya işten atılacak, ya gönüllü çıkmaları istenecek ya da emekli edilecekler. Haziran ayından beri, Çukobirlik'te başlayan kıyım 600'ün üzerinde işçinin işsiz kalmasına neden oldu.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın isteği üzerine bir çalışma başlatan Çukobirlik yönetimi, hazırladığı bilgileri ve yapılması gerekenleri bir rapor halinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na iletti. Bakanlığa gönderilen raporda, 16 Haziran'dan itibaren yürürlüğe giren 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri Hakkında Kanun uyarınca yürütülen çalışmalarda asıl hedefin iplik-dokuma ve boya-basma fabrikalarının "anonim şirket" haline dönüştürülmesi ve bundan sonra piyasa kurallarının işletilmesi olduğu vurgulanıyor. Bu fabrikalarda çalışan işçilerin ise yasal hakları ödenerek iş akitlerinin sona erdirileceği belirtilen raporda, atılacak işçi yerine düşük ücretle çalışacak işçi alınması isteniyor. Çukobirlik raporunda, fabrikaların en az yüzde 51'nin satılmasının düşünüldüğü belirtiliyor.
Yazıda, Çukobirlik'e ait fabrikalardan başlangıç olarak iplik-dokuma ve boya-basma işçilerinin atılması buna paralel olarak da Genel Müdürlük bünyesinde çalışan personelin yüzde 25 oranında tenkisata gidilmesi gerektiği de öne sürülüyor.
ÖNCEKİ HABER

Zoraki af rahatsızlığı

SONRAKİ HABER

Bir başka 'aile fotoğrafı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...