09 Aralık 2000 22:00

Zoraki af rahatsızlığı

Meclis'e geldiğinde hiçbir parti tarafından tam olarak desteklenmeyen ve koalisyon partileri arasında gerginliğe yol açan "Şartlı Salıverme ve Erteleme Yasası" kimse tarafından sahiplenilmiyor.

Paylaş
Zoraki af rahatsızlığı
Önceki gün TBMM'de görüşülüp kabul edilen, 23 Nisan 1999'a kadar işlenen suçlardan dolayı şartla salıverilmeye, dava ve cezaların ertelenmesine olanak sağlayan yasa, kimse tarafından açıkça desteklenemiyor. "Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar ile cumhurbaşkanına fiile tecavüz, ırza geçme, kötü muamele, çete kurma, rüşvet, yolsuzluk, uyuşturucu ticareti, tehdit, yolsuzluk ve bazı suçların" tasarıda öngörülen indirimin dışında tutulduğu yasa, koalisyon ortakları arasında büyük gerginliğe yol açtı.
Gündeme geldiği ilk günden bu yana üzerinde bir türlü uzlaşma sağlanamayan tasarının son hali zoraki olarak kabul gördü. MHP'lilerce "Rahşan Ecevit affı" olarak tanımlanan tasarıya, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin ısrar ve baskıları sonucunda kabul oyu verirken, ANAP'lılar kendilerinin de hoşnut olmadıkları tasarı için "koalisyonun uyumu" açısından destek verdiklerini belirterek, "Bu haliyle yasanın ülkemiz için hayırlı ve sosyal barışa vesile olmasını diliyoruz" diye konuştular. Oylamada fire vermeyen DSP'de ise bu konuda herhangi bir açıklama yok.
'Güngör'ün ihracı isteniyor'
Görüşmeler sırasında tasarı üzerine bir konuşma yapan ve Başbakan Ecevit'i "vatan hainlerini affetmekle" suçlayan MHP İçel Milletvekili Ali Güngör'e partisinin tepkisi sert oldu. Meclis kulislerinde Güngör'ün ihraç edileceği dile getiriliyor.
Son oylamanın sonuçları
Şartla Salıverme Tasarısı'nın son oylamasında iktidar partilerinden 10 milletvekili ret oyu verdi. Yasanın tümü üzerinde yapılan oylamanın tutanaklardaki resmi sonuçlarına göre, MHP milletvekilleri Özcan Ersoy, Hakkı Duran, Melek Denli Karaca, Ali Güngör, Hamdi Baktır, Sadık Yakut, Edip Özbaş, Mükremin Taşkın ve Mehmet Ceylan ret oyu verdi. Mükremin Taşkın ise çekimser kaldı. İktidarın büyük ortağı DSP'den ret oyu çıkmazken, ANAP'tan bir ret, bir çekimser oy kullanıldı. DYP'den az sayıda milletvekili oylamaya katılmazken, katılan diğer DYP'liler ret oyu kullandı. FP de ise oylamaya katılan milletvekillerinden 3'ü çekimser kaldı, diğer milletvekillerinden "gelenekçi"ler kabul, "yenilikçi"ler ise ret oyu verdi ya da oylamaya katılmadı.
ANAP'tan affa isteksiz destek
ANAP Genel Sekreteri Abdülkadir Baş, şartla salıverilme ve cezaların ertelenmesine ilişkin yasaya "koalisyonunu uyumu" açısından destek verdiklerinin belirterek, "Bu haliyle yasanın ülkemiz için hayırlı ve sosyal barışa vesile olmasını diliyoruz" dedi.
Baş, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, affın 2 yıldır ülke gündemini işgal ettiğini anımsattı. Tasarının, TBMM'de bütün boyutlarıyla görüşüldüğünü söyleyen Baş, "ANAP olarak sıcak bakmadığımız halde, uzun süre gündemde kalması, bir kısım vatandaşlarımızda beklenti haline gelmesi ve bunun doğurduğu olumsuzluklar, ayrıca, koalisyon ortaklarımızdan bir kısmının konu üzerindeki ısrarı ve koalisyonun uyumu açısından tasarının yasalaşmasına destek verdik" dedi.
Baş, "yasanın adil, eşitlik duygusunu zedelemeyecek ve sosyal barışa yardımcı olacak şekilde gerçekleşmesi için gerekli çabayı gösterdiklerini" ifade etti. "Cezaevlerindeki sorunlar ve bunlarla ilgili eylemlere" de değinen Baş, ANAP'ın iktidarı döneminde cezaevlerinin çağın gereklerine göre yeniden düzenlendiğini, ancak takip eden iktidarlar döneminde çalışmaların devam ettirilmediğini öne sürerek, "Mevcut haliyle cezaevlerinin suçlu için caydırıcılık ve ıslah fonksiyonlarını yerine getirdiğini savunmak mümkün değildir" dedi.
Cezaevlerinin bir an önce modern devlete yakışır şekilde düzenlenmesi gerektiğini dile getiren, cezaevlerinin "koğuş ağalarının", "çete başlarının" ve "örgüt liderlerinin" hegemonyasından acilen arındırılması gerektiğine dikkati çeken Baş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Cezaevleri, hükümlü ve tutuklular için insan onuruna yaraşır, ruh ve beden sağlığı açısından gereklerin karşılandığı mekânlar olarak düzenlenmelidir. Bugün cezaevlerinde sürdürülen eylemlere ve bütün ölüm oruçlarına kayıtsız kalınması mümkün değildir."
Baş, af ile ilgili bir soruyu yanıtlarken, affın mantığında "sosyal barışın temin edilmesi" anlayışı bulunduğunu, yasanın da bunu sağlayacağını umut ettiğini bildirdi. Bir gazetecinin, "Yasanın, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilip, terör örgütü elebaşını da kapsayabilecek şekilde genişletilerek yeniden düzenleneceği" yönündeki endişelerin, TBMM Genel Kurulu'nda ifade edildiğini anımsatması üzerine Baş, "Bu kaygı bir kısım üyeler tarafından ifade edildi. Adalet Bakanı, bu endişelere cevap verirken, yasayı, 'kendi bütünlüğü ve mantığı içerisinde Anayasa Mahkemesi'nde genişlemesine imkan vermeyecek şekilde hazırladıklarını' ifade etmiştir" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Doğaçlama müzik

SONRAKİ HABER

Birliklerde IMF ve DB düzeni

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...