09 Aralık 2000 22:00

Ölüm sınırında pervasızlık

Bugün 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü... F tipi cezaevlerine karşı tutukluların başlattığı ölüm orucu 52. gününde...

Paylaş
Ölüm sınırında pervasızlık
Bugün 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü... F tipi cezaevlerine karşı tutukluların başlattığı ölüm orucu 52. gününde... Tutuklular her geçen ölüme daha çok yaklaşırken, aydınlardan tutuklu yakınlarına, kitle örgütleri ve sendikalardan siyasi partilere kadar herkes tutukluların taleplerinin kabul edilmesi için destek eylemleri düzenliyor. Ancak pervasız açıklamalarını sürdüren yetkililer, tutukluların sesini duyurmaya çalışanları da gözaltına alıyor.
İstanbul'da basın açıklaması yapmak isteyen 300 kişi gözaltına alınırken, Ümreniye Cezaevi önündeki tutuklu yakınlarına ve Eskişehir'de de 200 kişilik kitleye polis saldırdı.
Her cumartesi Galatasaray Lisesi önünde F tipi cezaevlerini protesto eden tutuklu yakınları bu hafta da gözaltına alındı.
F tipi cezaevlerini protesto etmek ve cezaevlerinde 52. gününe giren ölüm oruçlarını desteklemek isteyen TAYAD ve TUYAB üyeleri ile öğrencilerden oluşan yaklaşık 300 kişi İstiklal Caddesi'nde, "İçeride, dışarıda, hücreleri parçala", "Hücreler ölümdür, izin vermeyeceğiz" sloganları atarak yürümek istediler. Polis Galatasaray Lisesi önünde protestocuları yaka paça gözaltına aldı. Gözaltına alınmayan diğer eylemciler sloganlarla Taksim'e doğru yürüyüşe geçti. Burada da gözaltına alınan eylemcilerden bazılarının ellerine kelepçe takıldı.
Bu sırada bir grup da, polis panzerini taşlayarak, Tarlabaşı Bulvarı'nı araç trafiğine kesti.
Polisin olay yerine gelmesiyle beraber ara sokaklarda kovalamaca yaşandı. Bir evin bodrumuna giren tutuklu yakınları, polisler tarafından çıkarılarak gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, polis otobüslerine bindirilerek İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Demokratik Mücadele Platformu, Özgürlük İçin Mücadele Platformu, Alınterimiz, Yapı Sanatevi, Partizan, Özgür Gelecek ve Yeni Demokrat Gençlik, TUYAB, Devrimci Demokrasi gazetesi yaptıkları yazılı açıklamalarda, gözaltıları kınayarak, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmaları istendi.
Ümraniye'de 9 gözaltı
Görüş günü olması nedeniyle Ümraniye E Tipi Cezaevi önünde toplanan ve burada cezaevlerindeki açlık grevleri hakkında basın açıklaması yapmak isteyen tutuklu yakınlarına polis saldırdı. Üzerlerine "Ölümlere izin vermeyeceğiz" yazılı önlük giyen 9 kişi dövülerek gözaltına alındı. Cezaevi önünde toplanan tutuklu yakınları, "Hücre ölümdür, girmeyeceğiz", "Ölümlere izin vermeyeceğiz" sloganlarını attılar. Öte yandan, HADEP İstanbul İl Başkanı Doğan Erbaş ile bir grup parti üyesi, F tipi cezaevlerinin açılmaması ve ölüm oruçlarının sona erdirilmesi amacıyla Adalet Bakanlığı'na faks çekti. Sirkeci Postanesi önünde dün saat 12.00 sıralarında toplanan grup adına basın açıklaması yapmak isteyen Erbaş'a polis izin vermedi. Bunun üzerine Erbaş ve beraberindekiler taleplerini içeren faksları bakanlığa gönderdikten sonra postaneden ayrıldılar.
Eskişehir'de 200 kişiye saldırı
Eskişehir'de ise F tipi cezaevlerini protesto etmek isteyen, aralarında ÖDP, EMEP, HADEP ile Anadolu ve Osmangazi üniversitelerinden öğrencilerin bulunduğu yaklaşık 200 kişilik gruba polis saldırdı. "Yaşasın ölüm orucu direnişimiz" ve "Zindanlar boşalsın, tutsaklara özgürlük" yazılı pankart taşıyarak sloganlar atan grup, Porsuk Bulvarı'nda saat 14.00 sıralarında yürüyüşe geçti. Bulvarı kuşatan polis, basın açıklamasının ardından kitleye saldırdı. Gruptan 25 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Bu arada, önceki gün ÖDP Eskişehir il binasında başlayan ve ÖDP, EMEP, HADEP, CHP ile çeşitli oda ve derneklerin katılımıyla oluşturulan "Hücre Karşıtı Platform"un başlattığı dönüşümlü açlık grevi devam ediyor. Bugün de Eskişehir'deki Selami Vardar İş Merkezi önünde, saat 12.30'da "F Tipi Cezaevlerine Karşı Platform" tarafından basın açıklaması yapılacak.
İzmir'de de 25 gözaltı
Ege TAYAD'lı ailelerin dün Konak Meydanı'nda yapmak istediği basın açıklamasına polis saldırdı. Saldırı sonucunda 25 kişi gözaltına alındı.
EMEP, HADEP ve ÖDP Çiğli ilçe örgütleri ise dün Çiğli Belediyesi'nin önünde basın açıklaması yaptı. Yaklaşık 180 kişinin katıldığı eylemde açıklamayı yapan ÖDP Çiğli İlçe Başkanı Çetin Selçuk, 51. gününe ulaşan ölüm oruçlarının ilk ve acil talebinin F tipi cezaevleri projesinin geri çekilmesi olduğunu hatırlatarak, tutukluları desteklediklerini belirtti.
Eğitim Sen İzmir 1, 2, 3, 4, 5 ve 6 No'lu Şubeler ile, Manisa, Uşak, Balıkesir, Aydın, Muğla şubeleri yaptıkları ortak açıklama ile F tipi cezaevlerini ve hükümetin, ölüm orucundakilerin taleplerine duyarsız kalmasını protesto etti. Açıklamada şöyle denildi: "F tipi hücre yaşamını dayatan, temel insan hak ve hürriyetlerini yok eden hiçbir uygulamayı kabullenmiyoruz. Başta Adalet Bakanı olmak üzere hükümetin F tipi uygulamasından derhal vazgeçerek ölümlere neden olacak tutumunu terk etmesini bekliyoruz. Bu ölümlere seyirci ve sessiz kalmayacağız. Başta yaşama hakkı olmak üzere temel hak ve özgürlüklerin kullanılması için mücadelemiz sürecek." Öte yandan Tutuklu ve Hükümlü Aileleri İnisiyatifi, Konak Meydanı'nda, ayrımsız genel af, idamın ve DGM'lerin kaldırılması F tipi cezaevlerinin yapımının durdurulması talepleriyle basın açıklaması yaptı. Bir grup ÖDP il ve ilçe yöneticisi de F tipi cezaevi ve ölüm oruçlarına karşı il ve ilçe örgütlerinde uyarı ve destek amaçlı açlık grevine başladılar.
Bolu'da Hacı Bektaş-ı Veli Derneği, SES, Haber-Sen, Enerji Yapı Yol-Sen, Eğitim-Sen, EMEP, CHP tarafından düzenlenen ortak basın toplantısında da, tutukluların taleplerinin kabul edilmesi istendi.
Bu arada İHD Kırşehir Şubesi'nde 2 Aralık gününden bu yana açlık grevi yapan 21 kişi, eylemlerini bitirdi. Dün İHD şube binası önünde basın açıklaması yapan 150 kişi, sloganlarla F tipi cezaevlerini protesto etti. Eğitim-Sen Adıyaman Şubesi'nde dün insan haklarıyla ilgili bir söyleşi düzenlendi. Söyleşiye katılan İHD Adıyaman Şube Başkanı Av. Murat Bilgiç, F tipi cezaevlerini "MGK tarafından verilmiş bir ceza" olarak değerlendirdi.
ÖNCEKİ HABER

Kelepir Telekom!

SONRAKİ HABER

Ecevit yine hücreyi savundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...