08 Aralık 2000 22:00

Özelleştirmede pilot hastane:

   Paşabahçe SSK

Paylaş
Özelleştirmede pilot hastane:
    Paşabahçe SSK
Muzaffer Özkurt
SSK'ların özelleştirilmesi için çıkartılan 616 sayılı kanun hükmünde kararnamenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesine karşın özelleştirme faaliyetleri sürdürülüyor. Özelleştirmenin ilk adımı olan hastanelerin işletme haline getirilmesi Paşabahçe SSK'da tamamlandı. Pilot hastane olarak seçilen üç hastaneden biri olan Paşabahçe SSK ile ilgili olarak görüştüğümüz SES Anadolu Yakası Şube Başkanı Özkan Tüm, bu uygulamanın IMF ve DB'nin dayatması olduğunu ve çalışanların işgüvencelerinin ellerinden alınmasının hedeflendiğini söyledi.
Bilinçli politika: Kötüleme
SSK'larda yeterli yatırımın yapılmaması nedeniyle hizmetin kötüleşmesinin özelleştirme propagandasının malzemesi haline getirildiğini söyleyen Tüm, "Özelleştirmelerin başlangıcında, 'Devlet ayakkabı satmaz. Sosyal güvenlik ile uğraşır' diyorlardı. Şimdi sosyal güvenlik kurumlarını da özelleştiriyorlar. SSK hastanelerinin kötülenmesi ise bilinçli olarak yapılıyor. Alttan alta çözüm olarak özelleştirme gösteriliyor" dedi.
Avrupa'da sosyal güvenliğe ayrılan payın yüzde 30-40 civarında olduğuna dikkat çeken Tüm, bu rakamın Türkiye'de çok düşük olduğunu söyledi. "Son 20 yılda SSK'lı sayısı 10 kat artarken yeni hastane ve yatak sayısında değişiklik olmadı" diyen Özkan Tüm, sigorta için alınan paraların sermayeye aktarıldığını söyledi.
İlk adım işletmeye çevirme
Özelleştirme için üç pilot bölge seçildiğini ve buralarda uygulamaya başlandığını anlatan Tüm, "Bunlar Denizli, Tarsus ve Paşabahçe SSK. Henüz sözleşmeli işçi uygulamasına geçmediler ancak bunu yakında uygulamaya sokmak istiyorlar" dedi.
SSK'ların özelleştirilmesinin 616 sayılı KHK ile gündeme getirildiğini belirten Tüm, bu kararnamenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini ve yasanın çıkartılması için bir yıl süre verildiğini, özelleştirmecilerin ise bu bir yıllık süreyi bile beklemeden uygulamaya geçtiklerini söyledi. İlk adım olarak hastanenin işletmeye çevrildiğini ve işletme müdürü atandığını söyleyen Tüm, "Bundan sonra ise SSK çalışanlarına sözleşmeli işçi statüsüne geçme dayatılacak. İlk uygulamada SSK'ların Sağlık İşleri Müdürlüğü ve Sigorta olarak ikiye bölündü" diyen Tüm, "Buradaki en önemli madde sağlık işletmelerinin özel kuruluşlara kiralanabileceğine yönelik maddedir. Özelleştirmede mülkiyeti devretme modeli kullanılıyor" dedi.
İşçi statüsü dayatılacak
Tüm, işçi statüsüne geçişi ise şöyle açıklıyor: "Bunu kabul etmeyenler başka hastanelere kaydırılacak. Böylece yeni çalışanların işgüvenceleri de ellerinden alınmış olacak. Pilot yer olarak Paşabahçe'nin seçilmesinin nedeni de bu hastanenin yakınında kamu ve özel sağlık hizmeti verecek bir yer yok. Doğal olarak bu bölge sermayenin iştahını kabartıyor. Paşabahçe SSK'nın 370 çalışanı olan ve 400 yataklı bir hastane. Yıllık 330 bin poliklinik yapılıyor. Tüm bunlar bu hastanenin hedefte olma nedenleri" dedi. Tüm, "Özel sektöre geçen ve sözleşmeli işçi olan çalışanların böylece işgüvenceleri ve sosyal hakları da ortadan kalkmış olacak" dedi.
ÖNCEKİ HABER

İngiltere-Fransa atışması

SONRAKİ HABER

Ölümün sınırında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...