07 Aralık 2000 22:00

İşkencecilere af baskısı

Adalet Bakanı Türk, işkence ve kötü muamele suçlarını kapsayan TCK'nın 243. maddesinin de şartlı salıvermeye ilişkin yasa tasarısı kapsamına alınması konusunda kendisine baskı yapılırsa istifa edeceğini belirtti.

Paylaş
İşkencecilere af baskısı
İşkenceci polislerin çoğunluğunun yargılandığı "fena muameleyi" düzenleyen Türk Ceza Kanunu'nun 245'inci maddesinin şartlı salıverme ve cezaların ertelenmesine ilişkin yasa tasarısında yer alması, MHP'yi ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nü tatmin etmedi. İşkence ve kötü muameleyi düzenleyen ve çok az polisin yargılandığı 243'üncü maddenin de yasa tasarısı kapsamına alınması için Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'e baskı yapılıyor. Türk, bu konudaki baskıların sürmesi durumunda istifa edeceğini söylediği.
Türk, gazetecilerin konuya ilişkin sorusu üzerine, bir TV kanalında mikrofonla tespit edilerek yayınlanan, Adalet Komisyonu Başkanı Emin Karaa ile arasında geçen konuşmaya açıklık getirdi. TCK'nın 243. maddesinin, şartlı salıverme ve cezaların ertelenmesine ilişkin yasa tasarısınının kapsamı dışında bırakıldığını hatırlatan Türk, şunları kaydetti: ''Ancak bu konuda değişiklik yönünde, 243'üncü maddenin de tasarı kapsamına alınması yönünde bir ısrar olacağı yolunda bazı duyumları aktardı sayın başkan. Ben de, bu konuda herhangi bir baskı olursa istifa edeceğimi söyledim. İşkence suçlarının tasarı kapsamına alınmasının Türkiye için yüzkarası olacağını söyledim'' Türk, ''Bu baskı sayın Tantan'dan mı geliyor?'' şeklindeki soru ile ''Anayasa Mahkemesi iptal eder sözüyle neyi kastediyorsunuz?'' şeklindeki soruyu yanıtlamadı.
MHP: İşkencecilere affı savundu
Öte yandan, Adalet Komisyonu Üyesi MHP İstanbul Milletvekili Mehmet Gül de, gazetecilerin soruları üzerine, 1974 affının ''Ecevit affı'' olarak bilindiğini belirterek, ''Korkumuz o ki, bu tasarı da PKK'nın başını affeden tasarı olarak geçecek. Buna tedbir almak lazım'' dedi. Gül, ''Haluk Kırcı'' meselesinin hatırlatılması üzerine de, ''Haluk Kırcı meselesi değil ama bir tek kişi bile haksızlığa, adaletsizliğe uğrarsa bu yanlış. Adalet herkes için'' diye konuştu. Gül, ''Kırcı'nın cezaevinden çıkmaması sizi yaralar mı?'' sorusunu da, ''Tabii ki yaralar'' şeklinde yanıtladı. Gül, ''Tasarının işkence ve kötü muameleyi kapsaması için önerge verecek misiniz?'' şeklindeki bir soru üzerine, ''Cinayet de kabul edilebilir bir suç değil. İşkenceyi de hiç kimse kabul etmiyor. Ama af zaten suçlular için çıkarılıyor. Devlet suçlulara bir şans tanıyorsa herkese tanımalıdır'' diye konuştu.
FP, Türk'e baskıyı kınadı
Öte yandan, FP Aksaray Milletvekili Ramazan Toprak, ''Değerli bir bilim adamımız olan Sayın Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'e şartla salıverme tasarısı konusunda çeşitli baskılar olduğunu televizyondan izledim. Bu baskıları şiddetle kınıyor, protesto ediyorum' 'dedi.
Genç, işkencecileri için uğraşıyor
Bu arada, Emniyet Genel Müdürü Turan Genç, önceki gün tasarının Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesi sırasında TBMM'ye gelerek DSP Grup başkan vekilleri ile görüştü. Dün de diğer grup başkan vekilleriyle görüşen Genç'in, işkence suçundan yargılanan veya mahkûm edilen polislerin şartla salıverme, dava ve cezaların ertelenmesine ilişkin tasarının kapsamına alınmasını istediği öğrenildi.
Adalet Komisyonu öncesinde toplantı
Adalet Bakanı Türk, şartla salıvermeye ilişkin yasa tasarısının Adalet Komisyonu'nda görüşülmesinden önce koalisyon ortağı partilerin grup başkan vekilleri ile bir araya geldi. Görüşmede, şartla salıverme ve ceza indirimine ilişkin yasa tasarısının Adalet Komisyonu'nda ele alınması sırasında MHP'li bazı milletvekillerinin değişiklik önergesi vermesi olasılığının değerlendirdiği öğrenildi.
'Metne sadık kalınacak'
Adalet Bakanı Türk, görüşme sonrasında, gazetecilerin "Önerge sorunu giderildi mi?" sorusuna, "Sorun yok" yanıtını verdi. ANAP Grup Başkan Vekili İbrahim Yaşar Dedelek, "Adalet Bakanlığı'nca hazırlanan ve liderler tarafından benimsenen metne sadık kalınacak" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Üç doğru pas yetmiyor

SONRAKİ HABER

1 Aralık'ı ileriye taşımalıyız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa