07 Aralık 2000 22:00

Yetkililer göreve çağrılıyor

Ülkenin dört bir yanından sendika, siyasi parti, meslek örgütleri yaptıkları yazılı ve sözlü açıklamalarda yetkilileri tutukluların taleplerine karşı duyarlı olmaya çağırdı.

Paylaş
Yetkililer göreve çağrılıyor
Cezaevlerinde devam eden açlık grevleri kritik bir noktaya geldi. Ülkenin dört bir yanından sendika, siyasi parti, meslek örgütleri yaptıkları yazılı ve sözlü açıklamalarda yetkilileri tutukluların taleplerine karşı duyarlı olmaya çağırdı. Açıklamalarda, harekete geçmek için yarının çok geç olabileceğine dikkat çekildi.
Ankara Barosu Başkanı Sadık Erdoğan, ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlüleri, eylemlerini sona erdirmeye veya girişimlerin sürdürülebilmesi için ara vermeye çağırdı. Erdoğan, yaptığı açıklamada, "Ölüm Orucundaki Arkadaşlarımıza Sesleniyoruz" başlığıyla, çağrıda bulundu.
"İnsanlık onuru için sürdürdüğünüz mücadeleyi saygıyla karşılıyoruz" diyen Erdoğan, taleplerin çözümü için gerekli girişimlerin sürdürüldüğünü ifade etti.
'Yeni ölümler istemiyoruz'
Çeşitli parti, sendika ve kitle örgütünün oluşturduğu Hücre Karşıtı Platform, dün Ankara'da bir basın toplantısı düzenleyerek, yetkilileri ölüm oruçlarını durdurmaya yönelik adım atmaya çağırdı ve yeni ölümler istenmediğini vurguladı. Platform adına açıklama yapan ÇHD Genel Başkanı Ali Ersin Gür, F tipi cezaevlerinin hiçbir meslek, kitle örgütü ve kamuoyunun görüşü alınmadan kararlaştırıldığına dikkat çekerek, sadece bu yönüyle bile F tipinin meşru olmadığını söyledi. Siyasileri kapsamayan affın af olamayacağına dikkat çeken Gür, hükümetin bir taraftan F tipini şirin göstermeye çalışırken bir taraftan da katliam suçlularını, banka hortumcularını af kapsamına aldığını dile getirdi.
Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara, yaptığı yazılı açıklamada, geç olmadan yetkililerin bir an önce gerekli duyarlılığı göstererek, F tipi cezaevlerinin kapatılması konusunda çözüm için seyirci olmaktan çıkıp, gerekli duyarlılığı göstermelerini istedi.
Dokuma-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu, yaptığı yazılı açıklamayla F tipi cezaevleri uygulamasını kınadı. Birleşik Metal İşçileri Sendikası da siyasi iktidarın batan bankalar, iflas eden şirketler, uluslararası tekellerin çıkarları için hiçbir teklif beklemeden çare ürettiğini belirterek, ölüm orucundaki insanların ölümüne seyirci kalınmaması gerektiğine işaret etti. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Erkan Önsel tarafından yapılan açıklamada ise, "Bu Ramazan orucu değil, sonunda bayram yok, ölüm var. Bu ölüm orucu! Korkarız ki çok yakında içerden ve dışardan gelen ölüm haberleriyle sarsılacağız. Bu duruma seyirci kalanları şiddetle kınıyoruz" denildi.
ÖDP, EMEP, HADEP ve CHP Eskişehir örgütleri bir araya gelerek kamuoyuna ölüm oruçları konusunda duyarlı olunması yolunda çağrı yaptı. Partiler adına yapılan ortak açıklamada, F tipi cezaevlerinin iptal edilmesi ve ölüm oruçlarındaki tutuklu ve hükümlülerin taleplerinin kabul edilmesi istendi. Partilerin yaptığı açıklamaya bazı sendika temsilcileri de destek verdi.
"Çocuklarımıza kulak verin'
İzmir'de çocukları cezaevinde ölüm orucunda olan ailelerden bir bölümü İHD'de basın açıklaması yaptı. Buca Cezaevi'nde 25 Kasım'dan bu yana ölüm orucunda olan Mesut Avcı'nın babası Osman Avcı, oğlunun ve diğer ölüm orucunda olanların F tipi-hücre tipi cezaevi ve tecrit baskısına karşı ölüme yattıklarını vurgulayarak, "Bu haklı taleplerinde başta oğlum olmak üzere tüm ölüm orucu direnişinde bulunanların yanındayım" dedi.
Buca Cezaevi'nde ölüm orucunda olan Ümit Kanlı'nın annesi, çocuklarını cezaevlerine girerken sağlam teslim ettiklerini, onların cezaevinde de olsa insanca yaşayabilmek için 49 gündür ölüm orucunda olduklarını belirterek, "Vicdanlara, insanlara, analara, tüm demokratik kurumlara sesleniyorum: Vicdanlarınıza kulak verin!" dedi. Aydın Cezaevi'nde ölüm orucunda olan Barış Kaya'nın annesi de ölüme yatan çocuklarının hepsini çok sevdiğini vurgulayarak, "Bizim çocuklarımız ölümü hak etmiyor. Hak edenler Meclis'teki çetelerdir. Hepsinin yanındayız, biz de onlarla sonuna kadar direneceğiz" dedi.
ÖDP Aydın İl Örgütü binasında açlık grevinde bulunan tutuklu yakınlarını ziyaret eden HADEP, EMEP, CHP, İHD, Emekli-Sen, Eğitim-Sen, SES, ve DİSK Genel-İş Sendikası haklı taleplerini desteklediklerini ve sonuna kadar yanlarında olacaklarını söylediler.
CHP Mersin Merkez İlçe Örgütü önceki gün düzenlediği basın toplantısında tutuklu ve hükümlülerin taleplerin hemen kabul edilmesi gerektiğini yoksa yarın çok geç kalınabileceğini belirtti.
MHP'li Arslan'a teşekkür!
İHD Genel Sekreteri Selahattin Esmer ise TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi MHP'li Mehmet Arslan'ın "Gebersinler" şeklindeki sözlerini hatırlatarak, "Arslan beynindekileri açık bir şekilde ortaya koymuştur. Yetkililerin düşünceleri de farklı gerekçeler sürmelerine karşın bu yöndedir. Bunu gözler önüne serdiği için kendisine teşekkür ederiz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Herkes için yarın çok geç olabilir

SONRAKİ HABER

Genelkurmay:

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...