07 Aralık 2000 22:00

Nice sokaklarında emekçi zirvesi

Avrupa Birliği liderleri Akropolis'te emekçilere yönelik yeni saldırılar ve AB'nin yeniden yapılanması için görüşmelere başladılar.

Paylaş
Nice sokaklarında emekçi zirvesi
Yıldız Eren
Avrupa Birliği'nin 50 yıllık tarihinde önemli dönemeç noktalarından biri olarak kabul edilen Nice Zirvesi, 15 Avrupa ülkesinden gelen onbinlerce işçi ve emekçinin kendi taleplerini meydanlarda haykırmasıyla açıldı.
Avrupa'nın çeşitli ülkelerindeki işçi ve memur sendikalarının çağrısıyla Cote D'Azur bölgesine akan 100 bin kişi, AB'nin saldırılarını ve yeni yönelimlerini protesto etti.
Nice kentine sığmayan onbinlerce işçi, memur, genç, işsiz, aydın ve küçük üretici; tekellerin ve büyük devletlerin kendi aralarında rekabetlerinin kurbanı olmayı kabul etmeyeceklerini gün boyunca kitlesel olarak dile getirdiler.
Zenginlerin cenneti olan Nice'de AB devlet ve hükümet başkanları, tüm polisiye önlemlere rağmen rahat yüzü görmediler.
AB demokrasisinin gerçek yüzü
"Serbest dolaşım ve sınırsız demokrasi" olarak tanıtılan AB'nin nasıl bir "kapalı demir perde" alanı olduğu, pratikte görüldü. Nice şehrine gelmek isteyen binlerce İtalyan ve İspanyol sendikacı ve gencin bindiği trenler, güvenlik gerekçesiyle sınırda durduruldu. Avrupa Parlamentosu üyesi kimi ilerici parlamenterlerin girişimleri ise sonuçsuz kaldı. Yüzlerce genç, Vintimiglia tren istasyonunda coplandı, üzerlerine gaz bombaları atıldı. Emniyet Müdürlüğü'nün emriyle sınırlar tamamen kapatıldı.
Son olarak 2 bin sendikacı ve gencin bulunduğu bir tren, İspanya-Fransa sınırından içeri alınmadı. Polis ve jandarma birlikleri, tren istasyonlarında provokasyon çıkarmaya çalışarak, onbinlerce emekçinin protestosuna gölge düşürmeye çalıştıysa da, bunda başarılı olamadılar.
Emekçi damgası
Önceki gün şehir sokaklarında düzenlenen mitinge, işçi ve emekçi olgunluğu hakimdi Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) tarafından düzenlenen mitinge kitlesel emekçi katılımı, daha önceki küreselleşme karşıtı eylemlerden farklı bir tablo oluşmasını sağladı. Birkaç ay önce Prag'da yapılan IMF ve Dünya Bankası toplantıları boyunca süren gösterilerin önemli figürleri olan anarşist grupların varlığı burada pek fazla hissedilmedi.
Fransız işçi ve memur konfederasyonlarının düzenlediği sokak zirvesinde, emekçilerin "sosyal şartı" olarak da, "herkese iş ve yeterli gelir, ücretsiz sağlık ve eğitim, gerçek bir demokrasi ve herkese konut hakkı" talepleri haykırıldı.
Merkezi miting önceki akşam geç saatlerde sona ererken, emekçiler bugün ve yarın da çeşitli toplantı, konser ve diğer bir dizi etkinlik düzenleyerek, tekellerin sözcülerini rahat bırakmayacaklar.
Diğer şehirlerde durum
Fransız işsizleri, yoksullar ve gençler de, Nice'de geleceklerinin karartılmasına karşı duracaklarını onlarca şehirde ilan ettiler. Önceki gün boyunca ülkenin dört bir yanında süren protestoların ardından, 10'dan fazla kentte trenleri işgal eden göstericiler Nice'e ücretsiz gitmek için eylemler yaptılar. Bordeaux, Marsilya, Lyon, Rouen gibi şehirlerde işsizler bu talebi kabul ettirirken, başkent Paris'de polis ve jandarma birlikleri bütün gün göstericilerle çatışarak trenlere binilmesini engellediler.
Dünkü eylemler
Dünkü gösteriler ise, sabah erken saatlerden itibaren başladı. Binlerce gösterici, öğleden sonra resmi zirvenin başladığı Akropolis bölgesinde toplanarak sloganlar atmaya başladılar. Polisin, provokasyonlarla bazı marjinal grupları tahrik etmeye, bu yolla protestolara gölge düşürmeye çalıştığını gözledik.
Polis, bu provokasyonlarında kısmen başarılı da oldu. Gözyaşartıcı bombaların yoğun olarak kullanıldığı polis saldırısı ile birlikte, yaklaşık 1000 gösterici ile polis, Akropolis yakınında çatıştılar. Polisin attığı bombalardan birini, gösterilerin yapıldığı yerin yakınına park eden bir aracın penceresinden içeri girdi.
Saldırının ardından bir grup gösterici, bir banka şubesini ateşe verdi. Görgü tanıkları, göstericilerin, Banque Nationale de Paris'e (BNP) ait bir şubeyi yaktıklarını, ayrıca birçok mağazanın camlarını kırdıklarını söylediler.
Polis tarafından yapılan açıklamada, çatışmaların giderek "şiddetlendiği" belirtilirken, biri ağır 16 polisin yaralandığı bildirildi. Güvenlik güçlerinin, bu durumu fırsat bilerek şehirde uyguladıkları ablukayı ağırlaştırdıkları dile getiriliyor.
Öte yandan, polisler tarafından atılan göz yaşartıcı gazlar, AB dönem başkanlığını yürüten Fransa'nın Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ı da etkiledi.
Zirvenin düzenlendiği kongre sarayına gelen AB liderlerini ve aday ülkelerin temsilcilerini karşılayan Chirac'ın, atılan göz yaşartıcı gazların kabul salonundaki havalandırma sistemine sızması sonucu hapşırdığı, Chirac'ın yanında bulunan Başbakan Lionel Jospin'in ise gözlerinin kızardığı belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

Filistin'e yasak kuşatması

SONRAKİ HABER

Enerji yağmasına yasal kılıf

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...