06 Aralık 2000 22:00

Filistin'e yasak kuşatması

İsrail, uyguladığı yasak ve engellemelerle Filistin ekonomisini felç ediyor. Seyahat yasakları nedeniyle işsizlik üç kat arttı. BM, yoksulluğun kol gezdiği Filistin'e ilişkin raporunda, "Yasaklamalar Filistin tarafında öfkeyi ve radikalleşmeyi besliyor" dedi.

Paylaş
Filistin'e yasak kuşatması
İsrail'in Batı Şeria ve Gazze'de yürüttüğü şiddet, Filistin halkını ekonomik açıdan da yaralıyor. Birleşmiş Milletler'in hazırladığı bir rapora göre, İsrail katliamları ve baskısı, Filistinlilerin üç yıllık tüm birikimlerini yitirmelerine yol açtı. İsrail ordusunun uyguladığı sokağa çıkma yasağı ve seyahat engelleri nedeniyle işsizlik de üç katına tırmandı. Filistin kentlerine çeşitli malzemelerin gelmesinin engellenmesi de pek çok sektörü ve esnafı derinden etkiliyor.
İsrail'in en üst düzey görüşmecisi olan Gilad Şer, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, seyahat yasaklarının gevşetildiğini ve Gazze Şeridi'ne bir kısım malzemenin girişine izin verildiğini söyledi. Ancak BM raporunu açıklayan yetkili Terje Larsen, bunların yeterli olmadığını ifade ediyor. Larsen, "Yasaklamalar Filistin tarafında öfkeyi ve radikalleşmeyi besliyor" yorumuyla ABD ve İsrail için "yükselen tehlike"ye dikkat çekiyor.
İşsizlik üç kat arttı
İsrail katliamlarının başladığı 28 Eylül tarihinden bu yana Gazze ve Batı Şerialıların İsrail'e girmesine izin verilmiyor. Bu da 120 bin kişinin işine gidememesi demek. İki hafta önce bir İsrail otobüsünün bombalanmasının ve 2 kişinin ölmesinin ardından yasaklama daha da sıkılaştırılmıştı. Filistinliler işlerine gitmek için bilinmeyen patikaları ve arazileri kullanıyorlar. Eriha'da Filistinlilere ait araçlar, kentin hemen yakınındaki çöle çekilmiş durumda. El Halil çevresinde ise İsrail askerleri Filistinlilerin otomobillerinin lastiklerini patlatıyor.
Çatışmaların ilk altı gününde Filistin ekonomisinin 500 milyon dolar zarara uğradığı belirtiliyor. BM raporuna göre, takip eden her gün için Filistin'in zararı 10 milyon dolar. İşsizlik oranı yüzde 40'ı bulmuş durumda. Filistinlilerin üçte biri yoksulluk sınırının altında yaşıyor. 28 Eylül'den önce bu rakam beşte bir idi.
Filistinli görüşmeci Saib Erekat, Eriha'nın bir sahil kenti olan kendi memleketinde çatışmalardan önce işsiz bulunmadığını ve her gün 3000 kişinin de otel, restoran ve fabrikalarda çalışmak üzere başka kentlerden geldiğini, ancak şimdi kimsenin yiyecek satamadığını, eğitimin durduğunu ve fabrikaların çalışmadığını anlatıyor. Erekat, "Şimdi kimse çalışmıyor. Şiddet şiddeti besliyor" diyor.
İsrail'den itiraflar
İsrail eski Başbakanı Şimon Peres ve eski istihbarat şefi Ami Ayalon, İsrail'in Filistinlilere yönelik politikalarını eleştirdi. Ayalon, Maliye Bakanlığı'nda ekonomiden sorumlu yetkililerle yapılan bir toplantıda, konuşan Ayalon, "Biz Filistinlilere ancak silah kafamıza dayandığında taviz verdiğimizi gösterdik. Filistinliler sadece şiddet yoluyla bir şeyler elde edebildiklerinin bilincine vardılar" dedi.
İsrail'in Filistinlilere yönelik politikasının "ırk ayrımcılığı" unsurlar taşıdığını belirten Ayalon, Filistinlilerin İsrail'e girmek ve ürünlerini sokmak için çok sert uygulamalardan geçmek zorunda kaldıklarını anımsatarak, "Bu durum, Filistinlilere bize karşı çıkmaktan başka seçenek bırakmıyor" dedi. Ayalon, "Filistinlilerle bir yaşam sistemine bağlı siyam ikizleri gibi yaşıyoruz. İkizlerden birisi kesilirse, diğeri de etkilenir" diye konuştu.
Bölgesel İşbirliği Bakanı Şimon Peres de kabine toplantısında, hükümetin politikasını eleştirdi. "Eğer barış anlaşması olmazsa ortalık cehenneme döner" diyen Peres, İsrail'in Filistinlinlilere uyguladığı ekonomik cezalandırma politikasının çok büyük bir hata olduğunu belirtti ve "Bunu çok pahalıya ödeyeceğiz" dedi.
Al birini vur ötekine
Öte yandan, İsrail'de faaliyet gösteren "Şimdi Barış" adlı insan hakları örgütü, İşçi Partisi lideri Başbakan Ehud Barak'ın, selefi Benjamin Netanyahu kadar, işgalci yerleşimci konutu yapımına izin verdiğini bildirdi. Örgütün Yerleşim Gözlem Dairesi, son 18 ayda izin verilen 2 bin 830 yeni konutun inşasının sürdüğünü, 3 bin 500 yeni konut için de ihale açıldığını açıkladı. Barak, Batı Şeria'nın yüzde 90'ını Filistinlilere bırakabileceklerini, Yahudilerin yaşadığı yerlerin yüzde 80'inin ise İsrail devletine ait olacağını söylemişti. Şimdi Barış, Yahudi yerleşim birimlerinin dağılımı yüzünden bunun uygulanmasının imkânsız olacağını belirtiyor.
Filistin topraklarında çok sayıda Yahudi göçmen sitesi bulunduğundan Filistin toprakları "un ufak edilmeden" Barak'ın önerisinin uygulanmasının imkânsız olduğu ifade ediliyor. Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da 3 milyon Filistinli'nin içinde 195 bin Yahudi göçmen yaşıyor.
ÖNCEKİ HABER

Merinos işçisi her gün eylemde

SONRAKİ HABER

Nice sokaklarında emekçi zirvesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...