06 Aralık 2000 22:00

Merinos işçisi her gün eylemde

Bursa Merinos fabrikasının özelleştirmeyle talan edilmesine izin vermeyen işçiler her gün eylem yapıyorlar. Ekmek kapıları için yaptıkları eyleme herkesin destek vermesini istiyorlar.

Paylaş
Merinos işçisi her gün eylemde
Arzu Erşahin - Müjdat Yılmaz
Fabrikalarının devredilmesine karşı çıkan Bursa Merinos Fabrikası işçileri her gün eylem yapmaya devam ediyor. Fabrikanın devredilmesine ve işçilerin başka fabrikalara aktarılmasına karşı şube toplantı salonunda milletvekilleri ile görüşen Türk-İş'e bağlı TEKSİF Bursa Şube Başkanı Murat Kaymak, fabrika önünde işçilere görüşmeyle ilgili olarak açıklama yaptı. Yaptıkları toplantıya sadece 5 milletvekilinin katıldığını söyleyen Kaymak, "Diğerleri ise gelmediler ya da gelme zahmetinde bulunmadılar" dedi. Kaymak'ın sözlerine işçiler "Millet burada vekiller nerede" sloganıyla karşılık verdiler.
İnternet sitesi açtılar
Milletvekillerinin olaydan haberleri olmadığını söylediğini belirten Kaymak şöyle devam etti: "Onların samimi olup olmadıklarını size soruyorum. Biz işsizlik değil iş istiyoruz. İşsizler ordusuna binlercesinin katılmasını istemiyoruz." Kaymak kent konseyiyle görüştüklerini ve onların da kendilerine destek verdiklerini belirttiklerini dile getirdi. Murat Kaymak'ın konuşması sırasında söz alan bir kadın işçi 15 gündür TEKSİF Genel Başkanı'nın kendilerini ziyaret etmemesine tepki gösterdi. Başka bir işçi ise, "Bu memleketi emlakçılar yönetmeye başladı" dedi.
İşçiler fabrikanın bilerek zarar ettirildiğini, tam kapasite ile çalışması halinde işsizlere iş imkânı sağlayabileceğini söylediler. İşçiler ayrıca seslerini duyurabilmek için internette de site açtılar. "www.merinosgercegi.com" internet adresinden seslerini duyurmak isteyen işçiler, fabrikalarının taşınmasına izin vermeyeceklerini söyledi. İşçilerin eylemi önceki gün öğle tatilinde de sürdü.
Eylemi EMEP ve ÖDP il örgütleri de destekledi. Fabrika önüne gelen Merinos işçilerini EMEP'liler "Merinos işçisi yalnız değildir" sloganı ile karşıladı.
İşçi geleceğini istiyor
Gazetemize açıklama yapan bir kadın işçi, fabrikalarının kurlu olarak üretime devam etmesini istediğini söylüyor. Önümüzdeki günlerde miting yapma kararı aldıklarını, fabrika önündeki ve içindeki eylemlerinin de her gün süreceğini dile getiren işçi, kendilerine yeterli desteğin sağlanmadığını belirtiyor.
Bertab Karadağ adlı işçi ise 15 gündür fabrikaları için eylemde olduklarını söylüyor. "Ankara sesimizi duymazsa radikal kararlar alırız. Bayram tatilinde de nöbetleşe işyerini bekleriz" diyen Karadağ, Beykoz işçilerinin yaptıklarını yapacaklarını vurguluyor.
'Mücadelemiz ekmeğimiz'
Metin Düvençioğlu'da fabrika işçilerinden. Geleceklerinin fabrikanın geleceği ile ortaklaştığını söyleyen Düvençioğlu, ellerindekini kaybetmemek için günlerden beri bağırdıklarını ve seslerini duyurmaya çalıştıklarını söylüyor. "Bizim tek düşündüğümüz ekmeğimiz aşımız. Geleceğimize başkalarının karar vermesini engelleyeceğiz. Bizim mücadelemiz bu" diyen Düvençioğlu, herkesi mücadelelerine destek olmaya çağrıyor. İşçilerden Hüseyin Uçar da görüşlerini, "Alınan kararın altında 6 kişinin imzası var. Biz 16 milletvekili yolladık. Onların buna izin vermemesi ya da istifa etmesi gerekir. Bizim fabrikamızın çalışanlar dışında 1000 kişiyi daha istihdam edecek kapasitesi var. Üretimin artırılması ülke ekonomisini de rahatlatır" sözleriyle aktarıyor.
ÖNCEKİ HABER

Ayrımcı ve yararsız

SONRAKİ HABER

Filistin'e yasak kuşatması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa