06 Aralık 2000 22:00

Ölüm orucunda 49. gün

Ölüm orucunun 49. gününe girilmesiyle, avukatların, İnsan Hakları Derneği (İHD)'nin eylemleri de yoğunlaştı.

Paylaş
Ölüm orucunda 49. gün
Ölüm orucunun 49. gününe girilmesiyle, avukatların, İnsan Hakları Derneği (İHD)'nin eylemleri de yoğunlaştı. Yaklaşık 300 ÇHD'li avukat, İstiklal Caddesi'nde yürüyüş düzenlerken, İHD'de İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana'da eylem yaptı.
ÇHD İstanbul Şubesi üyesi avukatlar dün İstanbul Barosu önünde bir araya gelerek "Hücreleri kapatın, ölümleri durdurun", "Üçlü Protokol kaldırılsın" sloganları ve alkışları eşliğinde Taksim Meydanı'na yürüdüler. Yürüyüşün ardından bir konuşma yapan İstanbul ÇHD Şube Başkanı Gülay Erpul, ölümlerin an meselesi olduğunu söyledi. Ölüm orucundakilerin temel talebinin insan onurunu ve kişiliğini yok eden F tipi cezaevlerinin kapatılması olduğunu belirten Erpul, "Siyasi irade çözümsüzlüğünü ve yönetememe krizini F tipi ile kapatmaya çalışıyor" dedi.
Burdur, Ümraniye, Diyarbakır, Buca, Ulucanlar cezaevlerinde yaşananları görenlerin tutuklu ve hükümlülerin hüclerde güven içinde olduklarına inanmalarının münküm olmadığını dile getiren Erpul, "Yine ölümlerin eşiğindeyiz. Suskunluk gerçekleri gizleyemez sadece ölümleri çabuklaştırır" diye konuştu. Basın açıklamasından sonra bir grup avukat, açlık grevindeki tutuklu yakınlarını ziyaret etmek için TAYAD'da gittiler.
İHD İstanbul Şubesi de dün Mis Sokak'ta düdüklü eylem yaparak, yetkililerin sessizliğini protesto ettiler. Duyarlı olan bütün insanları bu sese kulak vermeye çağıran İHD İstanbul Şube Başkanı Eren Keskin, 1996 ölüm orucunda yaşananların anımsanmasını istedi.
Ankara'da siyah bantlı protesto
Ankara'da ise İHD yöneticileri ve üyeleri, dün Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya gelerek, cezaevlerinde yeni ölümler yaşanmasını istemediklerini vurguladılar. Gözlerini "Ölümler istemiyoruz" yazılı siyah bantlarla bağlayan insan hakları savunucuları, yakalarına taktıkları, "F tipi'ne hayır" yazılı kokartlarla da F tipi cezaevleri istemediklerini ifade ettiler. İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül, Adalet Bakanlığı'nın, duyarlı tüm kurum ve kuruluşların diyalog girişimlerini dikkate almadığına işaret ederek, sorunun demokratik yollardan çözümünün imkânsız hale getirildiğinin altını çizdi. Adalet Bakanlığı'nı tutuklu ve hükümlülerle diyaloğa çağıran Öndül, İHD'nin 1991'den bu yana TMY'nin 16'ncı maddesine karşı çıktığını vurgulayarak, tecriti öngören bu yasaya olan eleştirilerinin haklı olduğunun ortaya çıktığını belirtti. İHD'nin eylemine tutuklu ve hükümlü aileleri ile Aydın ve Sanatçı Girişimi üyeleri destek verdi. Eyleme katılanlar gözlerini siyah bantla kapatarak, İnsan Hakları Anıtı önünde yarım saatlik oturma eylemi yaptı.
İzmir Sümerbank önünde eylem
İzmir'de de Sümerbank önünde 100'ü aşkın kişi F tipi cezaevlerini protesto etmek için 10 dakika oturma eylemi yaptı. Polisin geniş önlem aldığı eyleme EMEP, ÖDP, SİP, HADEP, MMO, EMO, ÇHD, Tabibler Odası, Genel-İş, Tüm Bel-Sen, Halkevleri, Aydın ve Sanatçı Girişimi, İzmir Barosu ve Pir Sultan Abdal Derneği üyeleri katıldı. "Susma, sustukça sıra sana gelecek", " Anaların öfkesi katilleri boğacak", "İnsanlık onuru hücreleri yıkacak" sloganları atan ve gözlerini siyah bantlarla kapatan eylemciler, sessiz oturma eylemi yaptı. İHD İzmir Şube Başkanı Günseli Kaya, "Bilim ve hukuk çevreleri, insan hakları kurumları, aydınlar, sanatçılar yaraya tampon olma görevini yerine getirmeye çalışıyorlar" diyerek, siyasi iktidarın yine sorunu "siyası otoritesinin tesisi" ve "güvenlik" sorunu olarak görmek ve göstermekte ısrar ettiğini belirtti. Kaya'nın konuşmasından sonra Meslek Odaları Platformu da, ölüm oruçlarını ve F tipi cezaevlerini protesto ettiklerini bildirerek tutuklu ve hükümlü yakınlarını desteklediklerini belirtti. Öte yandan F tipi cezaevleri bugün saat 12.30'da da EMEP, ÖDP, HADEP, DSİP, SİP ve DBP tarafından Konak Meydanı'nda, protesto edilecek.
İHD Adana Şubesi üyeleri de gözlerini bantlayarak oturma eylemi yaptı. Dün İHD binası önünde gerçekleşen eylemde konuşan İHD Adana Şube Başkanı Şehmuz Kaya, "İnsanların hak ihlallerinden dolayı ölmelerini istemiyoruz. Bu ölümlere gözlerimizi kapayarak tanık olmak istemiyoruz" dedi. Eylemde "Hücreler ölümdür girmeyeceğiz", "Anaların öfkesi katilleri boğacak" sloganları atıldı.
Malatya'da engel
Öte yandan Malatya cezaevinde bulunan ölüm orucundaki tutuklular başlarına taktıkları bandajlar gerekçe gösterilerek yakınlarıyla görüştürülmediler. Tutuklularla görüşmelerine izin verilmeyen tutuklu yakınları EMEP İl Örgütü'ne giderek burada EMEP yöneticileriyle birlikte bir basın açıklaması yaptılar. Açıklamayı okuyan EMEP İl Başkanı Necdet Bali artık ölüm sınırına gelen tutukluların yakınlarıyla görüştürülmemesini protesto ettiklerini belirterek kamuoyunun duyarlı olması gerektiğini ifade etti. Basın açıklamasından sonra Av. Yıldız İmrek ölüm orucunda olan 14 tutuklu hakkında bilgi verdi. Tutuklu yakınları daha sonra Malatya Cumhuriyet Başsavcısıyla görüşmek üzere adliyeye gittiler.
Adlilerden destek
Bu arada Bayrampaşa Özel Tip Cezaevi'nde tutuklu bulunan 8 adli tutuklu, F tipi cezaevlerine karşı ölüm orucu yapan siyasi tutukluları desteklediklerini belirterek, 8 Aralık günü bir günlük açlık grevi yapacaklarını kaydettiler. 387 imza toplayarak siyasi tutukluları desteklediklerini ilan ettiklerini belirten adli tutuklu ve hükümlüler, yaptıkları yazılı açıklamada, hükümetin F tipi ölüm hücreleri konusundaki duyarsızlığını kınadılar.
Tüm cezaevlerindeki Rızgari ve Kawa davası tutuklularının da F tipi cezaevlerini protesto etmek için 2 Aralık gününden itibaren süresiz açlık grevinde olduğu bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

Dolarlar dışarıya külfeti halka!

SONRAKİ HABER

Görüşmeler hızlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...