05 Aralık 2000 22:00

Siyasiye şartlı tahliye de yok

Koalisyon partilerinin genel başkanları, siyasi tutukluları da kapsayacak, toplumsal dayanağa sahip bir genel af yerine şartlı tahliyede anlaştılar.

Paylaş
Siyasiye şartlı tahliye de yok
Hükümet, siyasi tutukluları da kapsayan bir genel af talebini hiçe sayarak tescilli katliamcı Haluk Kırcı'nın da yararlanacağı "şartlı salıverme"de anlaştı. Başbakan Bülent Ecevit, hükümet ortakları arasında şartlı salıverme konusunda uzlaşma sağlandığını açıkladı.
Ecevit, Başbakanlık'ta yaptığı açıklamada, dün sabah hükümeti oluşturan partilerin genel başkanlarıyla bir araya geldiklerini ve şartlı salıverme tasarısını görüştüklerini belirterek, "Bunu üçümüz de benimsedik ve imzalarımızı verdik. Derhal Meclis'e verilecek ve umarım ki, bayramdan önce gerçekleşecek. Hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Ecevit, bir soru üzerine, üzerinde uzlaşma sağlanan şartlı salıvermeye ilişkin yasa tasarısının içerisinde "halkı rahatsız edecek hiçbir şeyin bulunmadığını" söyledi. "Haluk Kırcı maddesi olarak anılan düzenleme nasıl getirildi?" sorusuna da Ecevit, "Bu bir af yasası değil, şartlı salıverme. Meclis'e verildiği vakit göreceksiniz" diye konuştu.
23 Nisan 1999'dan öncekileri kapsıyor
ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz da, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, af konusunun Türkiye'deki gündemi işgal etmeye devam ettiğini belirterek, "Af konusunda en fazla karşı olan arkadaşlarımız bile gelinen noktada affın çıkmamasının, çıkmasından daha zararlı olacağını teslim edeceklerdir" dedi.
İki hafta önce koalisyon ortağı partilerin başkanlarının yaptığı toplantıda af yasasının genel esaslarını görüştüklerini, sağlanan mutabakat çerçevesinde de Adalet Bakanı'nın çalışmaları yürüttüğünü anlatan Yılmaz, dün sabah yapılan liderler toplantısında da af yasa tasarısına son şeklini verdiklerini bildirdi.
Tasarının Başbakan Bülent Ecevit tarafından daha önce kamuoyuna duyurulduğu şekilde bayramdan önce çıkarılmasının hedeflendiğini ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti: "Bugün üzerinde mutabık kalınan şekil, daha önce Cumhurbaşkanı tarafından geri gönderilen af yasasından tamamen farklıdır. 1991'de ANAP iktidarı döneminde çıkarılan şartlı salıverme şeklinde bir yasa tasarısıdır. Şartlı salıvermeyle, af yasası arasındaki en önemli fark, cezanın bütün hukuki sonuçlarının devam etmesidir. Yani afta cezaya ilişkin sabıka kaydı gibi hukuki sonuçlar tamamen kalkarken, şartlı salıvermede bunlar devam etmektedir."
169 dahil edildi
Şartlı salıverme tasarısında, daha önce cumhurbaşkanı tarafından veto edilen kanundan farklı olarak, istisnaların son derece geniş tutulduğunu belirten Yılmaz, "Yüz kızartıcı suçlar, rüşvet, irtikap, suistimal, yolsuzluk, çete suçları tamamen kapsam dışında tutulmaktadır. Geçen kanunda istisna edilen 169. madde suçları ise bu sefer şartlı salıverme kapsamına alınmıştır. Terör korkusuyla, terörist korkusuyla yataklık yapanların bu yasadan yararlanma imkânı getirilmektedir. Yasanın geçerlilik tarihi olarak 23 Nisan 1999 kabul edilmektedir. O tarihe kadar işlenen suçlar şartlı salıvermeye tabi olacaktır" diye konuştu.
Yılmaz, tasarının mümkünse bütçeden önce yani bu hafta içinde ama her halükârda bayramdan önce Meclis'ten geçirileceğini de kaydetti.
Erbakan'a ayrı yasa
ANAP Genel Başkanı Yılmaz, ikinci bir yasa tasarısının da şartı salıverme tasarısıyla eşzamanlı meclise geleceğini bildirdi. Anayasa Mahkemesi'nin, 312. maddede uygulanan ceza ertelemesinin sadece basın yoluyla işlenen suçlarla sınırlı olmasına ilişkin geçen dönemde çıkarılan yasa hükmünü iptal ettiğini hatırlatan Yılmaz, Meclis'e sunulacak tek maddelik tasarının, bu maddedeki suçların sadece basın yoluyla işlenenleri değil, konferans, miting sırasında, seçim konuşmasında işlenen suçları da kapsama aldığına işaret etti. Yılmaz, "Bunun pratik sonucu sayın Erbakan hakkındaki kesinleşmiş mahkûmiyet kararı, bu yasa Meclis'ten geçerse ertelenmiş olacak" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Medyadan cadı avı!

SONRAKİ HABER

İSKİ'de zorunlu oruç

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...