05 Aralık 2000 22:00

F tipinde Ecevit inadı

F tipi cezaevlerinden vazgeçilmesi talebiyle sürdürülen ölüm oruçları 48. gününe girerken Başbakan Bülent Ecevit, devletin otoritesini korumak için F tipine geçmekte kararlı olduklarını söyledi.

Paylaş
F tipinde Ecevit inadı
Başbakan Bülent Ecevit, hükümetin "F" tipi cezaevlerine geçişte kararlı olduğunu ifade ederek, "Kendi arkadaşlarını ölüme zorlayanların, insanlıkla ilgisi olamaz" diye konuştu.
Bugün 48. gününe giren ölüm oruçlarıyla ilgili olarak hükümetin katı tutumunda ısrarcı olması eleştirilirken Ecevit, Başbakanlık'ta konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Ecevit, ölüm oruçlarının kendilerini çok üzdüğünü söyledikten sonra, ölüm oruçlarının son derece haksız olduğunu savunarak şunları söyledi: "Bilindiği gibi, şimdiye kadar koğuş sistemi büyük ölçüde silahlı karargâhlar haline gelmişti. Devletin otoritesi tamamen yok edilmek isteniyordu. Hiçbir devlet, buna ilelebet katlanamazdı. Onun için F tipine geçmekte kararlıyız."
F tipinde hücre sisteminin uygulanmadığını, bu tür cezaevlerinde 2-3 odalı mekânların bulunduğunu ve hükümlülerin bütün ihtiyaçlarının karşılandığını öne süren Ecevit, "Buna karşı tepki göstermenin haklı tarafı kesinlikle yoktur" dedi.
Tutuklularla birlikte, F tipinden vazgeçilerek ölümlerin önüne geçilmesi için açlık grevine başlayan aydın ve sanatçılarla, izinsiz müdahaleye karşı çıkan doktorları da hedef alan Başbakan, şunları kaydetti: "Kendi arkadaşlarını ölüme zorlayanların insanlıkla ilgisi olamaz. Bu arada, bazı edebiyatçı ve yazarların bu ölüm oruçlarına katılma kararı vermiş olmalarını anlamak mümkün değildir. Bu arada bazı hekimler de, ölüm orucu tutan bir kimse, eğer kendisi istemezse onu tedavi edemeyeceklerini söylüyorlar. Oysa, bir kimse bir evin damından yere atlamaya kalkıştığı vakit, yani intihara kalkıştığı vakit ister doktor olsun, ister olmasın herkes onu kurtarmak için gayret içine girer. Ölüm orucu da bir tür intihardır. Devletin bu konudaki çağrılarına bütün ilgili doktorların da olumlu yanıt vereceklerini umuyorum."
ÖNCEKİ HABER

Jetpa paraları İsrail'de mi?

SONRAKİ HABER

Türkiye'ye G. Kore modeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...