05 Aralık 2000 22:00

Jetpa paraları İsrail'de mi?

İslami sermayenin gözde kuruluşu Jetpa'nın gerçek amacının Avrupa'da yaşayan Türkiyelileri dolandırarak kesesini şişirmek olduğu kısa bir süre sonra ortaya çıktı.

Paylaş
Jetpa paraları İsrail'de mi?
Yücel Özdemir
Avrupa çapında 16 bin kişiden 1 Milyar 70 milyon mark çarparak, iflasını açıklayan Jetpa'nın topladığı paraların İsrail'de olduğu ileri sürüldü. Şu günlerde başta Almanya olmak üzere Avrupa'nın bir çok ülkesinde, Jetpa'zedeler paralarını almak için girişimlerde bulunurken, halktan toplanan paranın büyük bir kısmının Jetpa yöneticileri tarafından, İslamcıların sürekli "Siyonizm" vurgusuyla karşı çıktıkları İsrail'e götürüldüğü belirtiliyor.
Konuyla ilgili olarak Evrensel'e açıklama yapan, ve isminin açıklanmasını istemeyen Jetpa'zedelerin avukatı, Fadıl Akgündüz başta olmak üzere bütün Jetpa'lıların, Jetpa'nın varlığını İslam'ın çıkarlarına dayandırdığı halde, paraların ise İsrail'e kaçırdığını söyledi. Söz konusu güvenilir kaynak tarafından verilen bilgiye göre, 1997 yılında Jetpa'nın Almanya'da kurulması için önayak olan, daha sonra ise Frankfurt İdari Mahkemesi tarafından yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle elinden alınan ve Fadıl Akgündüz ile yakın ilişkide bulunan Sedat Sezgin'in, 1999 yılına kadar birçok kez İsrail'e gidip geldiğini söyledi. Söz konusu kaynak, Jetpa'nın ilk önce paraları Liechtenstein'de kurulan ve yasallığı tanınan Jetpa, AG üzerinden bu ülkeye paraları aktardığını, daha sonra ise AB ülkelerinin, Liechtenstein'e kara para konusunda baskı yaparak, kara parayı durdurmasını istemesi üzerine, bu ülkenin 6 ay önce kara paraya karşı yasa çıkarmasından sonra Jetpa'nın bu ülkedeki parasını İsrail'e çantalarla transfer ettiğini söyledi.
Sedat Sezgin'in son yıllarda İsrail'e gidip geldiğini söyleyen güvenilir kaynak, uzun süre Fadıl Akgündüz ile birlikte çalışan Sedat Sezgin'in İsrail'e sık seferler düzenlemesinin boşuna olmadığını belirtti.
Sedat Sezgin'in para yüzünden Jetpa ile bundan uzun bir süre önce anlaşmazlığa girmesinden sonra, Jetpa'nın adamları tarafından kurşunlandığını belirten kaynak, Sezgin'in halktan alınan paraların nereye götürüldüğünden kesin olarak haberdar olduğunu da vurguladı.
İsrail'in kara para konusunda dünyanın hiçbir ülkesi ile karşılıklı bilgi verme anlaşmasının olmadığına dikkat çeken kaynak, İsrail'in Jetpa'nın paralarının saklanması için bulunmaz bir yer olduğunu da sözlerine ekledi.
Özellikle Almanya'da Jetpa'zedelerin paralarını almak için başlattıkları süreç, eğer Alman mahkemeleri tarafından haklı bulunursa, bu kez Fadıl Akgündüz'den paraların ödenmesi talep edilecek.
Kombassan'dan 9 milyar transfer
Öte yandan, Jetpa gibi Avrupa'daki Türkiyeli emekçilerden para toplayan İslami sermayenin önemli kuruluşlarından Kombassan'ın bir günde Jetpa'ya yaklaşık 9 milyan mark teslim ettiği ortaya çıktı. Gazetemize ulaşan bilgilere göre, Avrupa'da verildiği tespit edilen dört ayrı makbuzda, 13 Mayıs 1997 tarihinde toplam 8 milyar 750 bin markın Kombassan tarafından Jetpa'ya verildiği tespit edildi. Kayıt dışı verilen makbuzların tümünde Jetpa adına "teslim alan" kişinin Almanya'da kurulan "Türk Partisi" eski Genel Başkanı ve Avukat Sedat Sezgin olması ise dikkat çekiyor. Ancak, 385 bin Gulden ve 4 milyar marklık makbuzda önce "teslim alan" kişi olarak Fadıl Akgündüz'ün ismi yazılmış, ancak daha sonra bu silinmiş yerine "Sedat Sezgin" yazılmış.
Avrupa'da yapıldığı anlaşılan ve para tesliminden sonra, Jetpa adına alınan 8 milyar 750 bin markın Kombassan Holding tarafından neden verildiği ve paranın daha sonra ise nereye gittiği ise bilinmiyor. Teslim edilen paranın bir şirketin diğer bir şirkete olan borcunu ödemesi olsa bile neden banka havalesi şeklinde değil de elden teslim edilmesi, İslami sermayede kara para aklama işinin hayli yaygın olduğunu gösteriyor.
Jetpa şimdi "çözüm" arıyor
Geçtiğimiz pazar günü Almanya'nın Köln kenti yakınlarındaki Troisdorf'daki bir otelde toplanan Jetpa'nın "eski" yöneticileri, şirketin içinde bulunduğu durumdan kurtarılması gerektiğini ileri sürerek, Jetpa'zedelerin telaşa kapılmalarını istediler, basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıda, biri Alman değeri de Türk avukatın katıldığı toplantıda, Jetpa'zedelerin yasal yollarla haklarını alamayacağı üzerinde durularak, durumun mahkeme yollarına başvurulmadan çözülmesi yönünde görüş bildirdiler.
70 kadar Jetpa temsilcisinin de katıldığı toplantıda, ayrıca, Jetpa'zedelerin Almanya'da mahkemeye başvuruda bulunmaları durumunda, Alman maliyelisin devreye girebileceği, bu bakımdan özellikle işsizlik parası ve sosyal yardım alanların büyük meblalar ödemek durumunda kalabilecekleri üzerinde duruldu.
Edinilen bilgilere göre, Alman Sermaye Kurulu'nun başvurusu üzerine, Jetpa'nın daha önce Berlin Kredi Kontrol Dairesi'ne 6000 kişinin ismini bildirdiği ve bunların Alman Vergi Daireleri tarafından araştırmaya tabi tutulduğu belirtiliyor. Bu durumda, Merkez Bankası skandalında olduğu gibi, Jetpa skandalında da, çok sayıda insan "sahtekârlıkla" suçlanabilir ve onbinlerce mark cezaya çarptırılabilir.
Jetpa sahibi Fadıl Akgündüz'ün bilgisi dahilinde toplandığı belirtilen Jetpa temsilcileri, söz konusu toplantıda, Didim'de bulunan ve Jetpa'ya ait olan Kapris Oteli'nin 49 yıl boyunca, Jetpa'zedelere paraları karşılığında tatil yapma olanağı tanınmasını gündeme getirdiler. Toplantıda ayrıca, Jetpa'nın bir süre önce gündeme getirdiği, Avrupa'da konut yapıp satarak, zararların karşılanması modeli de yeniden gündeme getirildi.
Toplantıya katılan güvenilir bir kaynak, gazetemize yaptığı açıklamada, söz konusu "kurtarma" planlarının Fadıl Akgündüz tarafından ileri sürüldüğünü, bu bakımdan Avrupa temsilcilerinin tümünün Jetpa'zedeleri kandırmaya çalıştığını söyledi. Söz konusu kişi ayrıca, Fadıl Akgündüz'ün toplantıdan haberdar ve Köln'de olduğunu ileri sürdü.
Daha önce Dortmund'da Jetpa'zedeleri toplayan ve daha sonra sağlanan dernekleşmenin başkanı seçilen Ahmet Çoşar ise gazetemize yaptığı açıklamada, 31 Aralık'ta Dortmund'da yeniden bir toplantı yapacaklarını ve daha sonra Alman mahkemesine, Jetpa hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

İngiltere-Fransa savaşı kızıştı

SONRAKİ HABER

F tipinde Ecevit inadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...