04 Aralık 2000 22:00

İşyerinde stres sağlığı bozuyor

Sürekli aynı işte çalışan, emeğine yabancılaşan işçilerin sağlığı riske giriyor. İşçilerin yaşadığı bel sakatlıklarının kaynağının çoğunlukla işyerinde yaşadıkları sorunlar ve bıkkınlığın yok açtığı stres olduğunu vurgulayan uzmanlar, bu konuda daha ayrıntılı bilimsel araştırmalar yapılması gerektiğini dile getiriyorlar.

Paylaş
İşyerinde stres sağlığı bozuyor
İşçilerin sağlığı, yaptıkları işe yabancılaşmamaları, işlerini sevmeleri ile doğru orantılı. Her gün aynı işi yapmaktan sıkılan, işlerine ve emeğine yabancılaşarak strese giren işçilerin sağlığı, özellikle de belleri hastalık riski taşıyor.
ABD'deki Ohio Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, yaptığı iş ve içinde bulunduğu iş koşulları nedeniyle strese giren, bunalan işçilerin bellerini daha çok sakatladıklarını gösterdi.
Stres dikkati dağıtıyor
Journal Spine dergisinde yayımlanan araştırma raporuna göre, araştırmada, sürekli aynı işi yapmaktan sıkılarak strese giren işçilerin, çalışırken içine kapanık olmayanlardan daha farklı vücut hareketiyle yük kaldırdıkları ve bel sakatlığı riski içine girdikleri saptandı.
Endüstri Mühendisliği bölümünde okuyan 25 öğrenci arasında da araştırma yapan bilim adamları, öğrencilerin bazılarını atölye çalışması içinde eleştirerek strese soktular. Daha sonra öğrenciler, 12,5 kilogramlık kutuları belli bir hızla kaldırdılar. Stres içinde olmayan sahip olan öğrencilerin ise kutuları daha dikkatli kaldırdıkları gözlendi.
Yeni araştırmalar yapılmalı
Araştırmayı yürüten Prof. William Marras, sürekli aynı işte çalışan ve yaptıkları işi sevmeyenlerin daha çok bel sakatlığı şikayetinde bulunduklarının saptandığını söyledi.
Prof. Marras, bunun nedenlerini daha iyi anlayabilmek için yeni bilimsel araştırmaların yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
ÖNCEKİ HABER

2 eylem, 4 dava, 42 milyar ceza

SONRAKİ HABER

İngiltere-Fransa savaşı kızıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...