04 Aralık 2000 22:00

Sanat, insan haklarıyla buluşuyor!

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü çerçevesinde gerçekleştirilen "İnsan Hakları 2000 etkinlikleri 9 Aralık'ta başlıyor.

Paylaş
Sanat, insan haklarıyla buluşuyor!
9-15 Aralık 2000 tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenecek olan "İnsan Hakları 2000" haftası çerçevesinde etkinlikleri gerçekleştirmek üzere altmış kitle örgütü bir araya geldi.
SODEV- Sosyal Demokrasi Vakfı'nın koordinasyon görevini üstlendiği projenin Düzenleme Kurulu Aydın Cıngı, Ercan Karakaş, Zafer Kıraç, Erol Kızılelma, Beral Madra, Özdem Petek ve Proje Koordinatörü Vecdi Sayar'dan oluşuyor.
"İnsan Hakları Günü"nün ülkemizde daha etkin biçimde tanıtılması ve İnsan Hakları kavramının sanat etkinlikleri aracılığı ile yaygınlaştırılması amaçlayan "İnsan Hakları 2000" etkinlikleri çerçevesinde sempozyum, çağdaş sanat, karikatür ve fotoğraf sergileri ile film gösterileri ve tiyatro etkinlikleri yer alacak.
Sempozyum düzenlenecek
Yedi gün sürecek etkinliklerin merkezini TÜYAP- Tepebaşı Sergi Salonu oluşturuyor. 9-10 Aralık günleri düzenlenecek "İnsan Hakları Kültürü" başlıklı sempozyumda "İnsan Hakları Bağlaında Kültürel Haklar", "İnsan Hakları Eğitiminde Sanatın işlevi", "İnsan Hakları ve Medya" konuları işlenecek. 11 Aralık'ta Prof. İpek Gürkayak "Çocuk Eğitiminde İnsan Hakları" konulu bir konferans verecek.
"İnsan Hakları 2000" etkinliklerinin Danışma Kurulunda, Ankara Sinema Derneği, Arı Hareketi, Aziz Nesin Vakfı, Belgesel Sinemacılar Birliği, Beyaz Nokta Vakfı, Çağdaş Gazeteciler Derneği, ÇASOD, ÇEKÜL, DEMOS, Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği, DİSK, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı, Edebiyatçılar Derneği, Eğitim-Sen, Güney Vakfı, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Heinrich Böll Vakfı, İstanbul Avrupa Gençlik Forumu Derneği, İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi, İFSAK, İnsan Hakları Derneği, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı, İstanbul Kürt Enstitüsü, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İnsan Hakları Merkezi, KADER, Kadının İnsan Hakları, Projesi, Karikatürcüler Derneği, Karikatür Vakfı, Kültür-Sen, Lambda İstanbul, Mimarlar Odası, Müzik-Sen, Nazım Hikmet Vakfı, Öğretim Üyeleri Derneği, PEN Yazarlar Derneği, Ruhi Su Vakfı, Sinema Yazarları Derneği, Tarih Vakfı, TESAV, TESEV, Tiyatro Eleştirmenleri Derneği, TİYAP, TOBAV, TODER, Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, TÜRSAK, TÜSES, TÜYAP, Türkiye Yazarlar Sendikası, Umut Vakfı ve UPSD'nin de aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşlarıın yanısıra, Orhan Alkaya, Prof. Süheyl Batum, Prof. Bakır Çağlar, Oral Çalışlar, Gürbüz Çapan, İsa Çelik, Prof. Semih Gemalmaz, Prof. Gencay Gürsoy, Prof. Ioanna Kuçuradi, Mazlum Çimen, Prof. Bülent Tanör gibi bilim adamı ve sanatçılar Aydınlık İçin Yurttaş Girişimi, Özerk Sanat Konseyi Girişimi, Demokrasi İçin Sivil Toplum Girişimi, Sanatçı Girişimi, Sivil Anayasa Girişimi, Uluslararası Af Örgütü, Sivil Toplum Kuruluşları Birliği gbi sivil insiyatifler de yer alıyor.
İnsan hakları konulu sergiler
9-12 Aralık günleinde Beral Madra'nın küratörlüğünde, TÜYAP-Tepebaşı alt kat salonunda, "Veristas Omnia Vincit" (Hakikat Herşeyin Üstesinden Gelir) başlıklı bir sergi düzenlenecek. TÜYAP İstanbul Sergi Sarayı'nın üst kat salonunda da, etkinliğe katılan çeşitli kuruluşların standlarında insan hakları ile ilgili yayınlar ve sergiler yer alacak.
Bu çerçevede, Tan Oral, Behiç Ak, Turhan Selçuk ve Karikatürcüler Derneği'nin "İnsanHakları Karikatürleri" sergileri, İFSAK'ın "İnsan Hakları" temalı fotoğraf sergisi, Mimarlar Odası'nın "Anadolu'da Kültürlerarası Dostluk ve Mimari Çeşitlilik" sergisi açılıcak. İnsan Hakları temalı 15 ayrı tiyatro oyunu sergilencek. AKM, Fransız Kültür Merkezi, Bilgi Üniversitesi ve Yeşilçam Sinemasında yerli ve yabancı 66 ayrı film gösterimi düzenlenecek.
11 Aralık Pazartesi saat 20.30 AKM Konser Salonunda pek çok ünlü sanatçının yer alacağı "Sanat Gecesi" düzenlenecek.
ÖNCEKİ HABER

Kuzey Kıbrıs'ta genel grev

SONRAKİ HABER

Yağmacılar birliğinden

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...