04 Aralık 2000 22:00

Kuzey Kıbrıs'ta genel grev

Kuzey Kıbrıs'ta Ankara ve IMF patentli ekonomik pakete karşı süresiz genel grev başlatan sendikalar, dün genel greve çıktı.

Paylaş
Kuzey Kıbrıs'ta genel grev
Nazlı Şahin
Kuzey Kıbrıs'ta hükümet tarafından hazırlanan Ankara ve IMF patentli ekonomik pakete karşı, 4 Aralık'ta süresiz genel greve gidileceğini açıklayan sendikalar, aldıkları karar doğrultusunda dün üretim ve hizmeti durdurdular. Eğitimden sağlığa, postadan hava ve deniz ulaşım hizmetlerine kadar birçok alanda kamu hizmetlerinin verilmediği Kuzey Kıbrıs'ta, genel greve katılım yüzde 98 oranında gerçekleşti. Grev katılımcıları, hükümet tarafından şimdilik herhangi bir yasaklama kararı olmamasına rağmen, olası bir yasaklamanın mücadelelerini yıldırımayacağını ve talepleri kabul edilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini ifade ediyorlar.
Greve birçok toplumsal kesimden destek geldi. Başbakanlık önünde bir araya gelen Hayvan Üreticileri Derneği üyeleri oturma eylemi yaparken, birçok esnaf ve zanaatkarlar da kepenk kapattı. DEV-İŞ bağlı Genel-İş sendikasında örgütlü bulunan Girne Belediyesi çalışanları ise, bir yandan sokakta hükümeti protesto eylemi gerçekleştirirken, diğer yandan da halka grevlerinin gerekçesini anlattı.
Bayrak Radyo yayını durdurdu
Ekonomik paketi "yıkım paketi" olarak nitelendiren, "Bu memleket bizim" adı altında kampanya başlatan 41 örgütün içinde yer alan 17 sendika ve Hür-İş'e bağlı sendikalar ile herhangi bir federasyona bağlı olmayan Kamu-Sen genel greve katıldı. KKTC genelinde sabah saat 08.00'de başlayan genel grev nedeniyle birçok alanda hizmet verilmedi. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde sadece acil vakalara bakıldı. Grev nedeniyle Bayrak Radyo Televizyon Kurumu'nun yayınları da bir süre kesildi.
Okullardaki eğitim tamamen durdu. Sadece, üniversiteler ve üniversitelere bağlı kolejlerde eğitim devam ediyor. Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası`nın (El-Sen) başlattığı grev nedeniyle Elektrik Kurumu'ndaki hizmetler de durdu. KKTC elektriğinin can damarı olan Teknecik Elektrik Santralı'nda dün akşam saat 20.00'de vardiyaya giren 12 kişilik ekip çalışıyor. El-Sen Başkanı Hasan Kaide, grev nedeniyle bu ekibin değiştirilmeyeceğini, ayrıca herhangi bir arıza nedeniyle Teknecik Santralı devre dışı kalırsa, yeniden devreye girmesi için müdahale yapılmayacağını açıkladı. Kaide, içerde kalan 12 çalışanın güvenliklerinden de sorumlu olmadıklarını söyledi.
Uçaklar uçmadı
Bakanlar Kurulu tarafından yasaklanıp yasaklanmayacağı tartışma konusu olan Sivil Havacılık çalışanları da greve katıldı. Kıbrıs Türk Hava Yolları`nın saat 09.00'da yapılması gereken Londra ve saat 10.00'da yapılması gereken İzmir seferi yapılamadı. Sivil Havacılık çalışanlarının sadece kalkan uçaklara değil gelecek uçaklara da hizmet vermeyecek olmasından dolayı bugün KKTC'ye uçak inmesi beklenmiyor. Grev nedeniyle deniz limanlarında sunulan hizmetlerde de aksamalar oldu. Bakanlar Kurulu'nun daha önce, grevi 60 gün ertelediği Merkezi Cezaevi ile Meteoroloji'de ise hizmetler devam etti. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Ankara'da hortumlu protestolar
Özelleştirilen kamu bankalarının hortumlanmasıyla gündeme gelen "hortum", dün Ankara'da iki ayrı protestonun konusu oldu.
Temizel'e öğrenciden hortum
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin kuruluş yıldönümü nedeniyle yapılan törene katılan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Zekeriya Temizel'e hortum uzatan öğrenciler, "Ülkeyi peşkeş çekmekte, hortumlamakta, bu hortumlar işinize yarayacaktır, elinize kolunuza sağlık" dediler. Öğrencilere çok sinirlenen Temizel, protestoculara tepki gösterdi. Temizel'i ıslık ve alkışlarla protesto eden öğrenciler, "IMF'siz bir ülke, YÖK'süz bir üniversite kuracağız", "Sermaye defol, üniversiteler bizimdir", "Hücrelere değil, eğitime bütçe" sloganlarını attılar.
EMEP halka hortum dağıttı
EMEP Mamak İlçe Örgütü üyeleri de, halka hortum dağıttılar. Cebeci Postahanesi önünde dün öğle saatlerinde yapılan basın açıklamasında, EMEP Mamak İlçe Başkanı Hüseyin Esentürk, IMF bütçesinde hortumculara ayrılan payla eğitim ve sağlık sorunlarının çözülebileceğini söyledi. Haftalardır bankaların hortumlanmasından, içlerinin boşaltılmasından söz edildiğini ve birisi Demirel'in yeğeni olmak üzere ülkenin önemli işadamlarının, 'girişimci'lerinin cezaevlerine gönderildiklerini hatırlatan Esentürk, Sümerbank, Etibank gibi haraç mezat özelleştirilen bankaların patronlarının zenginliğine zenginlik kattığını söyledi.
Batan bankaların hazineye devredilmesi için milyarlarca dolar harcandığını ifade eden Esentürk, "Ülkemiz işçi ve emekçilerinin ödedikleri vergiler yol, su, elektrik olarak değil, hortumculara servet olarak geri dönüyor. 'Girişimcilerimiz' tasarruf sahiplerinden topladıkları paralarla, usulsüz kredilerle, kendilerine kredi açma yoluyla bankaları batırdılar. Şimdi bu bankaları biz kurtarıyoruz" denildi. Asıl sorunun Murat Demirel'leri, Garipoğlu'ları yaratan ve onları palazlandıran sistemde olduğunu söyleyen Esentürk, "Yeğenler üreten bu bataklığı kurutmak zorundayız" dedi. EMEP'liler açıklamanın ardından çevrede toplananlara, üzerinde "Hortumlanma!" yazan hortumlar ve bildiriler dağıttılar.
ÖNCEKİ HABER

Aydınlar umutlu değil

SONRAKİ HABER

Sanat, insan haklarıyla buluşuyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa