04 Aralık 2000 22:00

Aydınlar umutlu değil

Ölüm oruçlarına son verilmesi için hareket geçen bir grup sanatçı aydının, Adalet Bakanı Türk ile görüşmelerinden bir sonuç alınamadı.

Paylaş
Aydınlar umutlu değil
Ölüm oruçlarına son verilmesi için harekete geçen bir grup sanatçı Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ile görüşmek üzere İstanbul'dan Ankara'ya geldi. İstanbul'dan önceki akşam trenle yola çıkan sanatçı grubu dün sabah Ankara Garı'na ulaştı. Sanatçı grubunun Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ile yaptığı görüşmeden olumlu bir sonuç çıkmadı.
Edip Akbayram, Suavi, Bilgesu Erenus, Hadi Çaman, Reis Çelik, Pınar Kür, Mümtaz Sevinç, Mahmut Gökgöz, Salih Soydemir, Nihat Behram, Metin Coşkun, Jülide Kural, Derya Alabora, Saygı Yağmurdereli, Avukat Kemal Aytaç, Dr. Yeşim İşleğen ve Dr. Cem Cemal İşyapan'dan oluşan grup, Ankara Hücre Karşıtı Platform temsilcileri tarafından karşılandı.
Sanatçılar bakanlıkta
Tren garında sanatçı grubu adına bir açıklama yapan Suavi, F tipi cezaevlerinin insan onuruna aykırı olduğunu vurguladı. Cezaevlerinde başlatılan ölüm orucunun tehlikeli bir noktada olduğuna dikkat çeken Suavi, olası ölümlerin durdurulması ve Adalet Bakanlığı'nın bu konuda düşünmesini sağlamak amacıyla Ankara'ya geldiklerini bildirdi. İstanbul'dan uğurulanırken ailerin gözaltına alınmasını kınadıklarını ifade eden Suavi, umut kapısını sonuna kadar zorlayacaklarını vurguladı. Sanatçı grubu daha sonra Adalet Bakanlığı önüne geldi. Suavi burada yaptığı açıklamada da aydın kimlikleri ve insan yanlarıyla ölümlere tanıklık edemeyeceklerini vurgulayarak, gecikmiş de olsa ölümlerin yaşanmaması için Adalet Bakanlığı'na taleplerini ileterek F tipi cezaevlerinden vazgeçilmesini isteyeceklerini söyledi. Suavi, Türkiye'nin bu ayıptan uzaklaşarak, insani bir düzene adım atması gerektiğini belirtti.
ÇHD Genel Başkanı Ali Ersin Gür ile Şükrü Erbaş, Zerrin Taşpınar ve Mehmet Özer'in de katıldığı sanatçı grubu daha sonra Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'le yaklaşık iki buçuk saat süren bir görüşme yaptı. Basına kapalı görüşmeden sonra bir açıklama yapan Suavi, görüşmenin olumlu geçmediğini bildirerek, ölümlerin yaşanmaması için mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.
Destek ziyareti
Türk'ün, TMY'nın değiştirilmesi gibi bir takım değişikliklerden sonra F tipi cezaevi uygulamasına geçileceğini ve bu zamanın yaklaşık 6 ay alacağını söylediğini aktaran Suavi, Türk'ün ölüm oruçlarıyla ilgili tavrından olumlu bir sonuç çıkaramadıklarını vurguladı. Yine de umutlu olmak istediklerini bildiren Suavi, demokrasiden yana olan ve insanım diyen herkesin mücadelelerine destek vermesini istedi. Suavi, çok geç kalınmadan duyarlı olan herkesi sürece katkı sunmaya çağırdı. İstanbul'dan gelen sanatçılar daha sonra SİP Genel Merkezi'nde 7 günlük dönüşümlü açlık grevi yapan aydın ve sanatçılar ile avukatlara da destek ziyaretinde bulundular. Eylemleri hakkında birbirlerine bilgi veren sanatçılar, ölüm oruçlarının kritik bir dönemde olduğunu, bu nedenle daha kitlesel bir şekilde F tiplerine karşı duruşun örgütlenmesi gerektiğini söylediler. Sanatçılar, Adalet Bakanlığı ile yapacakları görüşmenin olumlu bir şekilde sonuçlanmaması durumunda, İstanbul'da da bazı aydın ve sanatçıların açlık grevine başlayacağını bildirdiler.
ÖNCEKİ HABER

Adalet Bakanlığı oyalıyor

SONRAKİ HABER

Kuzey Kıbrıs'ta genel grev

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...