04 Aralık 2000 22:00

Adalet Bakanlığı oyalıyor

Ölüm orucunda kritik günler yaşanırken, Adalet Bakanlığı'ndan F tipi cezaevleri konusunda dün de yumuşama sinyali gelmedi.

Paylaş
Adalet Bakanlığı oyalıyor
Adalet Bakanlığı'nın, F tipi cezaevlerinin kullanıma açılması için 3 kanun tasarısının hazırlık çalışmalarını tamamladığı bildirildi. Adalet Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan yazılı açıklamada, bakanlığın, bütün cezaevleri gibi, henüz hizmete açılmayan F tipi cezaevlerinin de insan haklarına uygun kullanımını hiçbir tereddüte yer vermeyecek bir biçimde sağlayacak üç kanun tasarısına ilişkin hazırlık çalışmalarını tamamladığı ifade edildi.
Bunların, Terörle Mücadele Kanunu'nun bir maddesinde değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı, infaz hakimliği kanunu tasarısı ile ceza infaz kurumları ve tutukevleri izleme kurulları kanunu tasarısı olduğu belirtilen açıklamada, tasarıların en kısa zamanda TBMM'ye sunulacağı kaydedildi.
Açıklamada, "Daha önce de çeşitli vesilelerle kamuoyuna açıklandığı üzere, her üç tasarı yasalaştıktan sonra F tipi cezaevleri hizmete açılacaktır" denildi.
16. madde değişecek
Açıklamada, Terörle Mücadele Kanunu'nun 16. maddesinde yapılacak değişiklikle, F tipi cezaevlerinde hükümlü ve tutukluların çalışma, spor, eğitim, kültürel ve sosyal etkinlikler için aynı anda 357 kişinin birlikte yararlanabileceği ve toplam alanı 2308 metrekare olan kütüphane, iş ve çalışma atölyeleri ile açık ve kapalı spor alanlarında bir araya gelmeleri güvence altına alındığı iddia edildi. Açıklamaya göre, infaz hakimliği kanunu tasarısı ile de hükümlü ve tutuklular hakkında uygulanan infaz ve tutukluluk işlemleri ile ilgili şikâyetleri incelemek ve karara bağlamak üzere ağır ceza mahkemesi bulunan yerlerde infaz hakimlikleri oluşturulacak.
İzleme kurulları!
Açıklamada, izleme kurulları kanun tasarısı ile de cezaevlerinin yönetim, işleyiş ve uygulamalarını yerinde görmek, incelemek, yönetici ve görevlilerden bilgi almak, hükümlü ve tutukluları dinlemek ve tespitlerini rapor haline getirerek ilgili mercilere sunmak üzere, tıp, eczacılık, hukuk, kamu yönetimi, sosyoloji, psikoloji, sosyal hizmetler ve eğitim bilimleri alanlarında tanınmış saygın kişilerden oluşacak "bağımsız ve tarafsız izleme kurulları" kurulacağı savunuldu.
Açıklamada, şöyle devam edildi: "Bu değişikliklerle F tipi cezaevlerinde ortak yaşam alanlarının birlikte kullanılması sağlanacağı gibi, genel olarak cezaevleri yönetimlerinin her türlü işlem ve uygulamaları, bağımsız yargı organları ile sivil toplum temsilcilerinden oluşacak bağımsız ve tarafsız kurulların inceleme ve denetimine açılmış olacaktır. Bu tasarıların yasalaşması durumunda, F tipi cezaevleri dahil bütün ceza infaz kurumlarında uluslararası standartlara uygun, insan onuruna yaraşır bir infaz sisteminin gerçekleşmesi için gerekli güven ortamı yaratılmış olacaktır."
Açıklamada, halen bazı cezaevlerinde sürdürülen açlık grevi ve ölüm orucu gibi eylemler ile bunlardan doğabilecek olumsuzlukların hem hükümlü ve tutuklular, hem kamu vicdanı üzerinde tahribat yaratmadan sona erdirilmesi için ailelerin, kamu kurumu niteliğindeki mesleki kuruluşların, özellikle de tabip odaları ve barolar ile sivil toplum örgütlerinin Adalet Bakanlığı'nca yürütülen çalışmalara katkıda bulunmalarının büyük önem taşıdığı da ifade edildi.
ÖNCEKİ HABER

Fatura yine halka çıktı

SONRAKİ HABER

Aydınlar umutlu değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...