03 Aralık 2000 22:00

Avrupa'nın iki devi anlaşamadı

Almanya ile Fransa arasındaki 'oy hakkı' çekişmesi sona erdirilemiyor. İki ülkenin liderleri, Nice zirvesi öncesinde yine bir araya geldi, ancak yine bir anlaşma sağlayamadılar.

Paylaş
Avrupa'nın iki devi anlaşamadı
Almanya ve Fransa liderleri, 7 Aralık'ta yapılacak olan Avrupa Birliği'nin Nice Zirvesi'nden önce, Almanya'nın Hannover kentinde bir araya geldiler. Önceki gün Alman Başbakan Gerhard Schröder ve Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac arasında yapılan görüşmelerde, Almanya'nın AB kurumlarında daha güçlü oy hakkı talebi üzerinde bir anlaşmaya varılamadı.
İyimser açıklamalar
Alman Başbakan Schröder, ülkesinin AB Bakanlar Konseyi'nde daha çok oy hakkı istemesi konusunda ne gibi bir sonuca varıldığı yönündeki soruya, "Anlaşacağımız hakkında anlaştık" yanıtını verdi. Fransa Cumhurbaşkanı Chirac da, uzlaşamadıklarını doğruladı. Konunun "sadece iki taraflı olmadığını" vurgulayan Chirac, "Herkesin kabul edebileceği, AB'yi mantıklı bir tarzda yönetmemizi sağlayacak iyi bir uzlaşmaya varırsak, Fransa ile Almanya arasında sorun yaşanmaz" diye konuştu.
Bu iyimser açıklamalara rağmen, Fransa'nın, Almanya'ya AB kurumlarında daha fazla yetki tanımak istemediği ve bu talebi, Fransa'nın birlik içindeki gücünü zayıflatacak bir tehdit olarak gördüğü belirtiliyor.
Nazilik suçlaması
İki ülke arasında bir süredir devam eden "oy hakkı" tartışması, zaman zaman sertleşiyor. Almanya, "nüfusunu" gerekçe göstererek daha fazla oy hakkı istediğinde, bazı Fransız yetkililer tarafından "Naziliği hortlatmak" ile suçlanmıştı.
Almanya ve Fransa, halen AB Bakanlar Konseyi'nde 10'ar oya sahip. Bu konumlarıyla, zaten Konsey'in aldığı tüm kararları önemli ölçüde belirliyorlar.
Bu arada, konuyla ilgili bir açıklama yapan Alman Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, oy kullanma mekanizmasında bir "reform"un gerekli olduğunu belirtti. Frankfurter Rundschau'ya konuşan Fischer, "Tek sorun, birleşik Almanya'nın, Fransa'dan fazla olan nüfusuna uyumlu bir prestiji talep etmesi değil. Oy sistemi tamamen değişmeli" dedi.
Yeni üyelere hak yok!
Nice toplantısı, AB'nin idari mekanizmalarındaki gücün birkaç devletin elinde toplanmasını sağlayacak "reform"lara gebe. Toplantıda, 10 Doğu Avrupa ülkesi ile Malta ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin üyelik süreci ele alınacak. Çok sayıda devletin AB üyeliği için sırada olması, yönetim mekanizmalarının Fransa, Almanya, İngiltere ve İtalya'nın denetiminde toplanmasını, bu ülkeler açısından acil hale getiriyor.
ÖNCEKİ HABER

'Devletin sakata bakışı sakat'

SONRAKİ HABER

WTO tarımda daha fazla taviz istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...