02 Aralık 2000 22:00

Adalet Bakanı'na kefen gönderildi

F tipi cezaevlerini protesto eden İHD İzmir Şubesi, Adalet Bakanı Sami Türk'e altı metre uzunluğunda bir kefen gönderdi.

Paylaş
Adalet Bakanı'na kefen gönderildi
F tipi cezaevlerini protesto eden İHD İzmir Şubesi, Adalet Bakanı Sami Türk'e altı metre uzunluğunda bir kefen gönderdi. Sümerbank önünde toplanan İHD üyesi 300 kişi Konak Meydanı'na yürümek isteyince çevik kuvvet barikatlarıyla karşılaştı. Kitlenin Konak Meydanı'na yürümesine izin verilmezken, Emekli Sandığı İzmir Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapılmasına izin verildi.
Çevik kuvvet ve sivil polislerin yoğunluğu dikkat çekerken polis, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'e gönderilecek olan kefen için beklenilmesine izin vermeyerek kitleyi dağıttı. Polisin tutumu alkış ve sloganlarla protesto edildi.
"Yeni ölümlere izin vermeyeceğiz" pankartı açan İHD üyeleri, "Hücre ölümdür, izin vermeyeceğiz", "F tipi hücreye hayır","İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", "Anaların öfkesi katilleri boğacak" sloganlarını attı. Eyleme Sanatçı Aydın Girişimi, Emeğin Partisi yönetici ve üyeleri, ÇHD, Dev-Maden Sen Ege Bölge Temsilcisi Hacay Yılmaz da katılarak destek verdi. TAYAD'lı ailelerin de pankartı açtığı eylemde İHD yönetim kurulu adına açıklamayı okuyan Şube Sekreteri Mihriban Dilşen, F tipi cezaevlerinin 'lüks otel odası' şeklinde tanımlanmasının samimiyetten uzak bir yaklaşım olduğunu belirtti.
18 cezaevinde 816 siyasi tutuklu ve hükümlünün 20 Ekim'den beri süresiz açlık grevi başlattığını ve 138 kişinin bu eylemi ölüm orucuna çevirdiğini hatırlatan Dilşen, 44. gününe giren protesto eyleminde her an ölüm olabileceğini vurgulayarak, "Temel görevi yaşam hakkını korumak olan devlet yetkililerinin F tipi yanlışını ve ölmekte olanları görmezden gelerek "Kritik noktalara müdahale ederiz' gibi bir anlayışla hareket etmesi bizi daha çok kaygılandırmaktadır" dedi.
Öte yandan HADEP Kadın Kolları da F tipi cezaevlerinden vazgeçilmesi için Cumhuriyet Meydanı'ndaki Büyük Postane'den Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'e bir telgraf çekti.
Ege TAYAD'lı aileler ise Buca ÖDP binasında 30 Kasım'dan bu yana açlık grevi yapıyor.
Protestoya gözaltı
Eskişehir'de, cezaevlerinde kritik bir noktaya gelen ölüm oruçlarındaki tutuklu ve hükümlülere kulak verilmesi amacıyla Porsuk Bulvarı'nda basın açıklaması düzenlemek isteyen guruba müdahale eden polis, 12 kişiyi gözaltına aldı. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


'Her sokağa çıkanın dediğini yapamayız'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, protesto edilme korkusuyla kongrelerine gitmediği işçi emekli derneklerini ziyaret etti.
Okuyan, burada kendisine yöneltilen 1 Aralık işbırakma eylemi hakkındaki bir soruyu, "Herkesin kendisi için önemli olan konuda yasalar çerçevesinde görüşlerini ifade etme hakkı vardır" diyerek yanıtladı. Önceki gün yapılan eylemlerin genelde yasalar çerçevesinde, öğle tatili içinde yapıldığını savunan Okuyan, bir kısım çalışanın işyerine gitmediğini, ancak tepkilerin genelde olgun bir şekilde ortaya konduğunu söyledi. Meclis'in çalışanların sesini duymadığı yönündeki eleştirilerin doğru olmadığını savunan Okuyan, "Her sokağa çıkanın dediğini yapamayız. Öyle yaparsak Meclis sokaktan yönetilir" dedi.
İşçi Emeklileri Cemiyeti Genel Başkanı İnci Koyuncu'yu ziyaret eden Okuyan, burada da emeklilerin maaşlarının geçinilecek düzeye çıkarılmasını hedeflediklerini belirterek, vaatlerini iki yıl içinde yerine getirmezse istifa edeceğini söyledi.
İşçi emeklileri dertlerini anlattıkları Okuyan'dan yardım beklerken, Okuyan her zamanki tarzıyla, saatlerce icraatlarını anlatmasına rağmen, bu maaşla geçinmelerinin mucize olduğunu söylediği emeklilerin sorunlarının çözümüne yönelik hiçbir şey söylemedi. Okuyan, 'siyasilerden' de dert yandı.
Okuyan'ın ilk olarak ziyaret ettiği Tüm İşçi Emeklileri Derneği'nin Genel Başkanı İsmail Aslan, emeklilerin eti ve sütü unuttuğunu artık sebze bile alamadıklarını söyleyerek, sıkıntılı bir durumda olduklarını ifade etti. SSK'nın yapısından şikâyetçi olduklarını bildiren Aslan, SSK yönetiminde temsil hakkı istedi. Daha sonra söz alan Okuyan, sorunun sadece emeklilerin değil herkesin sorunu olduğunu ifade ederek, "Emeklilerin maaşlarının düşüklüğü tartışma götürmeyecek bir gerçektir. Emeklilerin başka bir geliri yoksa bu rakamla geçinmesi bir mucizedir" diye konuştu. SSK'nın mali yapısının düzelmeye başladığını iddia eden Okuyan, "Siyasilerin yanlışlarının bedelini 60 milyon halk ödüyor" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Gözaltı ve saldırılar tepki topladı

SONRAKİ HABER

Ren geyiği diyarının buz adamları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa