02 Aralık 2000 22:00

Irak vanaları kapattı

Saddam Hüseyin, ülkesine uygulanan BM ambargosunu sona erdirmek amacıyla Batı'ya petrol vermeyi kesti. Türkiye de Irak'tan petrol alamıyor.

Paylaş
Irak vanaları kapattı
Irak lideri Saddam Hüseyin, BM'nin ülkeye uyguladığı ağır yaptırımları kırmak için bir hamle daha yaptı. Saddam, gıda karşılığı petrol programı uyarınca Batı'ya verdiği petrolü kesti. Türkiye, Yumurtalık boru hattından petrol akışının durduğunu doğruladı.
Irak'ın bu son adımı, zaten sallantıda olan petrol piyasalarını dalgalandırdı. Petrol fiyatları, yeniden yükselişe geçti.
Irak, her gün, dünya petrolünün yüzde 5'ini oluşturan 2.3 milyon varil petrol ihraç ediyor. Batılı emperyalistlerin Irak petrolüne bedelsiz el koymasının mekanizması haline gelen "gıda karşılığı petrol" programının durdurulması ile, petrol fiyatlarına ilişkin tedirginliğin daha da artması kesin görünüyor.
ABD rezervleri piyasaya
ABD, Irak açıklamasından sonra devreye girerek, elindeki rezervlerinden bir kısmını piyasaya sürebileceğini açıkladı. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü P.J. Crowley, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Uluslararası Enerji Ajansı üyeleri ve büyük petrol üreticileriyle, gerekmesi halinde, Irak'ın pazardan çekme tehdidinde bulunduğu petrol miktarından fazlasını karşılayacak önlemler üzerinde çalışıyoruz'' dedi.
Bununla, diğer stokların yanı sıra ABD Stratejik Petrol Rezervi'ni kastedip kestetmediğinin sorulması üzerine, Crowley "Evet" dedi. Suudi Arabistan ve Kuveyt de, üretimi artırmalarının mümkün olduğunu bildirdiler.
Ambargo ağır ağır kırılıyor
Gözlemciler, petrolü bir silah olarak kullanan Saddam'ın son adımının, "en ciddi hamle" olduğu görüşünde birleşiyorlar. ABD seçimlerinin neden olduğu kaosun da katkısıyla, Irak'a yönelik batı ambargosunu kırma girişimleri son aylarda giderek daha fazla başarılı oluyor. Irak halkına destek veren İngiliz İşçi Partili Milletvekili George Galloway, Saddam'ın son manevrasının "çok iyi zamanlanmış" olduğunu söyledi. Galloway, "Süreç Irak'ın lehine işlemeye başladı" diye konuştu.
ABD ve İngiltere'nin baskısı nedeniyle süren ambargo, bugüne dek 1.5 milyona yakın Iraklının ölümüne neden oldu.
ÖNCEKİ HABER

Sonrası genel grev...

SONRAKİ HABER

Kriz derinleşiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...