01 Aralık 2000 22:00

Milyonlarca emekçi uyardı

İşbırakma eylemi büyük küçük her şehirde yaygın olarak uygulandı. İşyerlerinden şehir merkezlerine akın akın gelen emekçiler taleplerini haykırarak hükümeti uyardılar.

Paylaş
Milyonlarca emekçi uyardı
Adana'da işbırakan emekçiler Üniversite ve İstasyon alanlarında iki noktada toplam 10 bin kişinin katılımı ile eylem yaptılar.
Adana'da kamu işletmelerinde çalışan emekçiler sabahın erken saatlerinde büyük bir katılım ile işbırakarak birçok koldan İstasyon Meydanı'na yürürken, işçi sendikaları eyleme temsili bir şekilde katıldı. Saat 10.00'dan itibaren değişik yönlerden İstasyon Alanı'na giren kamu emekçileri, "Hükümet al zammını başına çal", "Kahrolsun IMF Bağımsız Türkiye" sloganlarını attılar.
KESK, Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen'e bağlı tüm şubeler eyleme pankart ve üyeleri ile katılırken, Türk-İş ve DİSK sadece yöneticilerle katıldı. DİSK yöneticileri EXSA pankartı arkasında yürürken DİSK'e bağlı şubelerden sadece Tüm Emekli-Sen pankart açtı. Grevdeki EXSA işçileri ve işten atılan Çukobirlik işçileri kalabalık bir şekilde eyleme katılırken diğer işyerlerinden ise işçi katılımı olmadı. Tekel ve TÜMTİS işçileri de eyleme katıldı.Kamu-Sen ve KESK'e bağlı emekçiler yüzde yüz katılımla işbırakarak alana yürüdüler. Maliye, vergi dairesi, Emekli Sandığı, Bağ-Kur, TEDAŞ, İller Bankası, Karayolları, Bayındırlık, DSİ, Köy Hizmetleri, Telekom, PTT, Ruh Sağlığı Hastanesi, Huzurevi, Balcalı Hastanesi, Devlet Hastanesi, demiryolları ve eğitim çalışanları kitlesel olarak işbıraktı kesimler oldu.
Mimar ve mühendisler de eyleme katıldı.
Çukurova Üniversitesi'nde 2000 kişi
Çukurova Üniversitesi'nde Öğretim Elemanları Sendikası, Öğretim Elemanları Derneği ve Çalışanlar Platformu'nun düzenlediği yürüyüşe 2000'i aşkın kişi katıldı.
9.00'dan itibaren Balcalı Hastanesi'nin yanında toplanmaya başlayan üniversite çalışanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler eylemde Emek Platformu adına SES Adana Şube BaşkanıYusuf Demirci'nin konuşmasının ardından yürüyüş kampüs içinde sürdü. Basın açıklamasının yapılacağı alana gelindiğinde 2500'ü bulan kitleye bir konuşma yapan ÖED Başkanı Erdal Şekeroğlu, "Aile fotoğrafında yer değil, hak ettiğimiz saygınlığı ve ücretleri istiyoruz.
Ödenmemek üzere denizcilik kredisi değil, çalışana öncelik istiyoruz. Hortumcuya değil, düşünce ve nema sahibine af istiyoruz" dedi. Alanda ÖES Adana Şube Başkanı Rıza Kanber de bir konuşma yaptı. Konuşmaların ardından kitle İstasyon Meydanı'nda düzenlenen Emek Platformu'nun eylemine katıldı.
İletişim durdu
PTT ve Telekom'da çalışan Kamu-Sen ve KESK şubelerine bağlı emekçiler, Merkez PTT, Telekom ve Başmüdürlük'ten yüzde yüz katılımla işbırakarak toplanmaya başladı. Burdan yürüyüşe geçen 700 emekçi Cemalpaşa Postanesi'ndeki arkadaşlarıyla buluştular. Sayıları 1500'i aşan emekçiler burayı miting alanına çevirdiler. Emekçiler daha sonra İstasyon Alanı'na yürüdü.Maliye ve Emekli Sandığı'nda çalışan Büro Emekçileri ise sabah erken saatlerden itibaren işyerlerinde buluşarak eylemlerini başlattı.
Adana Tabip Odası, Diş Hekimleri Derneği, Türk Eczacılar Birliği, Türk Tabipleri Birliği ve Türkiye Veteriner Hekimler Derneği üyesi emekçiler de işbırakarak alanda yerlerini aldılar.
İstasyon Meydanı'ndaki eylemde saat 13.00'te Emek Platformu adına ortak açıklama yapan Memur-Sen Adana İl Temsilcisi Mehmet Demirci, bu eylemin son eylem olmayacağını, bir başlangıç eylemi olduğunu belirtti. Eylem 14.00'e kadar sürdü.
ÖNCEKİ HABER

Hükümete 2. gensoru

SONRAKİ HABER

Sonrası genel grev...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...