01 Aralık 2000 22:00

Hükümete 2. gensoru

DYP grubu, hükümetin ülkeyi kötü yönettiğini ve ekonominin dibe vurduğunu kaydederek gensoru önergesi verdi.

Paylaş
Hükümete 2. gensoru
DYP Grubu, ekonomik durumla ilgili olarak hükümet hakkında gensoru önergesi verdi.
DYP Grup Başkan Vekili Ali Rıza Gönül, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, hükümetin ülkeyi kötü yönettiğini kaydederek, "Bugün ülkenin meydanları, ezilen, yoksullaştırılan yüzbinlerce çalışanın, memur ve emeklinin sesleri ile inlemektedir. Halkın ve milyonların sesine kulak tıkayan hükümet, bankaları soyanları hangi formülle affedebileceğinin yolunu aramaktadır. Bu hükümet Türkiye'nin sırtında bir kambur ve yük haline gelmiştir. Türk milleti bu iktidarı sırtında taşımak istememektedir" dedi.
Türkiye'nin, bir haftadır mali sistem itibariyle "yanmakta olduğunu ve ateş çemberine düşmüş gibi kavrulduğunu" kaydeden Gönül, şöyle devam etti: "Bankacılık sistemi ve mali piyasalar itibariyle kara salı, kara çarşambalar Türk ekonomisi için tam bir kâbusa dönüşmüş bulunmaktadır. Yerli-yabancı sermaye ülkeden kaçmakta, borsa çökmekte, Hazine'nin kullanılabilir dövizi sıfırlanmakta, piyasalara hakim olan tedirginlik ve endişe atlatılamamaktadır. Ülke hızla ekonomik bir çöküntüye doğru gitmektedir. Her gün işler iyi gidiyor diye söyleyenler ve yazanlar, bu gerçek karşısında Türk milletinden özür dilemelidirler."
Milli onur rencide edildi
DYP'nin gensoru önergesinin gerekçesinde, "Hükümet, IMF ve Dünya Bankası'nın üçüncü derece memurlarından talimat alır bir görüntüde, şaşkın, inisiyatiften uzak, güven vermeyen bir tavır sergilemekte ve milli onur rencide edilmektedir" denildi. Gerekçede, IMF ile yapılan ve başarısızlıkla neticelenen "Yakın İzleme Anlaşması" ve 2000 yılı başında "millete dayatılan stand-by anlaşmasının" yoksullaşmaya neden olduğu vurgulandı.
Yıl sonunda yüzde 20-25 olarak ilan edilen enflasyon hedefinde en az yüzde 50 oranında bir sapma olduğu belirtilen önergede, sokaktaki enflasyonun ise yüzde 56'ya ulaştığı kaydedildi. Önergede, "İçinde insan olmayan IMF programının dayattığı yüzde 25'lik çeyrek yıl sonu hedeflerinin tutmayacağı son 11 aylık verilerle ortaya çıkmaktadır" denildi.
Dünya Bankası başkanının gönderdiği adeta talimat niteliğindeki mektubun Başbakan tarafından kamuoyuna açıklanmasının, bardağı taşıran damla olduğu ifade edilen önergede, "İktidar o kadar çaresiz, şaşkın ve panik içindedir ki, Dünya Bankası Başkanı'nın, 'Hemen bir açıklama yapın, Telekom ve elektrik zammını da yapın' tarzındaki direktifleriyle, uzaktan kumanda edilen bir acz görüntüsü sergilemektedir" denildi.
Gensoruda usul
Gensoru önergesi, bir siyasi parti grubu adına veya en az yirmi milletvekilinin imzasıyla verilebiliyor. TBMM'de, gensoru görüşmeleri Anayasa'nın 99'uncu maddesi hükümlerine göre yapılıyor.
Buna göre, gensoru önergesi, verilişinden sonraki üç gün içinde başkanlıkça bastırılarak üyelere dağıtılacak, dağıtılmasından itibaren on gün içinde de gündeme alınıp, alınmayacağı görüşülecek. Bu görüşmede ancak önerge sahiplerinden biri, siyasi parti grupları adına birer milletvekili, Bakanlar Kurulu adına Başbakan veya bir bakan konuşabilecek. Gündeme alma kararıyla birlikte, gensorunun görüşülme günü de belli edilecek, ancak gensorunun görüşülmesi, gündeme alma kararının verildiği tarihten başlayarak iki gün geçmedikçe yapılamayacak ve 7 günden sonraya da bırakılamayacak.
Gensoru görüşmeleri sırasında üyelerin veya grupların verecekleri gerekçeli güvensizlik önergeleri veya Bakanlar Kurulu'nun güven isteği, bir tam gün geçtikten sonra oylanacak. Bakanlar Kurulu'nun veya bir bakanın düşürülebilmesi, üye tamsayısının salt çoğunluğuyla mümkün olabilecek, oylamada yalnız güvensizlik oyları sayılacak.
FP Grubu da hükümet hakkında banka hortumlanmasına izin verdiği için gensoru önergesi vermişti. FP'nin gensoru önergesinin ön görüşmelerinin önümüzdeki salı günü yapılması kararlaştırılmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Perdede fantastik günler

SONRAKİ HABER

Milyonlarca emekçi uyardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa