01 Aralık 2000 22:00

İzmir'de 50 bin emekçi alandaydı

İzmir'deki Emek Platformu'nu oluşturan sendikaların üyeleri, memur maaşlarına yapılması öngörülen yüzde 10 zam, zorunlu tasarrufların ödenmesi amacıyla işbırakarak, Konak Meydanı'nda toplandılar.

Paylaş
İzmir'de 50 bin emekçi alandaydı
İzmir'deki Emek Platformu'nu oluşturan sendikaların üyeleri, memur maaşlarına yapılması öngörülen yüzde 10 zam, zorunlu tasarrufların ödenmesi amacıyla işbırakarak, Konak Meydanı'nda toplandılar. Okullar, vergi daireleri, hastaneler ve belediyelerde yüzde yüze varan katılımla işbırakılırken, sabahın erken saatlerinde işyerlerinin önünde toplanan işçi ve memurlar, Karşıyaka, Buca, Bornova, Narlıdere ve Basmane meydanlarını miting alanına çevirdiler.
Meydanlardan ve işyerlerinden Konak Meydanı'na gelen işçi ve kamu emekçilerinin sayısı 50 bini buldu. "Eşit işe eşit ücret", "Üreten biziz yöneten de biz olacağız","IMF elini cebimden çek", "Okuduk memur olduk, katsayıda boğulduk", "Toplusözleşme hakkımız, grev silahımız", "İşsizliğe son", "IMF'ye değil çalışana bütçe", "Sadaka değil insanca yaşanacak ücret" yazılı pankart ve dövizler taşıyan emekçiler, "Genel grev genel direniş", "Zafer direnen emekçinin olacak", "İşçi, memur el ele genel greve", "Hükümet zammını al başına çal", "IMF defol, bu memleket bizim", "Sahte sendika yasasına hayır", "Parasız eğitim parasız sağlık" sloganlarını attılar. Mitinge, Türk-İş 3. Bölge Temsilciliği, DİSK Ege Bölge Temsilciliği, Yol-İş, Harb-İş, TÜMTİS, Tez Koop-İş, Demir Yol-İş, Tes-İş 1 ve 2 No'lu Şube, Belediye-İş, DİSK Genel-İş 3 ve 5 No'lu şubeler, Birleşik Metal-İş, Nakliyat-İş, KESK'in tüm şubeleri, Türkiye Kamu-Sen, TANSAŞ işçileri, Çiğli Organize işçileri, İZELMAN işçileri, Kent AŞ, Petkim ve POAŞ işçileri katıldı.
Emek Platformu adına basın açıklamasını okuyan Dönem Sözcüsü Alim Murathan, ekonomik ve sosyal politikalarla geniş halk kesimlerini yoksulluğa, açlığa, işsizliğe mahkûm edenleri, ülke kaynaklarını rantiyeye, batık bankalara, hayali ihracatçılara, kara paracılara aktaranları, çeteleri, protesto ettiklerini belirtti. Murathan, 2001 yılı bütçesinde de eğitime, sağlığa, kamu yönetimlerine kaynak olmadığını kaydederek, "Bütçenin yüzde 34'ü, bir avuç rantiyeye, sermayeye aktarılırken, bu ülkede 15 milyon insanın açlık sınırında yaşadığı görmezlikten geliniyor" dedi. Bütçenin meclis genel kurulunda tüm miletvekillerinin onayına sunulacağını ifade eden Murathan, "Milletvekilleri, bütçe görüşmeleri sırasında halktan yana mı yoksa IMF ve Dünya Bankası'ndan yana mı olacak" diye sordu. EMEP, ÖDP, SİP, DSİP, HADEP ve DBP mitinge ortak pankart arkasında katılırken, CHP ve İP kendi pankartlarını açtı. Eylem boyunca emekçiler, türküler, şarkılar eşliğinde halay çektiler.
İzelman işçileri belediyeye yürüdü
Mitingin bitiş saatinde sendika üyeleri daha sonra gruplar halinde alandan ayrıldılar. Ancak İzelman işçileri, alanı terk etmeyerek İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlık binasına doğru yürümeye başladılar. İşçiler taşıdıkları pankartlar ve attıkları sloganlarla toplu iş sözleşmesi tıkandığı için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'yı protesto ettiler. Başkanlık binası önüne gelen İzelman işçileri protesto eylemini yere oturarak devam ettirdiler. İzelman işçilerinin örgütlü olduğu DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası'nın 3 No'lu Şube Başkanı Zeki Olkun, işçilere hitaben yaptığı konuşmada, büyükşehir belediyesi ile yürütmekte oldukları toplusözleşme görüşmelerinin tıkanmış durumda olduğunu anlatarak, İzelman işçisinin son olarak 1999 yılı Temmuz ayında zam aldığını kaydetti. İzelman işçilerinin 17 aydır aynı ücreti almakta olduğunu dile getiren Olkun, ücretlerin enflasyon karşısında yüzde 85 değer kaybettiğini söyledi. İşçiler eylemleri sırasında "Vur vur inlesin, Piriştina dinlesin", "Sadaka değil haklarımızı istiyoruz", "İşte İzelman işte sendika", "Başkan duy sesimizi, bu gelen İzelman'ın ayak sesleri" şeklinde sloganlar attılar.
ÖNCEKİ HABER

'IMF defol, bu memleket bizim'

SONRAKİ HABER

Her yerde yüksek katılım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...