01 Aralık 2000 22:00

IMF'ye bağımlılık göstergesi

IMF Başkanı Horst Köhler, hükümet tarafından açıklanan önlemlerin, Türkiye'nin IMF programına bağlılığını gösterdiğini belirtti.

Paylaş
IMF'ye bağımlılık göstergesi
Türkiye'de piyasalarda yaşanan krizin sürmesi üzerine, IMF'nin Washington'daki merkezinde, Türkiye ile ilgili yoğun toplantılar yapılırken IMF Başkanı Horst Köhler, hükümet tarafından açıklanan önlemlerin, Türkiye'nin IMF programına bağlılığını gösterdiğini belirtti.
Pazarlık toplantıları
IMF ile yürütülen toplantılarda alınan kararlar Türk bürokratlarla tartışılarak ek niyet mektubu ve sonrası için taahhütler alınıyor. IMF çevreleri, Türkiye'deki duruma istikrar kazandırılması için IMF'nin bulunabileceği katkıya ilişkin kararın önümüzdeki günlerde çıkmasının beklendiğini belirtirken, niteliği ve açıklanacağı zaman kesinlik kazanmadı.
Bu arada, Dünya Bankası'nın düzenlediği kamu harcamaları konulu bir seminer için Washington'da bulunan Hazine Müsteşar Yardımcısı Ferhat Emil'in, piyasalarda ortaya çıkan sıkıntıdan dolayı IMF merkezinde de temaslarda bulunduğu öğrenildi.
Ancak IMF kaynakları, IMF'nin Türkiye ile ilgili alacağı karara yönelik esas görüşmelerin, ağırlıklı olarak Ankara'daki en üst düzey Türk bürokratlarıyla yürütüldüğüne işaret ettiler. IMF'nin bu amaçla sürekli temas halinde olduğu belirtilen Türk yetkililerinin başında Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel ve Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp'in geldiği belirtildi.
'Reformlara' uzman desteği
Yapılan pazarlıkların ardından IMF Başkanı Horst Köhler, "Türk yetkililerinin güçlü politikalar uygulamalarına bağlı olarak, Türkiye'ye ek kaynak sağlanması için IMF İcra Kurulu'na tavsiyede bulunmayı planladığını" bildirdi. IMF yetkililerinin gün boyunca yaptıkları toplantılar ve hükümetle sürdürülen temasların ardından gelen açıklamada, hükümetin dün açıkladığı önlemlerden memnuniyet duyulduğu ve
IMF'nin, haftasonunda, özellikle bankacılık sektöründe yardımcı olmak üzere Türkiye'ye iki heyet göndereceği belirtildi. Köhler'in açıklaması şöyle: "Türk hükümeti tarafından açıklanan önlemler, Türkiye'nin IMF programına bağlılığını gösteriyor. Özellikle para politikalarının idaresinin, bir defa daha anlaştığımız programın çerçevesine uygun olmasından dolayı memnuniyet duyuyoruz. Türk hükümetine özellikle bankacılık sektörü reformlarında yardım etmek amacıyla bu haftasonu iki IMF heyetini Türkiye'ye gönderiyoruz. Türk hükümetinin, özellikle para politikası ve bankacılık sektörü konularında üzerinde anlaşılan programın sıkı şekilde uygulamaya devam edeceğine ve politikaları daha da güçlendirmek için IMF ile önlemler konusunda anlaşmaya varacağına inanıyorum. Güçlü politikaların uygulanmasına bağlı olarak, Türkiye'ye ek kaynakların sağlanmasını İcra Kurulu'na tavsiye etmeye niyetliyim."
ÖNCEKİ HABER

Cuntaya IMF kredisi

SONRAKİ HABER

'IMF defol, bu memleket bizim'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...