01 Aralık 2000 22:00

Cuntaya IMF kredisi

Navaz Şerif döneminde Pakistan ile ilişkilerini kesen IMF, darbeci Pervez Müşerref yönetimine 700 milyon dolarlık kredi vermeyi kabul etti.

Paylaş
Cuntaya IMF kredisi
Pakistan'da iktidara el koyduklarında Batılı emperyalistlerin göstermelik "kınamaları" ile karşılaşan cuntacı generaller, IMF'den önemli bir destek aldı. Uluslararası Para Fonu, Pakistan ekonomisinin "reformdan geçirilmesi" koşuluyla, cuntacılara 700 milyon dolar civarında kredi vermeyi kabul etti.
IMF ile varılan anlaşma, General Pervez Müşerref liderliğindeki cuntanın, dağ gibi biriken dış borçlarını ödemesini garanti altına alma amacını taşıyor. Pakistan, daha fazla kredi talep etmişti. Ancak IMF, ülkeye yeni para akıtmadan önce ekonomi alanında bazı adımlar atılmasını şart koştu.
10 ay gibi kısa bir süre için açılan kredi, Pakistan'ın ocak ayındaki dış borç geri ödemelerini yerine getirmesini sağlayacak.
Navaz Şerif becerememişti
Cunta tarafından devrilen Navaz Şerif hükümeti, uluslararası sermayenin dayattığı koşulları yerine getiremeyeceğini ilan ettiğinde ülkenin IMF ile ilişkileri kopmuştu. Bu dönemde patlak veren ekonomik kriz, ilerleyen günlerde ordunun iktidara el koymasının da yolunu açtı. Batılı gözlemciler, askeri rejimi getirenin IMF olduğu yorumları yapıyorlardı. Ancak General Müşerref geçtiğimiz ekim ayında iktidarı ele geçirdiğinde, tüm Batılı emperyalistler ikiyüzlü bir biçimde "kınama" mesajları yayınladılar.
Bu dönemde Pakistan, bir dizi uluslararası kurumdan da göstermelik olarak dışlanmıştı.
Baskıyla desteklenen acı reçete
Bugün cezaevinde olan Navaz Şerif'in yerine geçen General Müşerref, gerekli "sükûnet" ortamını sağladıktan sonra IMF'nin talep ettiği politikaları uygulamaya girişti. Generallerin yürürlüğe koyduğu politikalar arasında, ulusal para birimi rupinin devalüe edilmesi; benzin, gaz, elektrik ve temel tüketim maddelerine yapılan fahiş zamlar ile yoksul kesimlere yüklenen vergilerin artırılması bulunuyor. IMF'nin açtığı kredi, bütün bunların ödülü olarak değerlendiriliyor.
İslamabad'da bulunan batılı bir diplomat, IMF kredisi ile ilgili yaptığı yorumda, Fon'un generallere "nefes alma fırsatı" tanıdığını belirtti. Adı verilmeyen diplomat, "General Müşerref, bu fırsatı anlamlı ekonomik ve toplumsal reformları hayata geçirmek için kullanmalı. Başarının anahtarı bu" dedi.
Siyasi talepler
Batılı emperyalistler, Pakistan cuntasından sadece ekonomik "reform"lar talep etmiyorlar. IMF'nin iplerini elinde tutan ABD'nin siyasi talepleri arasında İslami köktendinciliğin bastırılması, Hindistan'a karşı yumuşama politikası izlenmesi ve Afganistan'da iktidarı elinde tutan Taliban'a askeri desteğin kesilmesi bulunuyor.
ÖNCEKİ HABER

Tekel işçisine iftar eziyeti

SONRAKİ HABER

IMF'ye bağımlılık göstergesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...