30 Kasım 2000 22:00

Bir milyon emekçi işbırakıyor

İşçi ve emekçiler, bugün ülke çapında işbırakacak. 2001 bütçesini ve hükümetin diğer emek düşmanı politikalarını protesto edecek olan emekçiler başta İstanbul'da Sultanahmet, Ankara'da Kızılay, İzmir'de Konak Meydanı olmak üzere kitlesel eylemler yapacaklar.

Paylaş
Bir milyon emekçi işbırakıyor
İstanbul'da Emek Platformu'nu oluşturan örgütlerin üyeleri, bugün saat 10.30'dan itibaren Beyazıt Meydanı'nda toplanarak, Sultanahmet'e yürüyecekler. KESK Genel Başkanı Siyami Erdem 1 milyonun üzerinde emekçinin katılacağı eyleme kulaklarını tıkaması halinde hükümetin siyasi ömrünü bitirmek için çalışacaklarını söyledi.
KESK Genel Merkezi'nde dün bir basın toplantısı düzenleyen Siyami Erdem, yıllardır haklarını alabilmek için toplusözleşme, grev hakkı ve işgüvencesi istediklerini belirtti. Hükümetin de kamu emekçilerinin haklarını alması için gerekli önlemleri almak yerine yüzde 10'luk onur kırıcı bir ücret artışını gündeme getirdiğine dikkat çeken Erdem, "Hükümetle memur arasındak ilişki köle efendi ilişkisi oldu" dedi. Sosyal güvenliğin, sağlığın, eğitimin, iş güvenliğinin insanların en temel hakları olduğunu kaydeden Erdem, "Bu bütçeyi değiştirmek için bütün emekçilerin ve halkın tepki göstermesi gerekiyor. Bütçeyi savunanlar Cottareli, hükümet ve onların yandaşlarıdır" dedi.
Erdem, bugün üretimden gelen güçlerini kullanacakları eyleme yurt çapında 1 milyon emekçinin katılacağını söyleyerek, "Her ilde alan çalışması yapılıyor. İstanbul'da da Beyazıt'ta toplanarak Sultanahmet'e yürüyeceğiz. Ve eminim ki bu eyleme bir milyon ve daha üzerinde emekçi katılacak" dedi. Hükümetin yapılan eylemlere yanıt vermemesi ve çözüm arayışına girmemesi halinde eylemlere devam edileceğini bildiren Erdem, 1 Aralık eylemi altında imzası olan 15 örgütün üzerlerine düşen görevi yapmalarını istedi.
Demiryolları ve hastaneler
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Orhan Altuğ da yaptığı açıklamada, Emek Platformu'nun öncülüğünde gerçekleştirilecek işbırakma eylemi nedeniyle, tüm yurtta yolcu, yük ve banliyö trenlerinin çalışmayacağını, limanlarda hizmet verilmeyeceğini bildirdi.
Altuğ, "Özellikle trenlerimizle yolculuk yapan yolcularımızdan bizim haklı taleplerimiz için gerçekleştirdiğimiz bu eylemimizi anlayışla karşılamalarını ve bizi desteklemelerini istiyoruz" dedi.
SES Aksaray Şubesi de örgütlü olduğu bütün işyerlerinde işbırakıp Cerrahpaşa ve Çapa tıp fakültelerinde toplanarak, Beyazıt Meydanı'na yürüyecek.
EMEP'ten destek
EMEP İstanbul İl Başkanı Memet Kılınçaslan, Emek Platformu'nun aldığı bir günlük işbırakma kararı doğrultusunda gerçekleştireceği eylemi tüm gücüyle destekleyeceklerini ve bugün Beyazıt'ta işçi ve emekçilerle birlikte olacaklarını açıkladı.
ÖNCEKİ HABER

Telekom yem edildi

SONRAKİ HABER

Tekel işçisine iftar eziyeti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...