30 Kasım 2000 22:00

Telekom yem edildi

Hükümet 'krizi önleme' bahanesi ile Türk Telekom ve üç kamu bankası başta olmak üzere özelleştirmeleri hızlandırma kararı aldı. Türk Telekom'un özelleştirilmesi için hazırlanan Bakanlar Kurulu kararı imzaya açıldı.

Paylaş
Telekom yem edildi
Başbakan Bülent Ecevit, ekonominin sarsıntı içine girdiği gerekçesi ile özelleştirmeleri hızlandırma kararı aldıklarını açıkladı. Dün toplanan Bakanlar Kurulu'nda geçtiğimiz hafta başlayan krizin ardından bankacıların ve yabancı sermayenin istediği Türk Telekom'un ve kamu bankalarının özelleştirilmelerinin hızlandırılmasına ilişkin kararlar alındı.
Birkaç gündür 'piyasa yapıcı bankalar' ve ekonomi bürokratları ile 'seri toplantılar' düzenleyen, hükümet, toplantıda Telekom'un özelleştirilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararını imzaya açtı.
Başbakan Bülent Ecevit, "Bu kararname ile Telekom hisselerinin yüzde 33.5'luk kısmının blok satışının yapılması ve icra komitesinde çoğunluğun stratejik ortak temsilcilerine verilmesi öngörülmektedir" dedi.
'IMF ve DB ile uyum içindeyiz'
Ecevit, alınan kararları açıklarken, Bakanlar Kurulu'nun IMF ve Dünya Bankası ile uyum içinde yürütülen program çerçevesinde 2001 yılı ile ilgili bazı önlemler alınmasına karar verdiğini bildirdi.
Bu kararları açıklayan Ecevit, öncelikle kamu kesiminin genel dengesini sağlamak için gerekli olan önlemler arasında yer alan Vergi Yasası'na ilişkin tasarının Cumhurbaşkanı tarafından imzalandığını bildirdi. Bu yasanın uygulanması için gerekli olan kararnamelerin Bakanlar Kurulu'nun imzasına açıldığını belirten Başbakan Ecevit, bu kararların en kısa zamanda Maliye Bakanı tarafından açıklanacağını bildirdi.
Ecevit, Telekomun özelleştirilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının imzaya açıldığını da belirterek, "Bu kararname ile Telekom hisselerinin yüzde 33.5'luk kısmının blok satışının yapılması ve icra komitesinde çoğunluğun stratejik ortak temsilcilerine verilmesi öngörülmektedir. Bu amaçla Telekom Özelleştirme Kurulu ihalenin koşullarını belirleyerek, 15 Aralık 2000 tarihine kadar kamuoyuna duyaracaktır" dedi.
Bankalar kararnamesi de hazır
Başbakan Bülent Ecevit, kamu bankalarının yeniden yapılandırılması ve özelleştirilmesi ile ilgili olarak çıkarılan kanunun uygulanması için gerekli olan kararnamenin de Bakanlar Kurulu'nun imzasına açıldığını ifade etti.
Ön toplantılarda takvim belirlendi
Özelleştirmelerin hızlandırılması kararlarının alındığı toplantı öncesinde liderler bir araya gelerek Türk Telekom'un özelleştirilmesi için anlaşarak takvim belirlediler. Ecevit'in makam odasında yapılan toplantıya; MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli; ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ile Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan katıldı.
Bu toplantının sonrasında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz ile Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova ile görüştü.
Bu toplantıların ardından Ecevit, Bahçeli ve Yılmaz yeniden bir araya geldiler. Hüsamettin Özkan'ın da katıldığı bu toplantı 20 dakika sürdü ve saat 11.00'de başlaması öngörülen Bakanlar Kurulu toplantısı, yaklaşık 1.5 saat gecikmeli olarak başladı.
Öte yandan, dün yapılan ilk liderler zirvesinden önce Başbakan Ecevit'in Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp ve Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel ile bir görüşme yaptığı öğrenildi.
ÖNCEKİ HABER

İkinci sınıf romanlar

SONRAKİ HABER

Bir milyon emekçi işbırakıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...